Monday, July 26, 2010

1 malam di sekatan Polis

sekatan Polis...jeng jeng...
saya kena tahan polis...uwa....si puteh dah dpt rekod hitam sikit...

tu la, layan konsert Suria FM tak hingat dunia...haha. kan dah kena ngan abg abg polis..
ni sebenarnya entri yang saya rasa paling lucu, walaupun peristiwa sekatan abg polis ni terjadi pada mlm sabtu yang lepas, tp, di pagi isnin ni pun saya masih nak tergelak lagi..

hahahhaha...ni penangan en Ayie yang memandu si puteh tanpa lesen.. tu la En ayie, kononnya nak blja keta d pagi2 hari..lepas layan konsert, dalam kul 1.30am, dr presint3 putrajaya tu, En Ayie mintak nak drive si Puteh, saya pun bg la tanpa ade rasa ragu n sangsi...sepanjang putrajaya ke puchong perdana, ok je..clear, xde ape2 masalah, bila sampai je simpang yg sepatutnya kena masuk untk en Ayie balik ke rumah nya, die terlajak..kan org tgh belaja keta, mesti la byk benda lg tak alert..

bila terlajak je, terus la nampak abg abg polis tgh wat sekatan, di tengah tengah jalan tu jugak, en ayie ni berhentikan kereta, adeh, parah, dia dah takut.terus tak gerak keta, dan dan tu jugak, die nak suh saya drive balik, dia turun n saya panjat ikut dlm je..hahah, tak sampai 5 minit benda ni berlaku, berhenti d tgh2 jalan raya yang sebok, mmg kelakar n berani mati tul saya n en ayie ni.

alamak, saya pun dah pucat, dah la baru je sebulan bersama si puteh, lesen saya pun P besar lg..adeh, jangan la kena saman, slipar saya pun tah kemana, hp saya pun tah terpelanting kemana, time tu saya mau call kawan en ayie yg 1 keta lg, nak tanye, nak lepak minum makan kat mana.

saya mmmg dah takut gile, sampai je kat abg polis, terus kena tahan la, abg polis lak, geng2 kelantan. adeh..lega la sikit, leh kecek kelate. terus je mintak lesen n tanya saya, kat mana tukar driver td..dlm takut2 pun, saya selamber gak menjawab ngan abg polis ni..kena jeling lg kat en ayie..haha..ckp selamber je..:p

hahahhaha...dengan jujur nye saya tunjuk la tempat yg en Ayie berhenti, en ayie pun kena bg Ic gak..saya duk dlm keta je, En ayie la g berbincang3 ngan abg abg polis tu, takut + kelakar..
hahhaa..mau gelak lg..

nasib baik la, kawan en Ayie yg g tgk konsert sama2 tu, polis gak, nasib baik dia kat belakang si puteh, die la yang tolong kitorang...selamat..thanks abg abg polis kerna tak saman saya..
tp, no Plat si Puteh dah ternoda la sikit...en ayie la ni...
cepat en ayie..ambik lesen, kalu tak, saya tak bg en ayie bawak si puteh lg..
huhuuhuhu...


# masih rase nak gelakkan en ayie lg..hahhaa....saya pun takut gile pada malam tu

Sunday, July 25, 2010

Ting TOng

ting tong ting tong..hehe, bunyi bell pintu kan.
cewahh, mcm ade bell je kan pintu umah.
sebenarnya tak tau nak letak tajuk ape kat entri ni..
saya rase penin penin lalat sekarang ni,
mcm byk sgt problem hidup semenjak 2 3 hari ni.
kat opis, tak yah cite la, mmg dah byk kije,
sistem tatatertib tu sudah mengganas,..
saya paling problem sgt2 bila kena baiki n update sistem yang sedia ada.
saya cukup penat nak memahami semua flow yang dah siap tu.
nak kena paham Database lg, nak kena tahu page2 yang wujud..
uwaa..saya sangat penin, task terbaru, saya kena tukar design lak.
design tu mmg dah ada, cuma nak kena cri codding n page je..
ohhh,,sagt tensen n penin..

hujung3 bulan ni, byk lak hutang nak kena settle kan..
huhuhu..saya dah makin pandai berhutang.
hutang yg utama, hutang MARA..dah 3 bulan saya tak bayar ni..
adeh, saya sepatutnya wajib bayar MARA tu rm100 sebulan.
tah kemana la duit saya ni, sampai 3 bulan tak sempat nak bayar.
skrg ni, wjud lak hutang baru, hutang ngan Public Bank, loan keta,
ha, sapa suh gatal beli keta kan..padan muka saya.
saya wajib bayar kat public bank 25hb, tp, 23hb saya dah nak g bayar kat cash deposit mesin tu,
tp, saya tak reti ,,,uwaa..sgt memalukan, kena ada no akaun..
mana saya nak dapatkan no akaun tu?..sgt buntu...24hb, saya g lg kat Cash deposit mesin,
termenung panjang saya kat situ..uwaa....tak dpt gak, sebab tak de no akaun..
ya alllah, mcm mana la nak bayar ni..

