Tuesday, November 29, 2011

Persiapan Kahwin : tukang jahit

assalamualaikum..

cuti hujung minggu lepas, NH sempat balik ke kampung halaman.
balik utk selesaikan apa yang tak selesai lg. yang paling utama, submitkan borang encik ayie pada ayah. so, confirm NH hari bersejarah NH akan berlangsung 24 januari nanti.

uit...lari dr tajuk lak, nak cite pasal tukang jahit, tp, duk cite pasal lain lak. pada kawan2 semua, tunggu ye invatation card dr NH.

al kisahnya tukang jahit ni. NH tak pernah p tempah baju lg. berani mati je p tempah baju untuk akad nikah dengan tukang jahit ni merangkap jiran NH. ye la kan, NH ni, tak pernah pakai baju selain baju kurung. tukang jahit tegar baju kurung NH adalah kakak NH sendiri.

harap2, tukang jahit merangkap jiran NH ni, buat baju seperti yang Nh inginkan.
NH je lum siapkan lagi baju akad nikah, encik ayie dah sebulan dah siapkan bajunya. bersemangat tul kan encik ayie nak p akad nikah.


- lebih kurang macam ni la baju akad nikah NH nanti. gambar ni dr encik google. tak leh la letak gambar betul kain baju NH tu. tak menjadi rahsia lak kan.:)

Wednesday, November 23, 2011

AidilAdha 2011

assalamualaikum...

aidiladha dah lama meninggalkan kita. hari ni baru la NH sempat untuk mencoretkan sesuatu tentang aidiladha yang lepas. orang-orang malaysia yang pergi menunaikan haji pun sudah selamat tiba di tanahair kan.

sebenarnya, 2 tahu sebelum ni, NH tak balik kampung pun utk sambut aidiladha di sebabkan oleh tuntutan kerja n masa. alhamdulillah, tahun ni, NH sempat menjenguk kampung halaman walaupun tidak menunaikan ibadah korban.

saudara mara terdekat NH pun tak de yang buat korban tahun ni. so, NH memang tak makan daging kordan n tengok lembu kena sembelih pun.
balik kampung just berkumpul adik beradik. seronok sangat sebab 1st time bawa balik anak sausara baru ke kampung. kitorang adik beradik pun sempat meeting untuk big day NH nanti.
sempat juga bershopping di rantau panjang. My ma dah beli brang2 untuk kenduri NH nanti. rasa mcm tak sabar nak menunggu detik Januari 2012 nanti.

- anak saudara baru NH, uzair dengan ayyub.. aidiladha kali ni, NH tak sempat nak snap gamba banyak2 sebab, kepala NH tengah pening memikirkan utk big day nanti. baju utk akad nikah pun, NH tak sempat p hanta umah tukang jahit sebab tukang jahit tak de kat umah. hope, next month bleh balik kampung lagi.

Tuesday, November 22, 2011

Persiapan Kahwin : borang pengantin lelaki

assalamualaikum..

borang encik ayie dah selesai.
NH dah selamat terima tgh hari td. skrg, NH kena balik semak betul2 n poskan kat ayah NH kat kampung lak. proses seterusnya, biar lah ayah yang uruskan dengan pejabat agama besut..:]



blog sudah bersawang

assalamualaikum.

mm..bersawang sudah. bulan november ni, NH memang bz sgt2. tak sempat nak wat entri baru kat sini. sebenarnya, dalam kepala mcm2 nak buat entri. tp, bila tiba masa nak log in encik blog ni, kije datang bertimpa-timpa.

hari ni pun, byk kije yang masih terbengkalai. data-data pegawai naik pangkat berlambak-lambak NH lum semak n betulkan format. NH tertido depan pc dr kul 9 lg, ni baru tersedar..ooppp..kantoi sudah. huhu..ampun,...terasa badan lemah sgt2. tenaga tak cukup ni..hehe.. padahal berjaya n bersorak kat harimau malaya semalam.. aaaauuuumm ...harimau dah telan sayap garuda...hehe..

hehehe. tetibe je rase nak letak logo harimau malaya kat entri ni.. ambik kat pakcik google..ape2 pun.. NH dah mula rasa segar setelah merehatkan mata td..hehee..;p

Tuesday, November 15, 2011

hari perisian sumber terbuka = OSS day

Hari Perisian Sumber terbuka KPM 2011 telah berlangsung pada 10.11.2011. tahun ni, NH tak banyak terlibat mcm tahun lepas. 2011 ni, unit NH kena handle booth je tahun ni. so, NH di tugaskan utk buat pamplet. pamplet utk booth yg menerangkan semua sistem yang gune perisian sumber terbuka. contohnya PHP.







- rupa pamplet yang NH hasilkan. bukan main stress lagi nak letak kan isi perut pamplet ni. macam2 manusia datang mengarah itu ini. semua nak jadi bos da.. staff kontrak mcam NH ni, memang kena je ikut arahan manusia2 tersebut.

Thursday, November 10, 2011

Persiapan Kahwin : HIV Test.. Done!

assalamualaikum.

3hb lepas, NH sudah selesai buat ujian saringan Hiv utk perkahwinan.

sebelum pergi klinik, NH dah buat temujanji 2 minggu lebih awal.
tak boleh walk in. NH buat ujian saringan ni kat klinik kesihatan puchong.



Wednesday, November 2, 2011

NH : Cabaran 50 Buku : (40) Laman Rindu



Laman Rindu
Penulis : Hasreeyati Ramli
Terbitan Alaf 21 Sdn Bhd
Cetakan 2008

Kepekaan saya:

Laman Rindu juga mengisahkan kehidupan seorang gadis. Hasil coretan indah dari Hasreeyati Ramli ini mempunyai sedikit kelainan dari novel-novel yang pernah saya baca sebelum ini. Kelainan yang dimaksudkan adalah sifat dan perangai watak utama yang di garapnya. Watak utama dalam laman rindu ini iaitu Asnida, seorang yang tegas dan cukup matang. Menjadi ketua dalam kerjayanya.

Asnida membesar di dalam keluarga yang mewah tetapi mahu hidup berdikari, tidak mahu begitu bergantung pada kemewahan yang dimiliki oleh keluarganya. Hidup menyewa dengan seorang teman bernama Feza. Kewujudan Feza sebagai seorang sahabat dapat memberi keceriaan dalam hidup Asnida, kalau tidak, mesti Asnida hidup dalam ketegasan 24 jam. Nasib baik lah, ketegasan tersebut hanya di pejabat.

Di sebalik ketegasan Asnida, dia memang beralah juga kalau melibatkan keluarga. Asnida ditunangkan dengan Zamarul oleh keluarganya. Zamarul anak kepada kenalan rapat keluarganya. Mereka kenal sejak kecil lagi dan sememangnya Asnida mencintai Zamarul sepenuh hati. Asnida cukup bahagia menjadi tunangan Zamarul.

Kebahagian yang diharapkan berkekalan ke penghujungnya di duga jua. Zamarul mengkhianati cinta mereka. Zamarul telah menikahi Milia, bekas kekasihnya secara senyap-senyap. Perkahwinan Zamarul dengan Milia menghancurkan hati Asnida dan membuatkan Asnida tidak mempercayai lelaki lagi.

Zamarul juga sembunyikan perkahwinannya dengan Milia dari pengetahuan keluarganya dan keluarga Asnida. Zamarul tetap berkeras mahu meneruskan perkahwinannya dengan Asnida. Ternyata, Zamarul seorang lelaki yang tamak.

Asnida tersepit dengan masalah yang dicipta oleh Zamarul. Terlalu sukar untuk Asnida membuat pilihan. Samada meneruskan perkahwinan dengan Zamarul atau membatalkan semuanya. Asnida juga tidak mahu keluarganya mendapat malu jika dia membatalkan perkahwinan tersebut kerana tetamu sudah di undang. Asnida betul-betul buntu untuk meneruskan perhubungannya dengan Zamarul.

Ketika Asnida dilanda masalah, kemunculan Helmi menghulurkan salam perkenalan. Salam perkenalan Helmi disambut Asnida kerana mereka bekerja di tempat yang sama. Pada mulanya, mereka menjalinkan persahabatan biasa, lama kelamaan, Helmi meluahkan rasa cinta pada Asnida.

Asnida semakin keliru dengan apa yang di alaminya. Helmi mengharapkan kasih darinya. Zamarul pula tidak mahu melepaskannya. Hari-hari yang dilalui oleh Asnida semakin bercelaru.

Adakah cinta dan kasih yang dihulurkan oleh Helmi di sambut tenang oleh Asnida? Bagaimanakah kesudahan kisah Helmi dan Asnida? Adakah Asnida akan bebas dari ikatan tali kasih oleh Zamarul yang tamak? Adakah Asnida dapat memaafkan Milia yang merampas kasih Zamarul darinya? Mungkinkah kebahagiaan yang kekal abadi dapat menjadi milik Asnida? Siapakah akhirnya yang dapat membahagiakan Asnida, Zamarul atau Helmi? Semua persoalan-persoalan ini akan terjawab di dalam Laman Rindu ini.

cuti rehat

yeee.. dengan senang hati nya, esok NH cuti rehat. tp, tak berapa nak senang gak, sebab Nh kena p buat Hiv test. huh.. mcm dah lama sangat2 tak tgk jarum. seram sejuk gak di buatnya. ada orangn ckp, ambik darah kat jari sikit je, ada yang cakap ambik kat lengan.

ambik kat mana mana pun, memang membuatkan NH seram sejuk.. uhuhu..