Friday, December 28, 2012

Pengalaman temuduga PPTM F29

selesai sudah..

lega.. kali pertama pengalaman temuduga untuk kerja tetap sbg penjawat awam.
dalam 15 minit je duk dalam bilik panel tu. memang tidak dapat jawab dengan lancar la. sbb ade la dua soalan yg membunuh. yg sememangnya NH tak study pun. hambekk kan.. lembek kat situ. terkulai layu kut.
ape2 pun. 9.45 NH dh selamat meninggalkan dewan temuduga. 





Soalan Umum
Perkenalkan diri.
Cerita pengalaman kerja.
Ceritakan tempat kerja skrg.(jika bekerja)
Huraikan pasal HRMIS yg anda tahu.
kenapa perlukan jawatan PPTM.



Soalan It.
Jenis metodologi. Huraikan salah 1.
Sebutkan fasa-fasa dalam SDLC. Huraikan kesemua fasa-fasa tersebut.
Apa maksud normalization dalam pangkalan data.
Apa maksud anomali dalam pangkalan data. Bagi 2 jenis anomali.
Apa maksud CGI. Bagi dua contoh filem guna teknik CGI.
Berikan tugas-tugas PPTM utk unit operasi dan rangkaian.
Huraikan 2 jenis topologi.



Thursday, December 27, 2012

Jiwa Kacau

.

esok.. segalanya esok. penentu masa depan. moga dipermudahkan semuanya.
dari semalam lagi NH duk risau pasal interview PPTM esok. 1st dalam hidup nak p interview kije tetap dengan kerajaan. tak tenang hidup sepanjang minggu ni. 

hari ni, apply cuti, tak boleh cuti.. sbb, jabatan takut duit tak abis. aduh.. NH tak kisah bab gaji di potong.
NH risau pasal persediaan ni.. mcm belum lengkap lg. bace pun sekali imbas je psl IT yg berkurun dh di tinggalkan.

SKT n senarai tugas pun belum siap lg. hari plak ada training sepanjang hari. arrrrgggg...risau sangat2..

apa-apa pun. hope dipermudahkan segala urusan olehNya.


Doakan kejayaan NH utk dapat jawatan tetap ni ye kawan-kawan..:)

Tuesday, December 18, 2012

Novel : Siapa Orang Gajiku



SINOPSIS BELAKANG NOVEL

Semuanya gara-gara Datin Sharifah Mawar. Kerana ingin melarikan diri dari ibunya, Aina bersetuju dengan tawaran nenek Rina, Tengku Fauziah.
Orang Gaji!!! Itu pilihan kerja yang dia ada sementara menyembunyikan diri dari kehendak ibunya sendiri. Selain itu, Tengku Fauziah juga meletakkan syarat yang lain pula. Orang gaji hanyalah alasan sahaja. Tujuan sebenar Aina adalah untuk merawat cucu Tengku Fauziah, Tengku Haikal Iskandar.

“Saya tak sangka masa tuan kecil dulu, tuan suka pakai pakaian perempuan.” – Sharifah Aina Aishah

"Kau ingat aku pakai baju ni dengan rela hati ke? Ini semua salah Mamee Monster tu. Eh… macam mana kau dapat gambar ni, hah?” Tengku Haikal Iskandar

"Rahsia. Inilah urus niaga yang saya cakapkan tadi. Mulai esok tuan mesti mula bekerja di pejabat.” – Sharifah Aina Aishah

Kehilangan tunangnya, Sofea pada hari pernikahan mereka menyebabkan Tengku Haikal Iskandar kecewa dan putus harapan untuk hidup. Sikap Tengku Haikal Iskandar yang degil dan kurang ajar menyebabkan Aina hilang sabar. Walau apapun, Aina harus melaksanakan tugasnya. Sementara itu, kehadiran Aina tidak disenangi oleh ibu Tengku Haikal, Tengku Fazira. Baginya, Aina ada agenda.

Sehingga bila Aina dapat menyembunyikan identitinya yang sebenar? Dapatkah Aina meneruskan hari-harinya di rumah itu dengan tenang? Semakin hari, Tengku Haikal Iskandar mencurigai identiti Aina. Dapatkah Aina merahsiakan identitinya sebagai Sharifah Aina Aishah?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

novel ni di suggest oleh kakak NH. kakak NH dah baca online awal2 lagi. memang menarik sangat2 jalan cite ni. dari mukasurat ke mukasurat, memang tak sabar nak habiskan.

watak utama seorang pakar psikologi. heronya pula, mempunyai sedikit masalah psikologi.

kepada peminat-peminat novel, bolehla dapatnya di pasaran. kali ni, NH malas nak wat review. ape2 pun memang best ini novel. five star ok untuk novel. dalam masa sehari je NH berjaya abiskan novel ni.







14 disember, setiap tahun


14 disember lepas, genap la umur NH untuk 2012 ni. dah penghujung 20an ni, mmg teringin sangat kan nak jadi ibu. tp, takpe la, belum rezki lagi. syukur pada Yang Esa sbb masih bagi peluang untuk NH mengedup udara di bumi ciptaanNya, bg kebahgian yang sempurna dan bagi rezki yang tidak putus2..

tahun ni, seperti tahun-tahun sebelum ni jugak. NH memang tak pernah menyambut ulang tahun kelahiran dengan penuh gah...memang tak pernah dpt hadiah dr yang tercinta pun. redho je la kan.. hehe.. tp, encik suami belanja kasut hitam utk NH interview next week.. thanks ye encik suami. 

ada kelainan sikit utk disember tahun. tempat kerja baru. cara sambutan ulang tahun kelahiran pun lain la kan. 13hb dah ada sambutan bersama semua warga Opis di perhimpunan bulanan. glamor gitu dapat naik pentas kan, sambut beramai-ramai bersama kawan-kawan opis yang lahir bulan disember.

- NH yang paling lebar kan. mmm.. kantoi la diet atkin bila dpt kek hari jadi kan.. redho je la.. duk sebelah KP lg tu.. glamor naik pentas ok.

- inilah rupa kek yang NH pegang tu.. ade 2 kek. tp, yg je sempat posing.

NH bersama intan, ana dan sarah. thanks korang sbb sudi melayan NH yg sebok nak pegang kek yg berat itu.

esoknya 14hb, NH dpt sms je dr encik suami. sbb NH dah tdo awal sebelum encik suami balik kije lg...
hari ni, bangun pagi2 sbb nak sediakan sandwich utk kawan-kawan opis. hanya sandwich yang mampu saya belanja. gaji ciput je..huahuahuaa...:p

- miss ong, merangkap bos NH, birthday miss ong pun bulan disember gak. sambut bersama sama. tu semua bersama opismate NH. it depatment.


- kek yang dipilih n dibeli oleh kak siti nana,..:)




Renungan bersama - mendidik anak


1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

...Sabda Rasulullah s.a.w. 

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.


22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”



#dicopy dari fb seorang kawan





Monday, December 17, 2012

GIS Day




1st time NH join GIS Day. 2012 ni, NH kena tahu serba sedikit pasal GIS sbb tempat kerja NH byk menggunakan GIS dalam tugas seharian.

sebenarnya NH diarahkan oleh bos ke Kenduri Rakyat kat Paya Indah Wetland ni. Karnival Rakyat yang dianjurkan oleh Paya Indah indah wetland ni, merangkumi kenduri rakyat dan GIS Day.

sempat juga NH join Kuiz dan dapat 1 hadiah.:)


gambar ni xleh nak rotate. xtau ape yg silapnya





Thursday, December 13, 2012

Dapat temuduga Penolong Pegawai Teknologi Maklumat F29


Alhamdulillah, syukur sangat2, akhirnya NH di panggil untuk di temuduga jawatan tetap dalam kerajaan Malaysia. Pagi tadi Ma NH call dr kg, bgtau surat dr SPA dah sampai. memang dah lama sangat2 penantian ni.. dari tahun 2008. selama ni, NH duk p exam untuk jawatan ijazah je kan. kali ni, dpt temuduga untuk jawatan diploma. mana2 pun xpe, janji NH dpt keerja tetap. memang dah lama sgt nak kije tetap.

hadiah pertama utk ulang tahun kelahiran ke 29. hope, Allah makbulkan doa NH. kawan-kawan semua pun, doakan NH berjaya untuk temuduga kali ni ye.


gambar dr en. google

belum ape2 lagi, NH dah rase nebes. padahal 28hb ni kut. ada lagi 14 hari.. balik rumah pasni, kena la kemaskini fail2 sijil.. dah berkurun tak g temuduga ni. kena cek semua salinan2, kena wat cop pengesahan semua.. harap2, semuanya berjalan lancar.


Monday, December 10, 2012

Novel : hello Mr. Perfect



best juga layan novel ni. thanks pada kawan NH, cik mimi kerana sudi bawa novel ni dari gombak ke serdang.

kepada kaki-kaki novel yang blum baca novel ni. sila lah baca, tak rugi. memang berbaloi la cover yg comel dgn jalan ceritanya.


Sinopsis belakang novel

Muhammad Arif Fikri dan Ainul Mardhiah saling mencintai dan merancang untuk berkahwin. Namun disebabkan peraturan yang ditetapkan oleh keturunan keluarganya yang mementingkan aspek LANGKAH BENDUL (walaupun mereka adalah lelaki) memaksa Arif mencari jalan penyelasaian. Selagi anak sulung tidak berkahwin, maka dia tidak boleh berkahwin. lebih memberatkan lagi keadaan apabila keluarga Ainul hanya memberi masa selama enam bulan untuknya membuat keputusan. Alongnya, Muhammad Izzul Islam adalah seorang yang handsome, tinggi dan menjadi tarikan ramai. Namun dia terlampau cerewet dan memerlukan pasangan yang juga sempurna sepertinya. Terlalu ramai gadis yang mendamping dengannya namun tiada seorang pun yang dapat bertahan dengan sikapnya yang terlalu mengejar kesempurnaan itu. Tiada pilihan,Arif cuba mendapatkan calon isteri untuk Izzul. Imbuhan sebanyak RM500,000.00 dijadikan sebagai cagaran sekiranya gadis itu berkahwin dengan Alongnya. Alya Adriana yang ketika itu terdesak kerana hutang keluarga dengan along terpaksa menawarkan dirinya. Ariff memperkenalakan Alya kepada Izzul. Pada mulanya,Izzul langsung tidak tertarik dengan Alya disebabkan wajah Alya sama seperti bekas kekasih nya dulu,tetapi lama kelamaan Izzul mula mendekati Alya disebabkan Ain bekas kekasih Izzul yang pernah menghancurkan perasan dan kasih sayang Izzul kepada Ain ketika dulu muncul semula dalam hidup Izzul. Izzul dan Alya berkahwin atas sebab kepentingan masing-masing dan lama kelamaan Alya mula jatuh hati dengan Izzul. Disaat kebahagiaan dikecapi,Ain datang semula untuk menghancurkan rumah tangga Izzul dan Ain... Adakah Izzul keliru dengan perasaan sendiri?



Kecederaan si Putih


arrgggg...tension sangat2 saat terpandangkan si putihku yang tercedera.. sangat kijam itu batu, sanggup ye kamu batu menghentam itu cermin si putih NH.. arrhhh. menitis 2 3 titik air mata NH. sedih bangat, tgk2 sudah cedera kan. kalau la kecederaan tu buatan sendiri, tak de rase sedih kan.

berbakul2 kena sumpah itu orang pemesin rumput.. tak boleh nak cite la. kejadian ni berlaku pada khamis lepas. kul 6, kuar dari opis, tgk si putih sudah cedera.. mati kutu jap. mcm mana nak drive balik. nak pegi hantar ke kedai, mesti kedai dh tutupkan.. so, encik suami suh NH drive slow. 

pecah rekod la kan bawa 50km je. sabar je la org yg follow NH kat belakang. hampir 1 jam baru sampai umah n kena la part sebelah pondok guard kan. esoknya, jumaat EL la.. 

- rupa kecederaan yang dialami oleh si putih

HLK warehouse - jualan gudang



dah waktu hujung hujung tahun ni, maka banyak lah jualan gudang kan.
hujung minggau lepas, NH berkesempatan ke HLK warehouse sempena jualan gudang.

1st time HLK buat jualan gudang sebab baru buka gudang baru. bersemangat NH nak p cuci mata dan motif utama nak beli vocum. company encik suami mencari rezeki kan. NH support la jugak. padahal, encik suami yg bagi ongkos suh p beli barang2 yg berkenan.. kalau dapat ribu riban, syok gak shopping kan.

beli je la setakat yang termampu dan wajib ada kat umah utk kegunaan harian kan.

NH sempat drop 1 vocum jenama ELba, 40% diskaun, 1 mixer 70% diskuan dan 1 jug kettle, 40% diakuan.

NH ke HLK ngan kakTI. kakTI borang tv LCD LG 42 inci. dapat dengan harga 1099. berbaloi baloi NH rase. tergugat iman gak nak TV tu..tp, buat xtau je la kan..

ape2 pun..best shopping sini sbb ade org tlg assist. sib baik ade adik ipar kat situ..:)

pada kawan-kawan..sempat lagi nak p jualan gudang HLK ni. hari ni dan esok masih ada.. selamat bershopping semua


Thursday, December 6, 2012

katakan tidak pada nasi

allahamdulillah, NH berjaya menyingkirkan nasi dalam hidup untuk sementera waktu. al-kisahnya nak buat atkin diet. no karbohidrat. sudah 2 minggu NH tak menjamah nasi.

nak ikut betul cara pemakanan atkins, tp, belum sepenuh dapat ikut sbb, asal malam je, mengigil lutut. rasa mcm nak pitam. terpaksala ambik air milo kosong + 3 keping biskut tawar hup seng.

so, atkins diet NH belum berjaya sepenuhnya. NH banyak ambil info pasal atkin diet dekat blog bicikut.

takpe la kan, slow2, NH akan try buang semua jenis karbohidrat dalam diari makan NH seharian.

setakat ni, NH dah berjaya kurang 4kg. 

katakan tidak pada nasi utk orang-orang gebuss mcm NH. gambar nasi ni, NH google je.

Wednesday, December 5, 2012

Seminar oleh Akademik Sains Malaysia


Tetiba je NH kena jadi bidang terjun untuk seminar Strategic Consultative Lab oleh Akademik Sains Malaysia. Seminar pasal water/air. memang lari bidang la kan. ape2 pun, kena la pergi, sebab arahan bos kan. NH kena jadi rapporteurs. 

belasah sajalah. rapporteurs pun rapporteurs la.
isnin n selasa, bertapa la NH kat hotel palace of the Golden Horses tu. ternganga je la bila orang semua present pasal air. nasib baik la peserta just 30++, n ade 3 org rapporteurs. so, tugas NH membantu rapporteurs je..

Strategic Consultative Lab 4 & 5  :: General




- semua gambar di ambil dr google sahaja. NH tak sempat nak berposing bagai, sbb sorang diri je. main terjah je sapa2 utk bertanya itu ini..:)


Friday, November 30, 2012

Kursus Tadbir urus ICT


minggu yang penuh dengan kursus. balik dari Morib 7hb. esoknya masuk opis 1 hari. memang penat la. maybe tak cukup rehat kan. 9hb bertolak ke penang untuk kursus tadbir urus ICT.

tanggungjawab kan. sambil2 kursus..cuci la mata kat penang kan.
apa lagi. sampai2 penang, cari tempat beli jeruk la kan. beli jeruk untuk makan sendiri je kan. 

- gah kan. kat hydro hotel u all.

- pemandangan dari dalam bilik NH berbengkel a.k.a berkursus. tengok laut dari jauh je lak. tak sempat pun nak g menyentuh pasir pantai tu.

- cik siti. opismate NH yang tengah kusyuk menhupdate carta alir pada fail meja.


- makan tenghari seblum balik. popis itu sunggu lazat ok.

- hasil kerja tangan NH ketika mengantuk dtg menganggu.

- cafe di hydro hotel.

Wednesday, November 28, 2012

Program Bina Pasukan di Impian hotel Morib



5-7 november lepas, NH join program bina pasukan kat impian hotel Morib. pihak pengurusan arahkan pergi, NH pergi je la kan. semua di tanggung beres kan. 

sebelum pergi program ni. NH dah terbayangkan flying fox, wall climbing n kayak. dah lama kan tak merasa bende tu semua. last pergi morib wat aktiviti tu semua tahun 2007 dulu. 

bila dah start program ni. alahaiii.. banyak ceramah motivasi rupanya. mcm aktiviti dalam kelas je.

- semua peserta program bina pasukan siri 1. yang tak pakai baju biru tu, cosultant yg handle program ni dr AKRAB.


- ahli kumpulan NH. semua duk menayang hadiah cabutan bertuah.


- 9 orang je kumpulan NH. 

- aktiviti last sebelum balik ke sri kembangan. main game harga.

- makanan kegemaran NH masa kat impian hotel. ni utk sarapan pagi hari ke2. musim2 hujan ni kan, memang nikmat sangat dapat makan ubi kayu rebus cicah kelapa parut..nyummm nyummmm

- kuih yang paling cantik. hijau gituww kan.. color kuih ni mmg membunuh mata betul kan. hijau pekat gitu. kalu hijau dr daun pandan best kan. ni sah sah nya pewarna ni..hehehe



Friday, November 23, 2012

Koleksi ubat kurus


pagi ni mood untuk kurus berkobar2..so, NH nak cite sikit la pengalaman NH menelan segala jenis ubat ubatan utk membuang segala lemak yang degil pada ini badan kan. NH mula berbadan 'comel' pada umur 13 tahun. sebelum tu, kurus mcm kerengge je. nak kena selongkar segala gambar zaman kanak-kank ni kan. zaman kegemilangan kekurusan..heheehe..


1) Sendayu tinggi

Maklumat Produk 
Membantu menguruskan badan, membakar lemak dan mengekalkan kecantikan badan agar tidak mengelambir selepas kurus.
Set ini mengandungi produk berikut
Harga:- 1001 Lucidum/lucimax          RM29.50(WM)/RM31.50(EM)
Garlic Plus               RM27.50(WM)/RM29.50(EM)
Slimmertique           RM39.50(WM)/RM41.50(EM)



ni pengalaman NH masa umur 16tahun kiranya 13 tahun lepas la kejadian ni.. umur 16 dah gigih nak kurus kan. kumpul duit sendiri dengan kerja part time kat cyber cafe ok.. gigih nak beli produk sendayu tinggi ni. hanya mampu beli 1 set sahaja. kesan dia mmg kurang la kilogramnya, dalam 3kg kut utk satu set ni. tp, perut NH mmg tak tahan dengan produk ni. memang berulang alik ke toilet sepanjang pengambilannya. mmg dh lembik mcm kain buruk kut. best je kena bebel ngan ma.. so..insaf jap.. kembali membelasah semua makanan. hasilnya, kembali pada perut yang comel..;p