tetibe je petang 24hb, saya terYM ngan classmate saya yang nama manja Boy...
hehe,sembang punya sembang, saya pun tanya la boy, wat loan keta ngan bank mana?
akhirnya, dpt gak kawan yg wat loan ngan public bank.
ohhh...thanks boy, boy ajarkan cara nak bayar kat Public bank tu..
rupanya, kalau 1st nak bayar, kena g bayar kat kaunter n isi borang..
apa da saya ni..sgt jakun..esok, saya kena settlekan bayaran keta ni..
lewat sehari..lain kali, tak kan berlaku lg..

problem peribadi pun ade gak ni..my en ayie makin mengganas..hahha.
mengganas = cemburu..ngeh3...cukup penin kepala saya ni..
byk pk pasal die lak skrg, tu la, den plan nak kwin awal sikit, ekau tak mau.
skrg, ekau sebok duk mengganas ngan saya..huhuu..
harap2, saya boleh handle perangai baru en ayie ni..
satu lg, saya dah kena kawal cara bercakap, en ayie dah mula menegur saya suka ckp selamber.
die nak saya pk byk2 dulu sbelum berckp, maknanya, kena jaga hati die lebih dr dulu la tu.
ok, dah faham en ayie.

pstttt...mlm td dah kuar dating ngan die, maknanya, die dah ok ngan saya..
settle problem peribadi..hehhee..


# sgt pjg entri ni, sebab mmg encik bog jd tempat luahan hati saya

Konsert Kemuncak Suria FM 2010 @ Putrajaya


Suria FM - Muzik Terbaik 90-an Dan Terbaru... membawa anda ke sebuah fenomena KEMUNCAK yang tidak akan anda lupakan... Saksikan persembahan hebat "Otai" Dan "Baru" iaitu Hattan, Jamal Abdillah, Slam, Jinbara, Joey (BPR), Aizat, Black, Akim, Mawi, Anuar Zain, Dayang Nurfaizah, One Nation Emcee's, Azharina, XPDC, Fauziah Latiff, Alyah, dan Vince...

wah wah..ayat skema je kan..
hehe..mlm td saya g layan konsert suria FM ni...wah..enjoy gile a..hilang segala stress..
thanks en ayie sebab bawa saya ke konsert ni..

saya paling suka layan XPDC, rock abis la abg mail XPDC kite tu..dah la XPDC ni group yang last skali wat persembahan, kitorang tunggu la, abis kul 1.15 konsert malam td..
tp, tak terase sgt la, sebab saya dah sampai kat presint 3 tu kul 10.30 dah, masa saya sampai tu, jamal abdillah tgk wat persembahan..tak layan pun, sebab tak minat jamal..
sayang la, tak sempat tgk Jinbara, BPR, Black wat persembahan, saya suka diorg ni.
anuar zain pun tak sempat..lewat sgt dh saya n en ayie n kawan2nya sampai putrajaya.

lepas je jamal, aizat lak wat persembahan, saya suka lagu2 aizat, aizat ni best, sporting gak atas pentas, best die main gitar, pastu, kak jee (fauziah latif) lak wat persembahan, alamak, suara dh tak mcm dulu, mayb dah berumur, tenggelam suara die, slow..dah tak best..hehehe.

lepas kakjee kite perform, otai ROck la, memburu rindu..best hattan ni perform, enjoy..
pastu, kumpulan slam lak wat persembahan, diorg ni mcm bergabung semula..lagu2 slam mmg best, tp, saya dah tak boleh layan dah, lagu mendayu dayu d tgh malam, rase mcm nak tido je.
hehe, pastu Mr WOrld lak wat persembahan..wowow..Mawi,..gemok seh si Mawi ni skrg..hehe
ok ok je die perform.. last skali group rock XPDC wat persembahan, wah..sonok..best gile..
mail mmg best a.


- nak letak gamba ni walaupun kabur, bukti yang saya sampai gak kat konsert suria FM ni..
kat bawah skrin ni, Linda Onn n kru2 Suria fm lepak tau..pandai Linda cover, pakai topi, tutup muka skit, takut kena serbu kat saya la tu..hehhee


- persembahan penutup, DJ DJ Suria FM dgn Mail XPDC, time ni je saya dpt snap gamba sebab saya dah berada betul2 depan pentas, sebelum ni, duk kat belah kanan pentas, takleh nak snap gamba la..


- time ni, saya tgh kusyuk layan Rock dr XPDC ni. hehe. berasak2 bersama peminat peminat rock..:p



- ni time dah tamat konsert, on the way nak g kat car park, en ayie yang snap gamba ni, yg saya snap, semua tak leh pakai, nampak sekerat je muka saya, ni je yang elok...huhuhu..

