Pages

Friday, July 4, 2014

Resepi Serunding Ikan


SERUNDING IKAN

BAHAN-BAHAN:
3 mangkuk isi ikan(tenggiri/kembung) ~ rebus ikan,buang tulang dan kisar atau tumbuk
1 senduk bawang putih dan bawang merah yang dikisar
Cili kering ~ ikut pedas yang disukai
2 mangkuk kecil bawang goreng (untuk menyedapkan lagi serunding)
Air asam jawa secukupnya

Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis. 
 
CARA MEMASAKNYA:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan cili dan
goreng hingga garing.
2. Masukkan air asam jawa,garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan isi ikan dan kacau sehingga kering dengan mengunakan api yang sederhana besar.
4. Setelah serunding kering,sejukkan. Kemudian masukkan bawang goreng dan gaul rata.sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment