Thursday, December 30, 2010

MalaySia Juara Piala AFF Suzuki, Tahniah Skuad Harimau Malaya



Berjuta juta tahniah utk skuad Harimau Malaysia kerana telah berjaya menamatkan kemarau 14 tahun untuk menjadi juara Piala AFF Suzuki.

Tahniah buat RajaGopal kerana berjaya membawa taraf bolasepak Malaysia ke satu tahap yang lebih tinggi.

Tahniah buat Saffe Sali yang menambahkan bilangan gol untuk menaikkan semangat Harimau Malaya disaat Harimau Malaya diasak kuat oleh team Indonesia. Tahniah juga kerana dinobatkan Penjaring Gol Terbanyak.

Tahniah buat Khairul Fahmi @ apek (terbaik la) kerana banyak menyelamatkan gawang gol Harimau Malaya dari dibolosi.

Dan Tahniah buat semua penyokong Harimau Malaya. Kerana sokongan dan doa dari anda semua, kita berjaya memenangi kejuaraan ini.

Tahniah! (dan besok cuti umum! yeah! tp, dah apply cuti, rugi je 1 hari balance cuti rehat saya...huhuhuu)

Tahniah gak utk saya, sebab duk sorak sorg3 depan tv mlm td..hehhee

Tuesday, December 28, 2010

Peristiwa Dunia Sepanjang 2010

TAHUN 2010 bakal melabuhkan tirainya beberapa hari saja lagi. Kejadian suka-duka sepanjang tahun ini mendapat tempat utama di akhbar-akhbar seluruh dunia sebagai catatan sejarah yang tidak mungkin dilupakan.

Kemelut kegawatan ekonomi masih menjadi isu utama 2010. Negara yang satu ketika dulu dianggap antara terkaya dan terbaik di dunia kini hampir muflis seperti Greece dan Ireland.

Selain itu rantau Asia dikejutkan dengan adegan perang antara dua negara berjiran Korea Selatan dan Korea Utara selain bencana seperti gempa bumi di Haiti yang kemudiannya melarat kepada wabak taun, serta gempa bumi di China dan Chile. Kejadian pelantar minyak Teluk Mexico meletup sehingga mendatangkan kesan teruk kepada alam sekitar dan haiwan satu lagi episod duka tahun ini.

Isu kemanusiaan menggemparkan dunia apabila flotila bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza diserang oleh tentera Israel sekaligus mendedahkan sikap talam dua muka rejim Zionis itu.

Berikut adalah beberapa peristiwa besar dunia sepanjang 2010 untuk imbasan sebelum tirai 2010 berlabuh:

JANUARI

Haiti dilanda gempa terburuk dalam sejarahnya pada 12 Januari. Gempa bumi sekuat 7 skala Richter melanda ibu negara Haiti meranapkan banyak bangunan dan mengorbankan beribu-ribu nyawa.

Gempa pada pukul 4.53 petang (pukul 5.53 pagi waktu Malaysia), berpusat 15 kilometer dari barat Port-au-Prince pada kedalaman lapan kilometer. Pihak berkuasa melaporkan 200,000 orang dianggarkan terkorban dan 1.5 juta lagi hilang tempat tinggal.


FEBRUARI

Gempa bumi terburuk berukuran 8.8 skala Richter melanda Chile pada 27 Februari menyebabkan sekurang-kurangnya 708 terkorban. Gempa terkuat dalam sejarah negara itu turut mencetuskan tsunami yang meredah Lautan Pasifik dan melanda Jepun sehari kemudian.

MAC

Kira-kira 80,000 aktivis 'Baju Merah' yang menyokong bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra tiba di Bangkok pada 16 Ma. Mereka mengibarkan bendera merah untuk memberi kata dua kepada kerajaan Thailand yang disokong oleh tentera, sama ada mengadakan pilihan raya atau berdepan dengan demonstrasi yang bakal melumpuhkan ibu negara.

APRIL

Wilayah barat laut China dan Tibet dilanda gempa bumi kuat berukuran 6.9 pada skala Ritcher pada 14 April lalu, mengakibatkan kira-kira 791 orang terbunuh dan lebih 10,000 cedera ekoran rumah, sekolah dan pejabat di kawasan pergunungan runtuh.

Antara kejadian yang menggemparkan Eropah adalah letupan gunung berapi di Iceland

Beratus-ratus penduduk dpindahkan pada pertengahan April selepas berlaku letupan gunung berapi di bawah glasier glasier kelima terbesar, glasier Eyjafjallajokull.

Akibat kejadian itu perjalanan udara di seluruh Eropah lumpuh lebih seminggu ekoran kepulan debu dari gunung berapi Iceland yang menyelubungi ruang udara. Berpuluh-puluh ribu penumpang terkandas di seluruh dunia kerugian yang ditanggung industri penerbangan sehari mencecah lebih AS$200 juta (RM700 juta).

Satu lagi kejadian yang mendapat perhatian dunia adalah letupan di pelantar minyak Teluk Mexico pada 22 April. Pihak Pengawal Pantai Amerika Syarikat (AS) berkata, sebuah pelantar gerudi minyak luar pesisir pantai senget teruk selepas satu letupan besar dalam kejadian di Teluk Mexico.

Letupan itu menyebabkan pencemaran minyak selama beberapa bulan yang juga pencemaran terburuk di AS. Menurut syarikat tenaga ketiga terbesar dunia, BP yang mengendali pelantar minyak itu kos bagi menangani isu tumpahan minyak di Teluk Mexico itu bernilai AS$3.5 bilion (RM11.2 bilion)

Satu lagi kejadian "panas" adalah keputusan Parlimen Belgium meluluskan pengharaman pemakaian purdah di khalayak ramai dan ia adalaj tindakan pertama seumpamanya di Eropah.

Langkah itu dikutuk oleh para pemimpin Islam, seorang biskop Roman Katolik dan pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International.

MEI

Sekurang-kurangnya 19 terkorban dan 30 lagi cedera apabila komando Israel pada 31 Mei menyerang flotila yang membawa beratus-ratus aktivis pro-Palestin dalam misi bantuan kemanusiaan ke Genting Gaza.

Dakwa Israel serangan berpunca daripada tentangan tidak disangka-sangka ketika cuba menaiki kapal tersebut. Kebanyakan mangsa yang maut terdiri daripada rakyat Turki.

JUN

Kongres Filipina pada 9 Jun lepas, secara rasmi mengisytiharkan Benigno 'Noynoy' Aquino III sebagai Presiden ke-15 negara ini, setelah senator pembangkang itu memenangi pilihan raya Presiden Filipina dengan memperolehi kelebihan undi terbesar sejak demokrasi dipulihkan menerusi pemberontakan kuasa rakyat pada 1986. Aquino, 50, anak lelaki tunggal kepada wira demokrasi Filipina yang juga bekas Presiden, Corazon Aquino, memperoleh 15.2 juta undi atau 42 peratus daripada 36.3 juta undi berdasarkan kiraan rasmi Kongres.

Kehilangan besar dirasai oleh penduduk Aceh apabila pemimpin yang bertanggungjawab mengisytiharkan perjuangan Gerakan Aceh Merdeka (GAM), Hasan Tiro meninggal dunia pada 3 Jun lepas. Hasan atau nama penuhnya Tengku Hasan Muhammad di Tiro meninggal dunia pada usia 85 tahun kerana mengalami jangkitan paru-paru.

JULAI

Banjir besar yang melanda Pakistan mengorbankan lebih 2,000 nyawa selain sungai melimpahi tebing, perkampungan ditenggelami air dan tanah runtuh di banyak tempat. Pertambahan jumlah korban akibat hujan monsun itu menunjukkan kelemahan infrastruktur Pakistan di mana petugas penyelamat yang tidak cukup peralatan berhempas pulas untuk sampai ke kawasan pedalaman.

OGOS

Presiden Barack Obama pada 14 Ogos buat pertama kali memberi kenyataan menyokong penuh pembinaan masjid berhampiran tapak Pusat Dagangan Dunia (WTC) yang musnah dalam serangan 11 September 2001. Ujar beliau prinsip penubuhan negara menuntut perkara sama untuk semua orang.

SEPTEMBER

Sekumpulan pelajar yang mendakwa mewakili Gerakan Mahasiswa Hukum Jakarta (Gerakan Mahasiswa Undang-undang Jakarta) bertindak mengotorkan bendera Malaysia dengan telur sebelum membakar dan melontarkan Jalur Gemilang ke dalam kawasan Kedutaan Besar Malaysia dalam demonstrasi membantah insiden di sempadan perairan Malaysia-Indonesia dekat Kepulauan Riau

Gereja Dove World Outreach Center yang berpangkalan di Gainesville, Florida mengumumkan rancangan untuk membakar naskhah-naskhah al-Quran di perkarangan gereja bagi memperingati ulang tahun kesembilan serangan 11 September, tetapi tidak mendapat permit daripada pihak berkuasa.

Senat Perancis pada 15 September mengikut jejak Belgium meluluskan rang undang-undang mengharamkan pemakaian burqa dan niqab di tempat awam tindakan yang dilihat simbol melindungi nilai-nilai Perancis.

OKTOBER

Setelah lebih dua bulan kesemua 33 pelombong yang terperangkap 700 meter di bawah tanah di sebuah lombong di Chile pada 14 Oktober, berjaya dibawa keluar apabila sebuah operasi rumit penuh risiko dijalankan selepas lombong di gurun Atacama, utara Chile runtuh pada 5 Ogos lalu.

Sekurang-kurangnya 435 terbunuh, manakala kira-kira 110 lagi, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak akibat gempa bumi berukuran 7.5 pada skala Richter di 20 kilometer di bawah dasar laut, 78 kilometer ke barat Pagai Selatan di kepulauan Mentawai dan kemudian mencetuskan ombak tsunami setinggi tiga meter.

NOVEMBER

Gunung berapi paling aktif di Indonesia, Merapi menyebabkan 240 nyawa terkorban sejak mula meletus pada bulan lepas. Hampir 400,000 penduduk mencari perlindungan di kem-kem penempatan sementara.

Kebanyakan mangsa maut akibat terkena aliran deras gas dan batu panas yang membakar kampung-kampung apabila Merapi meletus pada 5 November dalam letusan terbesarnya sejak lebih seabad lalu.

Berita paling gembira bagi rakyat Myanmar pastinya pembebasan pejuang demokrasi negara itu, Aung San Suu Kyi pada 13 November. Lebih 1,000 orang menunggu dalam panas terik dekat kediaman Suu Kyi yang usang dan mula bergerak ke situ ketika pihak berkuasa menanggalkan pos kawalan.

Dunia dikejutkan dengan tindakan Korea Utara melancarkan serangan terhadap Pulau Yeonpyeong milik Korea Selatan pada 23 November. Pulau tersebut yang menempatkan kira-kira 1,000 tentera Korea Selatan menjadi pertikaian kedua-dua negara sejak sekian lama selain menyebabkan dua anggota marin Korea Selatan serta dua penduduk awam maut, sementara 15 anggota marin lagi dan tiga penduduk awam cedera.

DISEMBER

Sensasi terhebat pada 2010 pastinya keberanian laman web WikiLeaks mendedahkan lebih 250,000 dokumen diplomatik Amerika Syarikat (AS). Pendedahan itu ternyata membimbangkan AS yang memberi amaran ia akan mengancam nyawa mereka yang tidak bersalah serta memburukkan hubungannya dengan negara sekutu lain.

Namun harga mahal perlu dibayar pengasasnya, Julian Assange yang ditahan polis Britain selepas dia menyerah diri di sebuah balai polis di tengah London ekoran tindakan Sweden mengeluarkan waran tangkap ke atasnya atas dakwaan jenayah seks termasuk rogol. Assange menafikan semua tuduhan itu dan dibebaskan beberapa hari kemudian dengan ikat jamin.

- UTUSAN

Monday, December 27, 2010

BesdaY Party Amalina Natasya

Ahad lepas, sambutan besday anak sedara saya yang paling comel..hehe...
mama nya buat kat mcDonald Seksyen 2 bersama 5 org lg sepupunya ..
meriah gak ye sambut kat mcDonald ni. 1st time saya join sambutan besday kat mcD ni. siap ade main3 n xtvt tari menari lg..mmg happening la.. majlis start 5.30.
saya bawak assistant dr putrajaya..hehe.. alin a.k.a anak jiran sebelah umah, dgan kawan saya yang duk seksyen 6, lidawati.

sori lida, tak sempat nak bergamba ber2..hehe.. duk kalut ngan amalina.. duk tgk dia main n menari..comel je..siap tuntut hadiah lg nak makcik die ni..huhuhu..sib baik la sempat p beli hadiah sebelum dtg td..kalu x, merajuk la si comel ni..
saya balik awal, sebb asistant saya ni dh merenggek sejuk n ngantuk..;]



- mmm..asal nye sambut b4, last3 jd b6..sori la ek, sempat sediakn hadiah utk 4 org je..layan.




- comel kan amalina saya ni.. baru 5 tahun tau..;]

- kek besday amalina bersama sepupu2 nye..tak sempat nak rase, kena blah awal2..;[

- ni ler assistant saya..hehe..alin si budak kecik.



- menu wajib kat mcD..layan je la..


- amalina dah tak sabar nak tiup lilin tu..ramai kan sepupu3 amalina..hehe



- antara game yang mcD anjurkan, ade 3 game rasenye. tu, buat menara ngan paper cup mcD, 1st, main puzzle, last, cari barang3...:] heppening je kan...

Ayam Uncle Bob

hari jumaat lepas, tido mcm orang pengsan..huhu..tu la, merayau kat uptown sampai kul 2 pg ngan adik ain.. dh la siang nye melilau kat ioi mall, mau nye tak pancit.hehe, dah tak tau nak p mana, ajak adik p pusing3 pasar tani @ pasar malam kat presint 2... hehe.. dah lama sgt tak jejak kaki kat psar mlm ni, dan sememang nya, teringin nak makan Ayam Uncle BOb.. dr awal tahun lg, tak dpt3.

selama ni, g pasar mlm ni, lepas balik kije, mmg mcm suasana pasar borong la, tak yah cite la kan, orang ramai sgt2, yang duk beratur kat Ayam Uncle Bob tu, sampai 3 line, mmg ramai, tak sanggup nak join sama, so, pendam je la niat nak makan Ayam Uncle Bob... tp, hari ni berjaya beli gak...hahha. hampir setahun mengidam, baru dapt makan kan, hehe, muncul kat pasar tani tu kul 3, memang tak yah beratur3 la kan, org lum kuar opis lg, terus dpt je Ayam Uncle Bob ni.. harga dia, 1 ketul rm 5.50.. mmg berbaloi la..sebab besar gak, xde kulit, xde lemak, ade isi n tulang n sedikit tepung je.. best...layan je gamba3 yang saya cri kat google ni, tak sempat nak snap gamba sendiri, dpt3 je ayam ni, dpt keta pun dah belasah..hehe.


- semua tgh mengidam Ayam Uncle Bob ni..hehe..panjang kan Q nye...



- paper packed utk ayam Uncle Bob ni.. comel kan..:]



- rupa ayam Uncle Bob yang dah di potong3 -

Uptown Shah ALam

lepas magrib baru ler saya kuar dr ioi mall.. brovo btul kan, dr kul 11.30pg sampai 8 mlm kat shopping mall..perkara yang tak pernah buat bila dh bergelar seorang pekerja ni..hehhee..

kami makan malam kat area puchong perdana, tempat yg saya selalu lepak ngan encik ayie dlu2...layan satey la kat sini..thanks ye pada yang belanja kami dua beradik...

xtvt di teruskan dengan menjelajah uptown shah alam..skrg ni, dah kerap sgt saya ke uptown ni..mcm best lak jejalan tgk barang3 kat sini. adik ain nak beli jeans n kemeja, akhirnya, tertunai gak la keinginan nye tu, ade gak jeans grey yg die duk cari ioi mall siang tu.. hehe.. saya dapat spek itam dr encik ayie..hehe..thanks.. konon2nya, hadiah besday la kan, walaupun besday saya dah 2 seminggu lps..
thanks gak sebab temankan kami jalan3 kat shah alam.. kite tetap kawan kan?? walaupun di hati dah tak de taman..hahhaha..;p




- saya kat kedai spek itam yang encik ayie belikan.. mcm berharga sgt, sbb ni 1st time encik ayie belikan barang utk saya..muahahha.. nak beli hati saya balik la tu..huhu.. tak tergugat ok..;p

Janin

maraton layan muvie kat ioi mall. dah abis layan Hantu KakLimah Balik Rumah, saya n adik layan filem Janin lak.. hari khamis tu, adalah hari 1st tayangan untk filem Janin.. tak ramai sgt org layan filem janin ni nak d bandingkan ngan filem KakLimah Balik rumah tu, mayb, lum sampai lagi aura Janin ni..

filem arahan Hitler Zami ni, ok la, filem seram yang menyentuh perasaan, ada juga unsur unsur kezaliman. masyarakat kampung dan kekeluargaan. janin, mengisahkan toyol yang bernama esah yang d bela oleh penjaga yang tamak, esah seorang budak perempuan.
lakonan Eja n Hairi Othman mmg mantap.. Eja, pelakon air mata, mmg meleleh gak la airmata saya, bila tibe part, toyol (esah) datang menhisap hujung kain sutera (eja), apabila sutera (eja) tengah mendodoi baby nya..

hidup orang kampung semakin kalut apabila toyol semakin mengganas... mmm.. jom p wayang layan muvie ni...:]



Hantu KakLimah Balik Rumah

Khamis lepas, saya cuti rehat, mau berfoya foya dengan budak kecik..
kecik la sgt kan. adik saya, dtg dr kampung, ape lg..meronda ronda ngan dia a..
menghabiskan masa d hari bekerja, sangat seronok..hehe.. lapang je jalan raya kan..

kitorang jalan3 kat puchong je, lepaking kat IOI mall puchong, abiskan masa ngan window shopping n layan muvie... tiket rm6 je kat ioi mall ni, terkejut gak, sebab, kat alamanda rm10, padahal GSC, wayang yg sama... compius ni. nape murah sgt ek..
fuhhhh...lega, akhirnya saya berjaya mendapatkan tiket untuk cite Hantu KakLimah Balik Rumah, sebelum ni, dah 2x saya dtg kat GSC beratur nak dptkan tiket cite ni, tp,. tinggal kusi yang berasingan je...

ahad lepas, saya dh beratur ngan encik ayie utk dptkan tiket cite Awie ni, last2, abis, beli la tiket bruce Lee, yg tertipu tu.. semlm, time rehat, g beratur kat alamanda, ada la dlm 15minit, kononnya nak tengok cite Awie ni kul 9 mlm, fuhhh.. semua tinggal 3 kusi yang berasingan, start dr kul 7, kul 9 n kul 11 mlm, ramai tul peminat cite Hantu KakLimah Balik Rumah ni, mayb cuti sekolah kut, ramai mak ayah yg bawak anak nonton wayang time malam3 ni..huuh...kan tiket hari rabu rm6 je..murah dr hari biase..

khamis lepas, dengan semangat yang bekobar2 dengan adik ain, saya p beli tiket utk tayangan kul 1.55, wahhh..byk lagi kusi kosong..hehe..kan org kije, saya je cuti rehat kan..mmm..layan je cite Awie ni...memang puas hati la.. mmg leh kasi 5 bintang.. lawak sgt3, ade gak unsur kemasyarakatan n 1malaysia..hhehe.. kesinambungan atau sambungan cerita masyarakat kat Kampung Pisang, kampung halaman Husin (lakonan Awie).

patutla tiket asyik abih je..mmg best a cite ni.. tahniah kat pengarah nye.. Encik Mamat Khalid...

yang paling tak tahan gelaknya, time kak Limah nyanyi, njet njet semut, sapa sakit naik atas, pastu, semua orang kampung menari poco-poco, mmg kelakar tak ingat nye la..hehe





taaarraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............!!!!!!!!!
kat bawah ni ler budak kecik..hehehhee a.k.a adik ain..;p..layanzzzzzzz






- saya tengah posing maut kat tepi bear2 kat dlm ioi mall sebelum tayangan Hantu KakLimah Balik Rumah-

Wednesday, December 22, 2010

Bruce Lee, saya tertipu

ahad lepas, saya keluar meng'enjoy'kan diri..
mmm.. dah lama saya tak jumpe Encik Ayie.. hari ni, saya tabahkan hati utk berhadapan n kuar jln3 ngan encik ayie..mcm rase 1st time kuar dating lak..hahha..
mmg pun sebenarnya, selama kenal ngan dia, mmg dia tak pernah temankan saya jejln kat shopping mall..

walaupun dalam hati dah takde taman, just menjaga jalinan persahabatan..hehe..
saya paksa encik ayie temankan saya tengok wayang...hehe..niat d hati nak tgk cite antu..Hantu kak Limah balik rumah... kul 3.30 saya sampai IOI mall, terus g GSC, tayangan paling awal utk cite antu ni, 5.45. tp, ade 3 seat yg paling depan, takmo la..sakit leher nanti, next tayangan kul 9.45, encik ayie takmo. dia nak tgk cite Bruce Lee... kononnye nak tgk cite aksi la kan..saya pun layan la.. sebelum tu, saya nak suh dia tgk cite ngangkung, tak kisah la kan, walaupun saya dh tgk. sekadar nak enjoykan diri.. mana3 pun boleh..

tp, mmg tertipu la tgk cite bruce Lee.. sepanjg cite, asyik menguap je..mmg hampir2 terlelap..huhu..mmg ade 1 part je aksi, yang lain semua tah ape3.. cite kehidupan adik beradik bruce Lee, dr zaman ayah dia, zaman dia kecik, sampai la die remaja, mmg takde rupa Bruce Lee la, semua pelakon lain.. aissss...penat je kan.. layan je la..hahahhaa.. encik ayie tertipu..;p

Tuesday, December 21, 2010

backup

dah lama sgt kan tak menconteng kat encik blog ni.. sori ye encik blog, saya takde mood utk menconteng..hehe..

backup? hehe.. backup kije sebenarnya... status kije saya sekarang, tak tau mcm mana, di sambung atau tak.. untuk keselamatan masa depan saya, terpaksa la mencari kerja yang baru.. huh..akhirnya, saya telah berjaya mendapatkan kije area putrajaya gak... fuhhh..memang sgt2 lega, tak perlu saya ber sesak sesak cri kije d kl..thankss ya allah.. bersyukur pada rezki Mu..:]

start kije baru 3hb Januari depan..hope semua nya ok..

hari ni, dapat hadiah dr my supervisor..thanks kak ruhil...anggap je hadiah besday kan...:]





#mood>> masih rase mcm tunggang langgang terbalik kuang..kikiki

Tuesday, December 14, 2010

happy birthday to me

tajuk entri tak hingat dunia kan...hehe..
wish untuk diri sendiri... syukur sgt2 sebab masih d beri kesempatan untk menikmati hidup selama genap 27 tahun...

wahh.. dh 27 tahun rupanya umur saya ye..14hb disember...:].huhuhu..
lagi 16 hari nak sambung tahun baru kan.. bila dh tiba tahun baru, makin bertambah la angka kat umur kite kan..

ape2 pun, thanks kat kawan2 yang wish my birthday kat hp (sms).
cik harlini mimi org 1st yang wish, tak masuk 14hb lg, dh dpt msj dr die.
thanks gak untuk raifana, siap call lg...thanks sgt22..utk kawan lama, afiah n adik kecik ku n kakak sulung ku... ingt gak ye korang birthday saya merangkap hari penambahan umur..
thanks gak kat kawan2 yang wish dekat facebook..sayang korang semua..
thanks sebab doakan saya...;]


mmm..bestkan kalu ade 'orang tersayang'...[mood gatal + gedix].

2,000 hilang kerja

Oleh HAKIMI ISMAIL
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 13 Dis. - Kementerian Pelajaran akan menyiasat dakwaan mengatakan terdapat kira-kira 2,000 pekerja rendah awam di sekolah-sekolah seluruh negara tidak disambung kontrak perkhidmatan apabila ia tamat pada 31 Disember ini.
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, kementerian akan melakukan siasatan terperinci mengenai dakwaan Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) itu bagi memastikan keadilan pekerja tersebut terbela.
"Saya tidak boleh mengatakan perkara tersebut betul atau salah memandangkan pihak kementerian tidak dimaklumkan mengenai masalah tersebut.
"Kementerian akan melakukan semakan dengan Jabatan Pelajaran Negeri bagi mengesahkan perkara tersebut," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau mengulas kenyataan Presiden CUEPACS, Omar Osman yang mendakwa nasib kira-kira 2,000 pekerja rendah awam di sekolah-sekolah seluruh negara kini tidak menentu apabila kontrak perkhidmatan mereka yang akan tamat pada 31 Disember ini tidak disambung.
Lebih malang lagi, Omar berkata, kebanyakan mereka termasuk orang kurang upaya (OKU) telah berkhidmat di antara 10 hingga 20 tahun serta mempunyai pelbagai tanggungan.
''Kesemua mereka telah menerima surat daripada Jabatan Pelajaran Negeri masing-masing mengenai penamatan kontrak perkhidmatan kira-kira tiga bulan lalu,'' kata Omar di Pulau Pinang hari ini.
Dalam pada itu, Mohd. Puad meminta agar mana-mana pihak tidak memperbesarkan isu ini memandangkan perkara tersebut belum ada kesahihannya lagi.

Wednesday, December 8, 2010

setelah 2 minggu

2 minggu hidup tanpa nasi..hehe..
masih hidup n bernyawa..kiki... lum K.O lg la ..

berAtkins Diet la konon nya kan..
tp, byk terkantoi d sebabkan saya demam n terkena cirit birit...
huhu..byk lak godaan pada minggu inrodution ni. so, saya kena la start kembali berintrodution ni.. esok, khamis 09/12/2010, kena start introduction.
alhamdullilah, walaupun byk kali terkantoi, dgn maruku, aiskrim n satey,
saya berjaya turunkan 1kg n ukur lilit pinggang saya semakin kecik. jeans yg size 33 dh makin longgar, agaknya, dah leh muat jeans yg bersize 31..

go go go.. kembali ber introduction.. no carbo, no gula k...

Thursday, December 2, 2010

bercelaru

mmm..mcam ikan cencaru lak kan..
best gak dpt makan ikan cencaru cicah air asam ni..

ape ke bendenye saya merapu ni ek..
sebenarnya kepala otak tengah bercelaru, semalam, dpt info dari kawan kije yang sama kontrak ngan saya, kata nya, pengawai eksekutif pentadbiran panggil dia untuk bgtau yang kontrak kitorang tak kan d sambung untk next year, so, akan tamat pada 31 disember ni ok.. waahhhh... mmg kena migrain la bila saya dengar news ni.. mau nangis pun ade, mana saya nak dapatkan kije dalam mase 28 hari lg ni...

bertambah la kecelaruan di sebabkan saya dapat task baru, task utk wat flow chart baru utk sistem tatatertib yang saya handle. nak d upgrade kut sistem tatatertib ni..
uwaaa... susah nye nak masuk dlm kepala otak ape yang nak d faham kan..

saya rase mau tido n tak mau bangun3 lg. tak mau pk semua bende ni, celaru celaru.. bukan cencaru ok...
sib baik la ade "kawan baru" n kawan3 yang sudi mendengar big problem saya ni..
saya tak nak jadi pengangggur terhormat lg.. byk tanggungjawab skrg ni..

ya allah, permudahkan la segala urusan hambamu ini.. ampunkan segala dosa2 hambamu ini...aminnn...

# satu ape pun tentang flow chart tu saya tak dpt faham..otak saya dh beku, mood kije dah lari.. kije baru..kije baru.. di mana kamu????

Tuesday, November 30, 2010

ngangkung

selesai je menambah tenaga kat RASA, kitorang layan wayang lak..
kul 9 start cite...hahhaa.. saya ajak ana n azma layan cite ngangkung..
saya nak tgk cite ni sebab minat gile ngan lakonan shahaizy sam ni..
huhuhu...
mmg cite lawak tahap tak ingat la.. seram tu sikit je..lawak je yg byk.. mmg bising la dlm hall ni..saya ape lg, bantai gelak kuat2 aa...hehe.. ilang segala stress..:]
enjoy sgt tgk movie ni..huhuhu..:]





- model lagi..ahahhahahaaa

sepetang d alamanda

lepas jalan2 n abiskan tenaga kat MaHa, kitorang lepak2 n tambahkan tenaga kat alamanda lak... ramai nye orang kat alamanda d hujung minggu..
saya dah lama tak datang alamanda pada hujung minggu, nak dapatkan parking pun susah, kalu saya yg drive, dh mmg balik je kalau susah nak dapatkan parking, sib baik ana yg drive..hehehe


- lepaking at alamanda -






- menambah tenaga d food Court RASA, nasib baik ade makanan untuk saya, sup ayam.

MaHa 2010 - mardi Serdang

MAHA 2001 kat mardi Serdang, berlangsung dari 26hb november hingga 5hb desember.
Ahad lepas, 28hb, saya ngan ana n Azma pegi ke sana.. seawal 9 pg, dah sampai kat mardi.. 1st time saya masuk kawasan mardi ni.. luas gile.. teruja tgk pokok3..:]
pagi3 pun dah ramai org... lama gile saya merayap kat MAHA ni, mcm produk ade, yg paling bestnya, leh tester makanan3 produk tempatan. sampai pukul 4 ptg saya jalan2 kat MAHa ni..

mmg lenguh abih a satu badan, tp xpe, seronok, enjoy with kawan3..



- saya dan ana ngan udang gergasi kut.. besar gile udang ni -



- saya n ana lagi, azma tok mo jadi model, dia nak jadi kameraman je -



- buah tembikai berbentuk empat segi..unik kan???

Monday, November 29, 2010

berAtkins hari ke 4

baru hari ke 4, rase mcm dah lama saya berAtkins.
hari yang penuh ngan cabaran...huhu..saya tertewas. saya demam teruk... mmg kantoi abis. pagi3 dah makan roti... badan rase lemah sgt3..
jap lg nak g klinik..terpakse mc...:(

bile dh baik dr demam, saya kena start balik la berAtkins. mcm3 mana sekali pun, saya akan cuba elakkan nasi...

Friday, November 26, 2010

berAtkins Diet

semangat tengah berkobar kobar nak berAtkins Diet ni.
sumber inspirasi Saya, Adik Dzulfikrie (taknakgemuk.blogspot.com)
dan kak oliza (rahsiaaku-myoliza.blogspot.com)
thanks utk kamu berdua..:]

kira nya hari ni saya betul3 berAtkins Diet... no nasi OK....
yang kena di utamakan yang LOW Karbohidrat... ( dah belajar nak bace karbo dlm kandungan makanan dr dlm blog adik dzul)...:]

menu untuk hari ni. sarapan
- salad (sesedap rase kekenyangan) kikiki..
- timun (sesuka hati)
- 2 keping chicken slice (mlm td p beli kat care4)
- 1 sudu mayonis (brand care4, karbo mmg sikit,lupa lak bape, nanti kena cek balik)

menu untuk lunch.
- salad ( 5 helai)
- timun (5 keping)
- 1 keping chicken slice
- 1 ketul ayam goreng utk lunch

menu untuk dinner
- 3 keping chicken slice
- beberapa cucuk satay ikan ( byk karbo rasenya, kantoi lg)



- ini lah rupa chicken slice + salad + timun + mayo

Thursday, November 25, 2010

Syurga cinta

Jodoh ada 3 jenis:

Jodoh dari syaitan ...berkenalan, berpegangan tangan,buat maksiat, mengandung lalu bernikah.

Jodoh dari jin...berkenalan, bertepuk sebelah tangan, lalu dibomoh dan sihirkan sebelah pihak sampai tunduk mengikut kemahuan lalu bernikah.

Jodoh dari Allah...cinta berputik, masuk meminang langsung bernikah, itulah SYURGA CINTA




### pssttt!!! akak myoliza, mintak izin copy n publish ek..

menu untuk khamis 251110

sarapan : susu low fat (1 kotak) - (sebenarnya adik dzul x bg minum susu.
disebabkan xtau nak minum air ape pagi2 yang damai ni dan nak abiskan
stok yang ada, minum la jugak
susu low fat ni..hehe. saya dah mengelatkan.)

: ayam goreng (setengah ketul)

tengahhari :ayam goreng (setengah ketul)
maruku ( saya mengelat lg )

malam : sup sayur ( 1 mangkuk kecik )
ayam goreng 1 ketul
pisang goreng 2 keping ( saya mengelat lagi)


menu untuk 1st day atkins diet.. thanks utk dzulfikri sebab wujudkan blog sayataknakgemuk. pembakar semangat utk saya terus berdiet..
macam tak jadi atkins diet je...huhuh.. tak kira la utk hari ni. esok la baru start betul3 ber atkins diet..huhuhu

ingat!!! target saya 45kg.

25/11/2010 = 61kg

bermulanya hari ini

mmmm.... sian encik blog, dah lama betul saya tak menconteng kamu ye..
nak kata bz, xde la bz sgt.. mood untuk ber blog lari semenjak dua menjak ni.
runsing sebenarnya...runsing tentang mencari rezki ni... mmm... apa la yang melalut ni ye. sebenarnya entri kali ni nak bercite pasal diet...haha..dah lama kan saya tak buat entri untuk diet... sedikit frust sebenarnya, dah berbulan3, lum sampai lg target berat yang inginkan saya ni..

tapi, bermula hari ini, di sini, saya memulakan atkins diet.. thanks utk kawan blog saya, adik dzul (http://akutaknakgemuk.blogspot.com) disebabkan blog adik dzul ni la, saya tekad utk ber diet atkins ni, sebelum ni, macam takut sgt nak ikut diet ni, sebab mcm org somalia lak rasenye..hehhee.. bila terjumpe ngan blog adik dzul ni, saya terus merasa yakin... :]

teruskan berusaha ye cik noor hekmat. saya akan betul3 ikut saranan yang dicadangkan oleh adik dzul.. kite tgk 2 minggu pertama, now, berat saya 61kg.. dengan ketinggian 145cm, saya perlu berat ideal 45kg... wwoww..saya kena kurangkan 16kg.. insyallah... impian ini akan tercapai... amin....

Tuesday, November 16, 2010

petang ke malam

petang ke malam saya jalan2...hehehe...
pagi tu exam mtest...uwaa..byk soklan yang memeningkan ...
tak tau la apa nasib n rezki saya utk mtest kali ni..hope lulus n d panggil interview.

lepas exam, balik umah jap...makan kenyang3 dulu..hehe...bekal utk berjalan petang ke malam ...
saya pergi ambik kak Jahlawati n esya yang comel dulu, kami jalan b3... lepas tu, ke masjid besi, tunggu ma, ma datang rombongan dr besut, ma dtg melawat kl, melaka n putrajaya, kerajaan negeri terengganu sponser, mmg best la makcik3 kat kampung tu, dapat berjalan free, sempat lg saya g cri ma kat masjid besi. jumpe ma n kenal kan kak jahlawati. sekurang kurang nya ma tau saya berkawn ngan berjalan ngan sapa..hehe..






Jamuan Perpisahan Kak Rozana Ismail

tahniah utk kak Rozana @ kak Zana sebab d naik kan pangkat, n bertukar ke tempat kije baru, di Jabatan Pendaftaran Negara..
jumaat lepas, Unit saya buat jamuan perpisahan untuk kak Zana.. touching gak la sikit, saya agak rapat ngan kak zana, selalu sembang ngan dia, tempat duduk kitorang dekat je, ... ape3 pun. gud luck utk kak zana..

menu utama jamuan perpisahan ni, nasi tomato + ayam masak merah + daging masak hitam, buatan mak kak Farah... menu sampingan mmg byk la kan, saya teruja ngan kuih yang kak Shafinaz bawa, Apam Aiskrim, nanti saya letak gamba kuih ni ye..

pizza hut n domino pizza pun ada...mmg makan sakan la...diet saya pun tah ke mana dah hilang nye..:]

Friday, November 12, 2010

MTest KPLI lagi

post kali ni pun pasal mtest KPLI lg..
saya kena hadirkan diri untuk Mtest KPLI ni esok, tp, study? study mcm biase3 je, tak de semangat sebenarnya..penat..hehe..tak tau ape yg di penatkan..
maybe penat duk cri kije tetap..
kali ni dah kali ke 3 saya ambik mtest. esok saya kena exam Mtest kat sekolah menengah abu bakar baginda bangi, tempat pun tak tau kat mana ni.
nampak gayanya, esok kena la kuar umah awal2 pagi. kena g cri sekolah tu dulu kat mana...adehhhh...pensil 2b pun lum ade ni, nak kena p beli la lepas balik kije kap lg..
mmg tak de persediaan langsung..tu la, ayah nak poskan buku Mtest yg ade kat kampung, saya berlagak, nak cari buku3 kat sini je. akhir nya, saya tah kemana, buku pun tah kemana..
tawakal je la esok, ade rezki saya, lulus la kan. tp, mcm susah sgt nak jadi cikgu ni.
bagi la peluang utk saya jd seorang pendidik..:]

MTest KPLI

KURSUS PERGURUAN LEPASAN IJAZAH(KPLI)

A: PENGENALAN

MTeST merupakan singkatan bagi “Malaysian Teacher Selection Test” (Ujian Pemilihan Calon Guru Malaysia). Ujian ini digunakan sebagai saringan awal untuk calon yang memohon mengikuti Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) di institut/ maktab perguruan Malaysia. Calon yang telah menduduki ujian dan mencapai tahap yang ditetapkan sahaja akan dipanggil temu duga.

B: KOMPONEN DAN TEMPOH MTeST

Terdapat lima komponen dalam MTeST iaitu:

1. Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK)
2. Analitikal
3. Kuantitatif
4. Verbal (Bahasa Melayu)
5. Bahasa Inggeris

Kelima-lima komponen ini dimuatkan dalam tiga buah buku seperti berikut:

Buku 1: Kuantitatif dan Bahasa Inggeris
Buku 2: INSAK
Buku 3: Analitikal dan Verbal

C: TARIKH DAN TEMPAT MTeST DIADAKAN

Tarikh dan pusat ujian akan ditentukan oleh Bahagian Pendidikan Guru (BPG). Pemohon boleh memohon tempat ujian dalam e-permohonan. Walau bagaimanapun Bahagian Pendidikan Guru berhak menentukan tempat calon menduduki ujian.

D: SYARAT-SYARAT KELAYAKAN MENDUDUKI MTeST

Calon yang memenuhi syarat iklan seperti berikut layak menduduki MTeST:

i. Warganegara Malaysia
ii. Memiliki Ijazah yang diiktiraf
iii. Mempunyai kepujian Bahasa Melayu di peringkat SPM atau kelayakan setaraf dan lulus Ujian Lisan
iv. Mempunyai Pengesahan Nilai Taraf Ijazah daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi semua ijazah
v. Berumur tidak melebihi 35 tahun pada tahun kemasukan.

Calon yang layak dikehendaki mencetak tiket panggilan ujian daripada portak rasmi kementerian pelajaran malaysia untuk menduduki MTeST. (www.moe.gov.my)

E: BAYARAN UJIAN

Tiada bayaran dikenakan kepada calon yang menduduki MTeST.

F: PERATURAN MTeST

Calon yang layak untuk menduduki MTeST perlu mematuhi peraturan-peraturan berikut:

i. Calon diwajibkan membawa bersama tiket panggilan ujian yang dicetak dan kad pengenalan atau dokumen pengenalan diri yang diiktiraf semasa ujian.
ii. Calon mesti mengguna pensel 2B untuk menjawab semua soalan dalam borang jawapan OMR yang disediakan.
iii. Calon hendaklah berpakaian kemas dan sesuai dengan profesion perguruan ketika menghadiri ujian.
iv. Calon hendaklah hadir 30 minit sebelum ujian bermula.

G: KEPUTUSAN MTeST

Maklumat calon yang berjaya untuk dipanggil temu duga akan disiarkan dalam laman web kementerian:
www.moe.gov.my

H: HURAIAN KOMPONEN MTeST

Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK)

Rasional

Calon perlu memiliki ciri-ciri sahsiah yang terpuji, positif serta kesediaan yang tinggi untuk memikul tanggungjawab sebagai guru. INSAK merupakan ujian bagi mengesan kesesuaian sahsiah calon untuk profesion keguruan. Komponen ujian ini mengandungi gagasan amanah, taat setia, ikhlas dan dedikasi, kawalan emosi, disiplin, kepekaan, kepimpinan, motivasi, kreatif dan inovatif serta kematangan fikiran. Komponen INSAK merupakan teras dalam MTeST dan calon perlu mencapai tahap yang ditetapkan.

Objektif

Komponen ujian ini bertujuan
• memilih calon selaras dengan keperluan profesion keguruan;
• mengenalpasti calon yang mempunyai sahsiah yang sesuai dalam bidang keguruan.

Format Soalan

Jumlah soalan: 135
Masa: 30 minit
Bentuk soalan: Soalan objektif dengan dua pilihan jawapan

Panduan Menjawab Soalan

Calon dikehendaki menjawab
• secara spontan
• purata 4 – 5 soalan dalam masa 1 minit

VERBAL
Rasional
Kemahiran verbal mencakupi aspek komunikasi yang menjadi asas penting bagi setiap individu untuk berinteraksi antara satu sama lain. Sehubungan itu, seseorang calon guru haruslah menguasai kosa kata yang sempurna serta dapat menghubungkaitkannya melalui komunikasi. Komponen ini akan menilai kemampuan calon menguasai kemahiran tersebut. Penguasaan verbal bertujuan menguji tahap kemahiran menghubung kait, menaakul dan menguasai kosa kata.

Objektif

Komponen ini bertujuan
• mengenal pasti tahap taakulan verbal calon sebagai alat komunikasi;
• mengesan kemampuan calon untuk bertindak secara matang, rasional dan profesional;
• membolehkan calon mengaplikasikan kemahiran verbal secara berkesan.

Format

Komponen verbal mengandungi 3 bidang :
• Analogi – 15 soalan
• Melengkapkan Ayat – 5 soalan
• Kefahaman – 5 soalan

Jumlah soalan: 25
Masa: 30 minit
Bentuk soalan: Soalan objektif dengan empat pilihan jawapan

Panduan Menjawab Soalan

Calon diingatkan bahawa soalan
• analogi memfokuskan pasangan perkataan atau rangkai kata yang memperlihatkan unsur hubungan tertentu.
• melengkapkan ayat terdiri daripada satu ayat majmuk dengan satu atau dua tempat kosong
• kefahaman menguji sejauh mana calon memahami sesebuah petikan.

ANALITIKAL

Rasional

Keupayaan analitikal merupakan daya taakulan seseorang yang menjadi asas pembentukan manusia yang saintifik, progresif dan berkeyakinan terhadap kemampuan diri untuk membolehkannya berdaya suai, berwawasan dan berteknologi tinggi.

Objektif

Komponen ini bertujuan mengenal pasti dan memilih calon guru yang berpotensi serta mempunyai keupayaan analitikal dan logikal.

Format

Komponen ini mengandungi 2 bidang
• Analitikal - 16 soalan
• Logikal - 4 soalan

Jumlah soalan: 20
Masa: 30 minit
Bentuk soalan: Soalan objektif dengan empat pilihan jawapan

Panduan Menjawab Soalan

Calon dingatkan bahawa soalan
• analitikal adalah berdasarkan rangsangan atau penyataan dan diikuti dengan beberapa soalan. Membuat rajah, jadual atau membuat catatan ringkas akan membantu calon menjawab soalan jenis analitikal;
• logikal adalah berdasarkan rangsangan atau penyataan dan diikuti dengan satu soalan.

KUANTITATIF

Rasional

Kebolehan untuk memanipulasi data atau maklumat seperti membuat perbandingan antara dua kuantiti, mentafsir data dan menyelesai masalah dianggap sebagai kemahiran asas bagi semua bakal guru. Keupayaan ini membolehkan mereka membuat keputusan dengan lebih tepat, cekap dan berwibawa.

Objektif

Komponen ini bertujuan mengenal pasti dan memilih calon guru yang boleh
• mengaplikasi asas-asas matematik sekolah menengah (Aritmetik, Algebra dan Geometri) dalam pelbagai situasi;
• membuat perbandingan antara dua kuantiti;
• membaca, mentafsir dan membuat analisis carta, jadual, graf atau rajah;
• menyelesaikan masalah yang melibatkan penggunaan data;
• membuat ramalan berdasarkan maklumat kuantitatif dan;
• membuat keputusan yang terbaik berdasarkan maklumat kuantitatif.

Format

Komponen kuantitatif mengukur pengetahuan, kefahaman konsep dan kemahiran asas matematik. Komponen ini menggunakan jenis soalan yang berbentuk

• perbandingan kuantitatif - 15 soalan
• penyelesaian masalah &
mentafsir data. - 15 soalan

Jumlah soalan: 30
Masa: 30 minit
Bentuk soalan: Soalan objektif dengan empat pilihan jawapan

Panduan Menjawab Soalan

Calon diingatkan
• tidak membazir masa membuat pengiraan yang terlalu tepat untuk membanding dua kuantiti;
• mempertimbang semua jenis nombor sebelum membuat keputusan;
• gambar rajah geometri tidak dilukis mengikut skala;
• perbandingan perlu dibuat berasaskan pengetahuan matematik.

BAHASA INGGERIS

Rasional:

Bahasa Inggeris merupakan bahasa ilmu yang digunakan di peringkat global. Oleh yang demikian amatlah penting bagi calon yang mengikuti kursus di maktab perguruan mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam bahasa tersebut untuk membolehkan mereka mendapat maklumat daripada pelbagai sumber.

Objektif

Komponen ini bertujuan memilih calon yang mampu:
• mengesan dan memperbaiki kesilapan penggunaan bahasa Inggeris dalam pelbagai situasi;
• menggunakan bahasa Inggeris yang gramatis dalam proses pengajaran dan pembelajaran.

Format

Terdapat tiga jenis item:
 Error identification - 10 soalan
 Improving sentences - 10 soalan
 Improving paragraph - 5 soalan

Jumlah soalan: 25
Masa: 30 minit
Bentuk soalan: Soalan objektif dengan empat pilihan jawapan

Panduan Menjawab Soalan

Candidates are required to:

• answer three types of item i.e. Error Identification, Improving Sentences and Improving Paragraph;
• read the instructions for each item carefully;
• choose/select the best answer from the four options given in each question.

BAHAGIAN PENDIDIKAN GURU
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PERATURAN MENDUDUKI UJIAN MTeST 2009

TAHNIAH kepada anda kerana berjaya dan dipanggil untuk menduduki ujian MTeST. Sebagai seorang bakal guru, anda mesti mempunyai perwatakan dan penampilan diri yang sesuai dengan profesion keguruan. Di sini digariskan peraturan yang perlu anda turuti sebagai persediaan untuk menduduki ujian tersebut di atas. Kegagalan mematuhi arahan ini boleh menyebabkan anda dilarang daripada menduduki ujian. Sila ambil perhatian dan tindakan kepada perkara-perkara berikut :

1. Sila bawa perkara-perkara berikut ke pusat ujian :
a. Kad Pengenalan Diri/ MyKad
b. Tiket Panggilan Ujian yang dicetak melalui internet.
c. Pensel 2B dan Pemadam

2. Anda mestilah berpakaian kemas dan sesuai dengan etika profesion keguruan.

Penampilan dan pakaian lelaki:

a. Berpakaian formal, sesuai dan kemas iaitu bertali leher, berseluar panjang dengan berbaju kemeja. Baju T dan seluar jeans tidak dibenarkan.
b. Memakai kasut dan berstokin. Sandal atau selipar tidak dibenarkan.
c. Berambut pendek, kemas dan tidak mencecah kolar baju. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan tidak diwarnakan.

Penampilan dan pakaian perempuan:

a. Berpakaian formal, sopan, kemas, sesuai dan tidak menjolok mata. Sandal atau selipar tidak dibenarkan.
b. Baju mesti berlengan panjang dan tidak ketat sehingga menunjukkan bentuk tubuh badan. Baju T dan seluar jeans tidak dibenarkan.
c. Solekan, aksesori dan pewangi adalah sederhana sahaja.
d. Fesyen rambut tidak keterlaluan dan tidak diwarnakan.

3. Bahan-bahan berikut tidak dibenarkan dibawa masuk atau keluar daripada bilik ujian
a. Membawa masuk apa jua buku, kamus, telefon bimbit, alat perakam, kalkulator, kamera, kertas dan barang lain yang dilarang ke dalam bilik ujian.
b. Membawa keluar buku soalan, kertas jawapan berkomputer atau kertas kira kasar pada bila-bila masa.

4. Perbuatan berikut adalah dilarang semasa ujian:
a. Meniru.
b. Mengambil ujian untuk orang lain.
c. Memberi atau menerima pertolongan semasa ujian.
d. Membuat sebarang komunikasi (bercakap, berbisik, memberi isyarat dan sebagainya).
e. Menyalin soalan sama ada secara menulis atau elektronik.

5. Sila berada 30 minit sebelum masa ujian. Calon yang datang lewat lebih daripada 15 minit selepas masa ujian bermula tidak akan dibenar masuk menduduki ujian.

Dengan arahan

Pengarah Bahagian Pendidikan Guru

23 Mac 2009

Di sini saya nak bagi beberapa contoh soalan MTEST terutama sekali soalan Insak..bagi yang mengambil ujian mtest ujung mac ini..good luck and bagi yang tidak sempat mengisi KPLI ambilan JUN 2009, jangan susah sebab seperti biasa bulan APRIL akan keluar lagi pin no untuk KPLI punya...untuk ambilan JAN 2010...so good luck pada mereka2 yang berminat menjadi guru..moga jangan jadikan guru sebagai last choice sebab persaingan dalam mencari pekerjaan masa kini atau semata2 kerana GAJI..tapi tanamkan minda kita bahawa menjadi GURU adalah pekerjaan yang mulia dan memerlukan komitmen yang tinggi.

Contoh soalan Insak :

1.Lebih suka menjadi ketua daripada menjadi pengikut

2. Suka menerima pimpinan orang lain

3. Bercita2 menjadi pemimpin sesebuah kelab dan organisasi

4. Lebih baik biar orang lain ambil inisiatif memimpin

5. Oleh sebab ada banyak risiko, saya tidak ingin jadi pemimpin

6.Jika ada org yg layak menjadi ketua, saya akan sokongnya

7. Mahukan orang lain menganggap diri saya sebagai pemimpin

8.Saya lebih suka jika saya dilantik sbagai pemimpin...

9.Saya selalu ingin menjadi ketua dalam sesuatu permainan atau sukan

10. Berrcita-cita menjadi pemimpin sesbuah kelab dan organisasi

11.Dari segi pengurusan, saya perlu mengamalkan kepimpinan yg autokratik dalam organisai bagi menjamin kecemerlangan kerja

12.Suka jika saya terpilih untuk memegang jawatan yg mempunyai autoriti

13. Apabila bekerja dgn rakan sejawat, biasanya saya memimpin dan banyak memberi arahan daripada mengikuti kata mereka

14.Pemimpin biasanya merebut lebih banyak faedah daripada yang dipmipin
sama2 lah kita mencari jawapan yang terbaik dan diterima umum untuk menjawab soalan2 diatas...

Contoh soalan Bahasa Inggeris

Terbahagi kepada tiga bahagian:

1. Error Identification - 10 soalan

2. Improving Sentences - 10 soalan

3. Improving Paragraph - 5 soalan


Contoh Soalan Error Identification

Instruction : The following sentence may contain an error of grammer and / or vocabulary. Each sentence contains four options of which one is an error. Identify the option that is an error.

The Central Bank needs to (A) address a number of issues (B) with regards the current condition of economy and the (C) level of interest rate before (D) finalising its monetary policy.

(Jawapan : B)



Contoh Soalan Improving Sentences

Instruction: Read each of the sentences below, paying attention to the underlined portion. The portion may contain one or more errors in grammer or usage. Some sentences are correct. Consider the meaning of the original sentence, and choose the answer that best express its meaning.

If he was to decide to go to United Kingdom to study medicine, I, for one, would recommend him to go to local private college to complete his A level first.

A. If he was to decide to go to United Kingdom
B. If he were to decide to go to United Kingdom
C. Had he decided to go to United Kingdom.
D. In the event that he decides to go to United Kingdom.

(Jawapan : B)



Contoh soalan Improving Paragraph

The state of the world’s economy can be gauged without getting immersed in complicated charts. Just look at the jewellery people are wearing.

Apparently, when the economy is poor, people comfort themselves with colourful stones and big, bold designs. When big money starts rolling in, people invest in something understated buat valuables, like diamonds.

Question : Which of the followings is the best way to combine sentences 1 and 2 in paragraph 1?

A. The state of the world’s economy can be gauged without getting immersed in complicated charts but by looking at the jeweller people are wearing.

B. The state of the world’s economy can be gauged without getting immersed in complicated charts but just look at the jewellery people are wearing.

C. We may gauged the state of world’s economy by looking at the jewellery people are wearing without getting immersed in complicated charts.

D. No need for us to gauge the state of world’s economy by getting immersed in complicated charts but just look at the jewellery people are wearing.

(Jawapan : A)

Monday, November 8, 2010

bunga raya

bunga raya = bunga kebangsaan ..
wahhh..semangat 1malaysia entri saya kali ni..
hehhe..sebenarnya nak cite, saya dgn kawan saya lidawati, g lepak kat taman bunga raya kat dataran shah alam..

yang best nya, kawan saya dah duduk shah alam dah bertahun tahun, tp tak tau pun kewujudan taman bunga raya ni..hehe...
sebenarnya, saya pun terkejut dgn kewujudan taman bunga raya area dataran shah alam dan berdekatan masjid besar shah alam ni. taman bunga raya ni, dah terbengkalai, dah tak byk pokok bunga raya yang wujud, byk daun2 kering yang berterbangan, dah byk pokok pokok bunga raya yang mati, kolam pun, air dah berkarat n berlumut. ikan pun dah mati agaknya. maknanya, tak de sapa yang ambik peduli dengan kewujudan taman bunga raya ni, tp, ramai gak muda mudi melepak n beriadah kat taman ni, termasuk la saya dgn lidawati..hehe, saya beriadah sambil berposing. nanti saya letak ye gamba kat sini, lum tranfer dr hp lg. lupa nak cri kabel.

sedih gak bila saya tgk keadaan taman bunga raya ni, mungkin pembinaan tempat ni makan kos yang byk kan, tp di sia2 kan mcm tu je, mana la hilangnya pihak yang bertangungjawab ni...hehhee..membebel lak ...

sebelum lepak kat taman bunga raya ni, saya dgn lidawati dah pergi cuci mata kat PKNS n SACC...ambik mood d hari ahad..hujung minggu ni, saya memang lepak umah lidawati d seksyen 6 shah alam...ehhehe..tak de tempat nak d tuju.









# mood, masih touching ngan 'si dia'.

Saturday, November 6, 2010

waterfall

cuti umum...memang sgt best...leh lepak3..
semalam cuti umum sempena deepavali..
happy diwali untuk yang menyambutnya..

saya bersama kawan2 kolej, ke Frim Kepong, mandi air terjun.
kami ber 7. saya, ana, wani, g a.ka. husband wani, azma, azwan n tunangnya.

sonok sangat dapat mandi air tejun. dah bertahun3 tak jumpe air terjun, duk sebok kije kije dan kije, tak pk lansung nak rehatkan minda n otak ni..
sib baik la wani ajak saya join sama utk trip mandi air terjun ni..
thanks sgt3 kat wani, nanti jgn lupa ye, lain3 trip..ingt kat saya lg ye wani.:]


- bersama kawan2 kolej KPTM, wani, azuan, ana, G n zura -


- bersama wani n ana, azma jd fotowoman -

Wednesday, November 3, 2010

tag dari cik jee macey

25 perkara tentang saya yang di tag oleh kawan, (cik jee macey)...:]

my real name is noor hekmat bt hashim..masa sekolah rendah dulu, kwn2 sll kate..owh nama macam budak lelaki..but i'm proud with my name..ayah yg letak tau..mst la bangge..;p

sy ade 1 abg..3 kakak..dn 1 adik. saya sempat rasa jadi anak bongsu 8 tahun je..hehe..akhir tahun darjah 2, saya dapat adik pompuan...;p

aslnye saya di besut terengganu..saya lebih byk kelantanies hehe..sebab mak saya org kelate, semua ore besut speaking kelate, tu yg kelate kuat dlm jiwa....

i have diploma in Information Technology...mase tu blaja kt kptm kota bharu..skrg dah dpt bachelor (hons) information technology in e-commerce with multimedia from Universiti Kuala Lumpur...

sy pernah bekerja sbg penolong pegawai penyelidik (sambilan) di kementerian kesihatan for 3 months, pelatih at spike kl - skali techonology Sdn Bhd selama 3 bulan, crew kat restoran pizza hut sentul..lepas tu, saya kerja sebagai pekerja khidmat singkat (PKS - kontrak) di Institut Pendidikan Guru Malaysia kampus Sultan Mizan selama 6 bulan, sy juga pernah bekerja di Takaful Malaysia as a account clerk selama 4 bulan .. lepas tu, saya bekerja sebagai Pegawai Teknologi Maklumat (kontrak) kat Kementerian Pelajaran malaysia... mmm..asyik kontrak je kan jawatan saya, tah bile la nak dpt kerja tetap ni. byk lak tu duk bertukar ganti kerja.