Saturday, July 24, 2010

islamic banking fiesta 2010

hari ni, ingatkan nak tido sepuas puasnya sebab tak de xtvt ape2..
mlm td, kak eza saya merangkap kakak ipa, suruh saya pegi kat opisnya sebab ade fiesta islamic banking, saya kena bawak anak-anak jiran ni, sebab ade xtvt utk kanak-kanak..
sape lgi, kalu tak alin, yasmin n elia.
kul 9am alin dah ketok pintu umah, saya janji ngan diorang mlm td, kul 11am..
adeh..terganggu xtvt utk saya jd seorang yg pemalas di pagi sabtu nan indah ni..
layanzzz je la si alin ni, ni la budak yang paling byk ckp merangkap, byk soal, mcm wartawan @ mamapaparazi..uwaa...:p



- ni la kat pentas utama, saya ambik gamba banner ni je, masa kat fiesta ni, saya join main musical chair, kat pentas ni la berlangsung nye mainan tu, xde org nak snap pic saya, saya tak menang pun, tp, saya org yang ke 4 keluar, sebab ade sorang minah ni, duduk atas saya, die tak mau mengalah, so, saya la yg mengalah, malas nak berebut3..tak gemor la den nak berebut2..
akhirnye minah ni la jadi juara..juara berebut kusi..hahaa


ni la budak Alin yang tak saba nak g kat piesta opis chik eza nya..so, saya layanzzz je la..:p
dia tengah sebok mengumpul art pasir tu..dah berapa puluh keping tah die bawak balik..



ni yasmin n elia, yasmin yang cool, elia yang selalu kena buli oleh kakaknya si Alin, cot cet cot cet..hahaha





buka puasa @ taman warisan pertanian

hari ni saya berpuasa, rajin je berpuasa skrg ni, sepatutnya, saya plan nak berbuka puasa d puchong perdana bersama en ayie, sebab hari ni, en ayie cuti. saya pun saja je la gatal2 nak suh dia temankan, tp, sedih....en ayie masih memberontak, dia tak mau jumpe saya lagi, tahap kemarahan dia yang 3 4 hari lepas lum reda lg...adehh..mcm mana nak pujuk ni???

sedih je rasa hati ni, dah la cuti tak sama, bila ada kelapangan nak berjumpa, merajuk lagi..mmmm..xpe la, saya kena banyak kan bersaba..

lastly, saya ajak la budak kecik, aLin, jiran sebelah umah ni, teman kan saya berbuka d luar, mimi pun saya ajak gak..saya berbuka di taman warisan pertanian, presint 16, dengan roti John je.
makanan lain tak menarik minat la plak..hehe...layan je roti john ni..boleh la d telan..hehe



- roti john yang sudah separuh saya abiskan -

Wednesday, July 21, 2010

Steamboat @ Sri Q Thai Restaurant

lepas magrib td, opismate saya merangkap jiran saya, fila, ajak join die g makan steamboat kat cheras, saya ok jer..
fila bawak anak dia yang cumey tu, dania..
kira nya, ni xtvt makan2 bersama opismate la,
nadia pun join gak, naik sama2 keta ngan fila n saya.

restoran ni kat Cheras, Taman Sri perak, area Jusco bandar Cheras Selatan, area Balakong tu..
saya pun kurang arif area situ, duk diam2 je la dlm keta.
Atul n husband die pun join..


wahhh, cukup berbaloi la makan Thai Buffet Steamboat.
saya belasah seafood je byk2...udang rimau die..fuh..best..
kerang, ketam, lala, sotong, tu je yg saya makan..
segan pun ada, nadia n atul tak makan mcm saya..
hehe, saya boleh makan byk, sebab makan seafood je. tak sentuh benda lain.
makan banyak-banyak malam ni, esok kena puasa la..
hehhe..:p


ni la view depan restoran Sri Q Thai

- bersama dania comel, mama dania a.k.a fila n nadia -

- bersama nadia, saya tengah kusyuk mau makan -


- sebahagian dari lauk pauk yang ada d restoran ni -

- sikit je ni, ada banyak lg -

-setelah kenyang, posing dulu bersama atul, fila n dania -

-bersama atul n nadia-

Tuesday, July 20, 2010

adik - Nurain Munirah bt Hashim

hari ni saya nak tambah entri pasal adik.

adik kesayangan saya, sorang ni je adik saya,
gaduh pun ngan dia a, baik pun ngan dia, dia je la yang suka mendengar cerita saya.
saya ni selalu je banyak benda nak bercerita..



akhirnya hari ni 20hb july, adik dapt melaporkan diri sebagai seorang student U.
bulan lepas, kwan2 sebaya dia, kalut2 nak daftarkan diri,
awal bulan hari tu je adik dpt offer ke indonesia..jauh tu,
saya mmg berat hati nak bg adik pergi blaja jauh2.
saya dah tau dia macam mana, manja sgt ngan ma.



akhirnya adik dapat offer wat ijazah perubatan kat Usm Kubang kerian.
pengambilan yang rayuan. tak sia-sia adik wat surat rayuan n g anta ke usm sendiri..
kubang kerian ke umah saya, 45 minit je..
tp, kesian adik, ma n ayah je p anta hari ni, saya tak dpt balik. susah nak dpt cuti..
ape2 pun..gud luck dik..abiskan 5 tahun tu dgn jaya..







- saya bersama adik -


#lepas 5 tahun, adik dah jadik dr nurain munirah..hehe

~ efek watercolor ~

cantik kan teknik efek watercolor kat gamba di bawah ni kan.
saya sgt suka tgk efek ni..cum sangat.



1) buka imej strawberi,
- akan wujud layer Backgound.
- Duplicate layer Background (tekan Ctrl + J).
- Namakan layer baru itu sebagai ‘Smart Blur
- Klik menu Filter > Blur > Smart Blur. Setkan Radius: 10.0 dan Threshold: 30.0
- klik ok

2) - Duplicate layer ‘Smart Blur’ (tekan Ctrl + J).
- Namakan layer baru sebagai ‘Glowing Edges
- Klik menu Filter > Stylize > Glowing Edges. Setkan Edge Width: 1, Edge
Brightness: 12, Smoothness: 15
.
- klik ok

3) - Invertkan warna layer ‘Glowing Edges’. Tekan Ctrl + I.
- Kemudian, desaturatekan warna, tekan Ctrl + Shift + U.
- Tukarkan layer blend mode untuk layer ‘Glowing Edges’ daripada Normal kepada
Multiply
.
- Setkan opacity: 80%.

4) - Select layer ‘Smart Blur’, dan duplicate layer ini (tekan Ctrl + J).
- Namakan layer baru ini sebagai ‘Brush Painting‘.
- Terbalikkan warna di layer ini, tekan Ctrl + I untuk Adjustment > Invert.
- Kemudian, tukarkan layer blend mode daripada Normal kepada Color Dodge.

5) - Pilih Brush Tool di dalam Toolbar.
- Pilih Dry Media Brush (Size 39). Setkan opacity brush kepada 10% (di bahagian atas
Photoshop). Setkan warna foreground kepada hitam (#000000).
- Perlahan-lahan, beruskan garisan-garisan stroke di layer ‘Brush Painting’. Buat secara
rawak (random).

6) - Select layer asal iaitu layer Background.
- Duplicate layer Background (tekan Ctrl + J). Ia akan diberi nama sebagai ‘Background
copy
‘.
- Susun layer ini supaya ianya berada di atas kesemua layer (tekan Ctrl + Shift + ])
- Applykan filter Watercolor kepada layer ini. Klik menu Filter > Artistic >
Watercolor. Setkan Brush Detail: 12, Shadow Intensity: 0, Texture: 3.
- Klik OK.
- Tukarkan layer blend mode daripada Normal kepada Luminosity.
- Setkan opacity layer kepada 25%.

7) - Sebagai langkah terakhir, kita akan applykan New Adjustment Layer > Level. Klik pada
ikon di bahagian bawah panel layer.
- Laraskan slider Level sehingga anda berpuas hati dengan kontra warna yang dibuat.
- setkan slider pada 71, 1.40, 229







# saja ja letak latihan photoshop ni, untuk rujukan di masa akan datang.

~ efek mozaik ~

dah lama saya tak update benda baru pasal belajar photoshop kan.
hari ni saya belajar efek mozaik kat sifoo.com...thanks kat sifu sifu grafik sifoo.com.




1) bukakan 1 imej yang hendak di mozaik kan. duplicate kan. so, pastikan ada 2 layer gambar yang sama.

2) Applykan Gaussian Blur kepada imej layer 1. Klik Filter > Blur > Gaussian Blur (setkan radius: 20 pixel)

3) Kemudian, applykan pula efek mozaik. Klik Filter > Pixelate > Mosaic (setkan cell size: 25 square).

4) Klik menu Filter > Sharpen > Sharpen. Untuk contoh ini, saya applykan sharpen sebanyak empat kali. Tekan Ctrl+F untuk ulang filter. (selesai untk layer 1)

5) kemudian, untuk layer 2, Tukarkan blend mode layer imej bunga orkid ini daripada Normal kepada Hard Light. Tukar blend mode: di dalam palet Layer.

Dengan blend mode Hard Light biasanya imej kita akan kelihatan sedikit gelap. Kita boleh cerahkan sedikit dengan menggunakan Curve.

Klik pada ikon “New Adjustment Layer” di bahagian bawah palet layer. Pilih Curve.


**layer 1 - saya namakan efek mozaik
**layer 2 - saya namakan Hard Light




- menunjukkan layer yang saya hasilkan -



- penggunaan curve-


- HASIL -

Monday, July 19, 2010

buah pisang - baik untuk diet

Tahukah anda buah apakah yang paling berkahsiat dalam dunia ni?
Yaaa…jawapannya ialah Pisang.


Tetapi ramai diantara kita masih memperlekehkan Pisang.Mereka menganggap pisang sebagai buah yang low standard dan buah kampung.
Sebaliknya mereka menganggap buah-buahan luar negara seperti epal, anggur, strawberi lebih bagus, berkhasiat dan lebih high class…kata mereka.
Sebenarnya mereka telah silap. Pisang adalah jauh lebih baik daripada semua buah2 yang disebutkan diatas. Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi yang terpenting iaitu sucrose, fructose and Glucose. Selain itu ia juga kaya dengan fiber.
Pisang dapat membekalkan tenaga yang segera kepada badan. Hasil kajian membuktikan, dengan hanya memakan 2 biji pisang,badan kita dibekalkan tenaga yang mencukupi untuk membuat kerja-kerja berat selama tidak kurang sejam setengah. Sebab itu pisang telah menjadi buah pilihan utama bagi atlit dan ahli sukan seluruh dunia.
Pisang sebenarnya membantu kita membekalkan tenaga kepada tubuh badan.

Manfaat Pisang Untuk Diet
cuba lakukan diet dengan mengambil 4 biji pisang bersama 4 gelas susu rendah lemak.
amalkan setiap hari.

* pisang yang baik untuk menjaga kesihatan, adalah pisang yang hujungnya masih berwarna hijau.

nasib baik la, saya ni penggemar pisang, so, kena amalkan pemakanan pisang yang byk utk diet harian..:]

7 hari diet

Hari 1 :-
Makan semua jenis buah (Kecuali pisang) + sup + air mineral + air buah tanpa gula

Hari 2 :-
Makan semua jenis sayuran (kecuali kacang, pis & jagung) + sup + kentang putarPerisa : lada hitam + garam (kecuali mayonis & mentega)

Hari 3 :-
Gabungkan menu hari 1 & 2 (kecuali kentang putar). Jika benar amalkan telah turun 2-3kg masa hari ke-3.

Hari 4 :-
Makan 3 biji pisang +susu rendah lemak berapa banyak sekalipun yg mampu + sup

Hari 5 :-
Makan Daging (ikan/ayam) + tomato 6 biji + sup

Hari 6 :-
Makan Daging (ikan/ayam) + sayur + sup (elakkan kentang putar)

Hari 7 :-
Makan Nasi (Beras Perang) + sup + air buah (tanpa gula)


** Ulangi diet menu ini sehingga anda berpuas hati ngan rupa bentuk badan anda. Diet ini adalah diet yg membakar kalori dgn pantas tanpa sengal-sengal otot.** Dilarang mengambil minuman berkarbonat/kopi/alkohol/diet coke/roti

** Semua makanan hendaklah dipanggang/direbus/stim/dibakar~Sumber dari : Buku Rahsia DIET [Alaf 21] - Buku WAJIB beli!!


#thanks kat opismate norfila ramlee sbb berkongsi info psl 7 hari diet

dari pesta floria ke puchong perdana

dalam hujan hujan petang semalam pun, sempat lg saya berjalan jalan dengan mimi
di pesta floria.. kali ke dua menjengguk kat sini, sebab masih tak puas hati dengan lawatan yang lepas..cukup kagum saya dengan kreativiti pihak pihak yang telibat ngan event ni, mcm2 diorang buat dengan menggunakan bunga.


- orang utan, kongkong n bunga reflisia -


- biawak, kancil n bunga reflisia -


-bunga ape ek ni??? lupa lak namanya..hehe -

- bangau n kura-kura -

- putera katak -

seronok sangat tengok bunga bunga ni..cantik..







setelah puas merayap kat pesta flora ni, saya memanjangkan langkah ke puchong perdana..
hehe..mau jumpe encik ayie..rindu bangak sama die. kali ni, mimi terpaksa la temankan saya dating..hehe..saya belikan en ayie KFC, sebab, kul 8pm baru en ayie balik kije.
mesti penat dan laparkan. saya bungkuskan en ayie KFC je, kejap je saya jumpe en ayie.

- inilah en ayie saya..hehe, makin kurus (tak cukup makan kut..:p)

dalam kul 9, bergerak balik ke putrajaya, sebelum sampai putrajaya, singgah puchong gateway lu..pe kene McDonald, si mimi ni nak merasa produk baru mcDonald tu, burger GCB..layan la gamba produk baru mcDonald ni kat bawah ni...zassssssss...:p

- set burger GCB -

Saturday, July 17, 2010

sabtu yang tensen

tensen sangat ker? mmg tensen.
hari sabtu, utk berehat atau jalan2, puaskan diri sendiri,
bukan untuk peningkan kepala pk masalah orang..
huh..time kite susah, xde sapa nak tanyakan kaba berita,
hidup ke mati kita, xde sapa nak ambik tau..
xde kawan..nothing, hidup sorg2 je time susah,.
wah..bila dah boleh bernafas sikit, mcm dah ramai kwan.
encik blogg..saya tersangat la tensen ngan situasi ni..
mau nangis pun ade...
baik sgt ke saya ni?? saya tak baik pun..huhuu..
tp, saya suka nak tolong kawan2, tp, ade ke kawan2 yang nak tolong saya?
tolong susahkan saya ade la kut...hahhaha..
ape ke bende la saya merapu ni..
sebab saya tensen,.saya taip je bende yang saya rase nak taip,
xde kene mengena ngan sape2 pun..
just luahan ketensenan saya....hahahhhahaaa..:p


# saya yang tengah tensen di waktu mengarang entri ini

selfish

selfish = pentingkan diri sendiri
benda ni, saya tak pernah amalkan, sebab saya rasa, amatla zalim..
hehe, tp, setelah apa yang berlaku dlm kehidupan saya
kebelakangan ni, saya rasa, saya perlu amalkan.
saya perlu menjadi seorang yang selfish..
harus selfish..
saya tak perlu dengar n turutkan kehendak semua org lg,
saya perlu utamakan diri sendiri dulu, jgn pk masalah org,
pk masalah diri sendiri dulu.
utamakan apa2 pun untuk diri sendiri.
jgn harapakn org lain, kadang2, orang di sekeliling hanya
pandai ambik kesempatan..


# hati yang sakit...

Friday, July 16, 2010

bawal 3 rasa + sayur campur + telo dadar

wwahwah..makan sakan saya malam td...
thanks en ayie sebab belanja saya makan..
sgt kenyang,..diet sudah hilang untuk mlm td...
dah snap gamba bawal 3 rasa tu, tp, takde lak dlm hp ni..
kemana hilang nye ye?? sape curik? kwang2...
encik ayie membebel bila saya snap gamba bawal 3 rasa tu..
katanya, tak baik main2 snap2 ngan makanan..
hehe..saya senyum je..kalu menjawab nanti, ade yang kena marah lak..
dah la penat dengar ceramah pasal pemanduan berhemah..
hehe..
ape ape pun, saya enjoy malam td..penat pun tak terase..
thanks byk3 ye encik ayie..
lain kali belanja lg ek..;p

Thursday, July 15, 2010

mahu dinner bersama....???

mahu dinner bersama dot dot dot...hehe..
suspend je kan..
sekarang ni, makin sonok lak mengarang kat encik blog ni..
takpe la kan, encik blog ni, saya yang punya,
so, saya punya suka la kan nak karang pasal ape..
dinner? dinner = makan malam...
wah wah..misi tergendala..kena langgar pantang la hari ni..
saya mau dinner gak malam ni..
kira di maafkan la untuk diri sendiri...kikiki..:p
dengan siapa ye saya mahu dinner??
jeng3x...saya mau dinner ngan encik ayie..
wah..semangat nak g jumpe encik ayie lps abih waktu kije ni..
bestnye encik ayie cuti hari ni, membuta je die..
dah 3x saya call, xde respon..pengsan ke ape ni?
jgn petangkan pengsan lg sudah..
mau makan ape yer? tgh pk3 ni..nati bincang ngan encik ayie la..
vrommmm..vrommmm... mau pegi dinner di puchong bersama encik Ayie..
:))....


# saya pasti senyum lebar ini petang,..:)

sistem tatatertib...lagi..dan lagi

memang kena cita psl sistem tatatertib je la kat encik blog ni sebab dah memang tugas dan tanggungjawab saya untuk menolong penyelia saya iaitu Kak Ruhil utk memperbaiki sistem tatatertib..

ni cite gumbira, yehaaa..kak Ruhil telah menolong saya, hehehe, dia yang bagi tugas kat saya, dia lak kena tolong saya..hehe..rupenya, Oracle ni, ade version yang senang...saya ni mmg buta oracle, so duk guna oracle sql Plus yang bentuk DOs hitam putih tu..huhu..kesian kan saya ni..
kat U dulu, mmg tak di ajar pun oracle..sedih tul... rupanya, Oracle SQL Developer, mmg easy la nak guna, mcm PhpMyAdmin..thanks ye kak ruhil. saya just bgtau kak ruhil, masalah yang menimpa form maklumat peribadi kat sistem tatatertib ni..mcm pengkaji masalah lak kan..
kaji je, selesaikannya tak reti pun...

lagi 1 ilmu It yang berjaya masuk ke kepala otak saya..hehe..mcm buta It lak kan...xde la susah n rumit pun Oracle n Coldfusion ni..janji faham n sentiasa bertanya, jgn duk diam diam melangut n berkhayal kat depan Pc sudahla...:))

Wednesday, July 14, 2010

sistem tatatertib...lagi..

adeh...bila kah saya mampu selesaikan masalah form kat sistem tatatertib ni..
kepala saya sudah biol..saya dah tak mampu untuk berfikir tentang coldfusion n Oracle..
mcm mana saya nak mulakan utk bertanya n belajar dr programmer2 kat uapt ni..
perasaan segan saya ni, kenapa la tebal sgt..
ishhh...pergila jauh2 wahai perasaan segan..
dah 3 minggu saya asyik duk menatap error coldfusion ni..
saya tak paham table kat oracle..uwaaaaaaaaaaaaa...
dah sebulan kat uapt, xde hasil ape2 pun..saya tak suka mcm ni..
saya nak bekerja yang ada hasil..
berilah saya kekuatan utk bertanya pada programmer2 yang lama2 di uapt ni..
adehhhhhhh...sgt sedih..:(

misi dari bulan mei 2009

misi...??
apa kah misi tersebut...
jeng2x..misi untuk menurukan berat badan..
dah setahun lebih dah misi ni, tp, lum berjaya lg..
bila kah saya dapat merasakan badan yang slim..
sudah penat dengan badan yang nemok ini. risau takut dapat penyakit 3 beradik tu...
nak beli baju susah, sekarang ni, cutting baju semua nya size baby je, nyampah tul..huhuhu...
1st masa mula mula misi, saya kuarkan duit
utk menggunakan produk Jusmate5.. time tu, berat badan saya mencecah
68kg...cukup berat..jusmate5, mahal bangat, saya terpaksa la guna kan duit
gaji masa kerja kat kg, sib baik duk kg, leh la beli produk2 mcm ni..
saya hanya gunakan 4 kotak jusmate5 shj. alhamdulillah, berjaya turun sebyk 4kg.
tibe je time bulan poser n raya, misi telah kecundang..uwa....
sib baik la badan tak naik balik..mantain ngan 64kg..


bulan 1 2010, misi yang terbengkalai di teruskan, kali ni, kurangkan nasik..
no nasik di waktu mlm..lepas tu. tergoda gak ngan produk diet yg lain..

saya layan la RXlite, harga berpatutan.. 3 kotak saya gunakan produk ni, tp,
tak turun pun berat, just kurangkan 1 inci pinggang, dulu, saya pakai jeans size 34,
skrg dah leh pakai size 33 inci..






bulan 5 2010, rasa mcm tak mau layan Rxlite lg, mcm membazir, sepanjang bulan mei,
kurangkan makan dan berpantang, no lemak, no nasik, no ais n jalan kaki balik umah dr opis, sejauh 4km...akhirnya,
berjaya turunkan 2kg...sekarang, dh tinggal 62kg...

bulan 6 2010, tergoda lg dengan produk slimming ni..adeh, tak kuat tul iman saya ni..
layan lak produk Easy Slimming Sendayu tinggi..produk ni mmg nampak la kesan die,
2 minggu saya guna, lost 1 kg..sekarang 61kg..
misi utama dan target utama, nak hilang kan lagi 16kg..
harap2 hujung tahun ni, berjaya la saya mendapat berat badan 45kg...



go go go noor hekmat....:))))
Aku nak KURUS.........!!!!!!!!!!

lemon



Turunkan berat badan

Minum air lemon dinyatakan boleh mempercepat penurunan berat badan.
jus lemon juga perlu di campur dengan air suam @ panas, juga di madu.

malam tadi 1st time saya start minum jus lemon + air suam..
masam betul..xpe, saya kena usaha, utk menurunkan berat badan.

poser + cirit birit

semalam last saya ganti puasa,, alhamdulillah, selesai 1 hutang..
lagi 4 minggu lebih kita semua nak sambut bulan ramadan ni..
rase macam best lak kalau dpt puasa kat tanah suci kan..
saya rasa macam nak p umrah lak...
kalau ade rezki lebih, saya mau p umrah lg, sonok je kan kalau dpt p sana.

perut saya semakin sensitif sekarang ni, kerap sangat kena penyakit cirit birit ni..
pagi td, penyakit tu datang jenguk saya lg,
nasib baik, ubat yang doc halim bagi minggu lepas masih ada,
subuh2 lgi, perut saya dah memulas...adehh...peritnya..
dah rasa mcm nak Mc lg...
tp, saya gagahkan diri utk ke opis gak..byk benda lg saya kena
blaja coldfusion n Oracle..:[
saat mencoret kat en blog ni, perut masih rase nyilu..:[


# sarap td makan nasik himpit..nyum2x

Monday, July 12, 2010

sepanyol juara..

betul kan ramalan si sotong 'paul' tu..
spain juara piala dunia 2010....
apa apa tahniah di ucapkan tuk pasukan spain kerana dpt atasi Belanda,
tahniah gak utk penyokong-penyokong spain,
tak sia-sia korang berjaga sapa kul 5 am..huhu..
saya tido jo maso tu..hehehe..
tak larat eh nak tunggu sapa 5 am, kul 7 am keno p kojo dah ha..





pesta floria putrajaya

hiii all's...semalam, saya mengabiskan masa bersama mimi, ana, wani n azmakat pesta flora, ala ala reunion kecik2 xkptm kb lak kan..
hehe, semalam kan hari minggu, wah..ramai gile org kat pesta flora tu.
nak berjalan pun susah, dah la panas terik..mau terbakar muka saya yang bulat ni..
hehe..semalam baru hari ke 2, masih ada 7 hari lg pesta ni..
sangat cantik..mcm2 bunga ada..teruja nye..
tp, disebabkan orang yang terlalu ramai n panas terik, saya dan kawan2 tak pegi lawat ke semua tempat pun..so sad,,masih tak puas hati lg ni..
sebelum pesta ni berakhir, saya mahu datang dtg lg..:]



- bersama mimi, ana n wani -



- Puchong Perdana -

sabtu lepas saya pergi puchong perdana, dah hampir dua bulan saya tak jejakkan
kaki kat puchong perdana, saya g jumpe En Ayie...:]
en Ayie cuti hari ni, sonok2....lepak2 je ngan dia..
mlm tu, en Ayie ajak p tgk bola kat stadium Shah ALam,
saya tak mau pegi..ape lg, tarik muncung a en Ayie,
hehe..merajuk la konon..merajuk yang panjang, saya tak mau pujuk.
bia kan die..;p
hujung minggu yang cukup indah..tah bila la plak en Ayie akan cuti
pada hujung minggu, lagi 3 bulan kut..lama tu..;p

Friday, July 9, 2010

Kelate Vs Selangor

sabtu 10/07/10 KELANTAN lawan SELANGOR, kat stadium Shah ALam..
mcm best je game, saya wajib tengok ni..
tp, encik ayie mau g tengok kat stadium, saya nak tgk kat tv je.
saya takut nak p stadium, penyokong2 ni ganas2..seram sejuk kalu
ingat peristiwa yang berlaku kat stadium Kelantan dulu..:(

piala dunia 2010

cewahh, macam peminat fanatik bola lak saya ni..
saya ni memang minat layan bola, tapi, piala malaysia la..
hehe, piala dunia ni memang zero..dari kecil sampai sekrang,
tgk paling lama pun 30minit je, tak tau la nape, tak kena ngan jiwa kut.
tpi, kalau piala malaysia tu, sanggup cari jadual perlawanan kat paper ..hehe
ape ape pun tahniah buat pasukan BELANDA dan SEPANYOL
kerana layak ke perlawanan akhir.
siapa yang jadi JUARA WOLRD CUP 2010, kita sama-sama layan game ni ye.
saya akan layan game final je..hehe

pagi yang gelap...

pagi yang gelap, kini sudah terangg...( sambung )
lagu 1st Band Hujan rasanya, saya main belasah je..
wahhh...pagi ni, rase macam sambut tahun baru lak,
macam ada azam baru lak saya ni, sebab kul 7am dah kuar umah,
padahal kul 8.30am saya masuk opis..
gara-gara saya kena drive sorang2, terpaksa la kuar awal,
sebab saya tak pandai lagi bab bab parking ni,
awal, byk lgi parking kosong, tak yah rebut-rebut ngan orang..
fuuhhh..akhirnya saya sudah berani..:]

Thursday, July 8, 2010

cirit birit

uhhhh..penyakit yang sinonim dan sangat rapat dengan saya..
saya tak tau la kenapa, dari kecil sampai sekarang,
penyakit cirit birit ni suka sangat singgah kat saya.
pagi ni, sebelum subuh lg, perut saya dah sakit, tp, saya tetap layan tido,
kul 6.30 pagi, dah tak leh tahan, penangan cirit birit yang 1st.
kul 7 pagi, dapt penangan yang 2nd, fuuuhh, gelap mata dlam toilet.
ayokkk,,gerenti tak larat nak p opis, MC saja laa..
p cari ubat kat dapur, mintak minyak sapu ngan kak eza,
sambung tido balik..sakit nye kepala, berdenyut3.
kul 11 pagi, pegi klinik kat presint 15..
yessss..saya sudah berani drive sorang2..
tak saba nya nak drive pegi jumpe encik ayie..hehe..

Wednesday, July 7, 2010

perkahwinan RosmaWani dan Shafik.

kenduri kahwin wani dgn shafik ni dah lama berlangsung.
13hb jun yang lepas,
saya saje je baru update kat en blog ni.
kira nya ni, majlis kenduri menyambut menantu,
kenduri kat rumah shafik di melaka.
terima kasih banyak2 kat effa sebab ajak saya
join rombongan ke melaka bersama ana, nuar, piko,
bub n mail..mcm reunion lak kitorg ni..
ye la lepas konvo diploma 2005,
ni baru kitorang jumpe kembali..
jomm..layan gamba sekitar majlis kenduri wani n shafik..:)
enjoyy!!