sy tak suka sgt berambut panjang, cukup sekadar paras bahu...

ayah dan abg saya masih sihat. walaupun dah berumur 60 tahun, ayah masih larat drive sorang3 dr besut ke kl..:]....

sy sgt suke memasak dan sgt suke mkn.. sy sgt suka buat puding..sebab tu la badan setiasa bulat..kiki..

actually sy sgt tidak penyabar orgnye..memang seorang yang byk berckp, maksud terlalu peramah..hehe...

sy juga seorang yg sgt setia pd kekasih sy..sy belom pernah curang walau sekalipon..

sy tidak punye ramai kawan..boleh dibilang dgn jari..sy hanye berkawan dgn org yg betol2 ikhlas dgn sy..

style sy..sy akn menjauhkn diri sedikit demi sedikit jika sy tahu ade kawan yg cube menikam sy dari belakang..

dulu sy hnye suke warna hitam dan biru yg gelap...skrg sy sudah mula suke bermacam warna..

sy sygkn kanak2..sgt2..

mak dan abah sy adalah sumber inspirasi sy...

bile sy marah..sy akan membebel sepuas hati, kadang2 mengamok gak..hehe.memang tak leh nak kontrol tahap kemarahan..

sy suke kn kecantikan dan fashion..sgt2 gile bershopping..

sy juga sukekan kekemasan..tak suke sepah2..

sy tak cerewet org nye dan semua nye boleh, janji sedap mata memandang..

di wajah sy ada tahi lalat kat hidung, makin membesar rase nye..tp sy mahu buang..tp takut sakit..hehehe

niat dihati mahu smbung study..insyallah tahun 2011 atau 2012..

sy tak suke tgk org yg kuku pnjg..tp sy tak boleh kuku panjang..tak selese..

i tak suka make up..memang tak pandai make up, just ade bedak muka n pelembab bibir..

skrg sy sdg mengumpul baju baju kurung yg cntik..nk penuhkn almari..hehehe

skrg sy sgt rindukn mak sy dan anak buah saya yang kecik tu. ayubn..sy rs nk blik kg je..hehehe..tp jauh.:[

Saturday, October 30, 2010

gomo kelate gomo



piala malaysia kembali lg..
gomo kelate gomo LAWAN hobin jang hobin..
semangat kelate dah merasap dalam diri saya ni..
terpacak saya depan tv, menyaksikan perlawanan akhir piala Malaysia Kelate lawan N9.
tetibe je saya jadi penyokong kelate,
disebabkan pengaruh kelate yang kuat dlm diri..haruslah bersemangat menyokong pasukan kijang.
akhirnya berbaloi gak saya menyorak sorang2 kat depan tv, hehe,... 2-1..
hairuddin omar terbaik la.. dr dulu lg saya mmg suka cara hairuddin omar beraksi d padang..
tahniah utk pasukan kelate..gomo kelate gomo..
mmg dah lama kelate mengimpikan piala malaysia.
tahun lpas pun, kelate kecundang oleh pasukan n9..

hidupp pasukan bola sepak kelate...ehhehehehe


- pasukan kelate -


- abe hai'o atau HO...ngeh3..kepala tu mahal tu ;]

kursus pra perkahwinan

kursus pra perkahwinan, wajib d hadiri oleh semua bakal pengantin..
huaaa... mcam, dah nak kawin lak kan..

sabtu ahad lepas, saya isi masa terluang ngan hadirkan diri ke kursus pra perkahwinan anjuran al-shahir management bertempat d auditorium 2, pusat kejiranan Presint 16.
sebenar nya, tak terlintas d hari kecik saya ni nak join kursus ni, disebabkan ajakan kak Ekin,(kawan masa praktikal kat netfision sdn bhd) maka, saya dengan rela hatinya melangkah ke kursus ni. ayat yang sesuai, utk temankan kak ekin..

sedikit tak berminat sebenarnya, relakan je la kaki melangkah ke auditorium tu..
hehe..x snap 1 gamba pun sebab mmg tak suka tak suka..hehhee..
tp, thanks kat ustaz2 n ustazah yang bg ceramah, saya dpt byk ilmu.
betapa byk perkara yang telah saya terlalai..insyallah, lepas ni, akan saya berbetulkan apa yang sudah tersilap n tersasar jauh..amimmm..:]

Thursday, October 28, 2010

seorang sahabat dan teman

Entri kali ni, saya nak cita pasal seorang sahabat dan juga teman sejak kecil..
kecil ke? hehe..saya mula rapat ngan kawan saya ni masa tingkatan 2, kire kecik la tu.

NorMiza Alias a.k.a miza, memang saya rindu sgt kat die, dulu3 selalu jumpe, tido sama2, lepak sama2, merayap sama2, sekarang dah tak boleh mcm tu lg, masing2 dah ade komitmen sendiri.

miza dah ade karier sendiri sama mcm saya. yang beza nya, miza dah tetap, saya masih kontrak, tak sia sia miza masuk form 6 dulu, saya gak yg duk nganga sebab cabut form 6. miza pun dah ade keluarga sendiri da, dah ada 2 org anak dah. dah cukup sepasang.
dah cukup bahgia, saya pun tumpang bahgia ngan miza.

saya sayang miza jugak. pahit manis kitorang bersahabat. miza tak pernah khianati saya, berkira ngan saya, semua nya dia buat utk saya... ayat touching la plak..

huhuhuhu..ape2 pun, saya sgt rindu miza, n sgt hargai persahabatan ni..



- gambar ni di ambil oleh hubby miza semasa diorang sekeluarga datang ke KPM utk

Tuesday, October 26, 2010

i-city

dah kenyang isi perut kat tanjong harapan, kitorang jalan2 kat i-city shah alam..
rase mcm jakun sangat2, tak pernah sampai ke i-city ni.
kreatif nye yang mencipta i-city ni.. memang byk sgt lampu3.
cantik3 semua nya.

tak abis saya pusing2, cuaca tak elok, kul 9 dah hujan.. tak sampai 1 jam kitorang pusing2 dalam i-city ni.. tak puas hati. nanti lain kali, saya mau dtg lg.

kat i-city nak masuk tgk lampu, dah kena bayar, rm10 sebuah kereta. kirenya rm2 la per person. kalu nak untung lg, bawak MPV, sumbat ramai2..hehehe..

dulu2, masa awal2 buka, nak masuk kat i-city ni, free je, skrg mungkin ambik bayaran utk menampung kos lampu2 yang cantik2 tu.










tanjong harapan

jalan jalan n makan makan d tanjong harapan klang.
1st time saya jejak kan kaki kat pelabuhan klang ni..
cantik sgt pemandangan kat sini..nyman je..

layan je la gamba2 makan kitorang sekeluarga kat sini.









Wahab Cendol

aktiviti sepanjang hari sabtu, sekkitar wangsa maju n sri rampai je kitorang pusing2.
dah bosan round2 jaya jusco, sekali lagi ayah ajak makan rojak kat kedai mamak..
adehhh...saya mmg tak leh nak layan makanan kedai mamak ni, tak masuk ngan tahap penghadaman saya, so, saya minum milo tarik je..

kiranya dinner kat wahab cendol..teringin nak rase cendol wahab ni, tp, takut..hehhee..santan tu bahaya utk perut saya yang terlalu cerdik..

lagi layan gamba amalina..hehe..amalina je jd model saya hari ni, dia la antara bahan yang menarik perhatian saya sepanjang hari. sebab dah berbulan bulan saya tak jumpe dia..hehhe...dah lama saya tak dtg lepak umah kaknik saya. lepak putrajaya sorang3 je d hujung minggu skrg ni..


- amalina tengah berposing ngan mainan baru yang di pau kat chik eza nya di restoran wahab cendol, sri rampai business park. -

JAya Jusco Wangsa Maju

jejalan je kat Jusco ni, window shopping, saya tak leh nak shopping sebab lum gaji. poket tak tebal..hehhe.. cuci mata je la..layan amalina main2 je.


- si nemok naik gajah ke???...;p