2. Jusmate5

Maklumat produk : makan 2 paket sehari.
harga Rm 450 utk 3 kotak. (sekotak rm200)


produk kurus yang sangat la glamor kan. ajaib la kononya. akhirnya NH tewas, tergoda dengan segala iklan bagai.. so. nekad la kan, tak makan nasi, berpantang bagai..berjaya turun 5kg.. seronok sangat. tp, sangat manis ini produk. masa beli produk ni, kerja di kampung dengan gaji rm600 je. beli jusmate, terus jatuh miskin..haha.. masa ni, seronok sgt, Kg ade 60 je. last2, dah tak mampu untk beli ini produk. stop.. dan mcm biasa, kilogram naik bagai johan la. NH ambik produk ni pada thun 2008.



3. RxLite

Maklumat Produk
Cara Pengambilan : Bancuh 1 sachet Rx-Lite dengan 150ml air sejuk atau panas. Atau untuk rasa yang lebih lazat dan mengenyangkan boleh juga dicampur dengan air susu, soya atau dibuat shake buah-buahan. 

Rx-Lite diambil semasa perut kosong, gantikan dengan sarapan, makan tengah hari atau makan malam mengikut kesesuaian masa masing-masing.
 

harga = rm 300 utk 2 kotak

NH  terjebak dengan produk ni sebab opismate masa kat KPM. kononya leh kurus la kan. tak payah sarapan, just minum Rxlite je. 2 kotak juga NH abiskan. berpantang nasi bagai la. tp, resultnya.. non hado. 1kg pun tak turun. penipu ke? tah ler, maybe tak sesuai dengan badan NH kut. frust lg. xmo diet dah kut rase time ni. 



4. Sendayu tinggi Easy Slym Drink

Maklumat Produk
Minuman pelangsingan badan dengan ekstrak buah Kranberi, Psyllium Husk dan Roselle membantu :
  • Mengawal selera makan
  • Membentuk badan ideal
  • Memberikan tenaga
  • Menyingkirkan toksin dalam badan
  • Mengawal berat badan
  • Membakar lemak
  • Mengelak rasa lapar

harga (RM54.00) 10g X 14 paket
kononya tak mau ambik produk kurus dah kan lepas rase tertipu dengan produk kurus sebelum ni. tp, bila dapat tau, ada kawan yg leh kurus ngan minim easy slim sendayu tinggi ni, iman NH kembali tergugat. sempay abiskan 1 kotak je. tak tahan.. asyik berulang alik ke bilik termenung.. stop n tak ingat ade penurunan ke tak masa ni. sbb tak leh nak pk ape, badan jd lemah la jugak.
maybe tak sesuai dgn badan NH.



5. SD 11

Maklumat Produk
rasa soya. RM 140 setin
NH dpt dengan harga 4 tin rm 450. (masuk ahli )

SD11 ni terjebak dengan kawan YM. disebabkan nak kawin kan.. gigih la nak kurus.. diet dia sebijik mcm atkins.. berjaya turunkan 3kg. last2, ada effect. NH sakit dada setiap kali minum. memang tak sesuai dengan badan NH. last2 2 tin tak abis. sedekah kan la utk kakak2 yg nak kurus gak..:)


6. Cambridge Diet

Maklumat Produk
berperisa buah-buahan, coklat dan capucino.
1 kotak = 20 paket 
harga - kalau x silap, rm380 utk 1 kotak.

NH try 1 kotak je. plan diet mmg seksa sikit dgn cambridge ni. 3 paket cambridge sehari, just boleh minum air je, benda lain x leh makan. huh..mmg azab n mmg NH tak berjaya utk ikut ini program. kantoi memanjang n xmo sambung beli. sbb tak mampu. ambil ni 3 bulan sebelum kawin... last2, diet cara sendiri. no nasi.. berjaya la turun 5kg sebelum wedding januari 2012.



7. Green Fit


Produk yang berperisa epal. 
harga dlm rm100++ utk sekotak yg ade 20 paket.


produk yang paling terbaru NH ambik 2012. dlm april 2012 NH minum produk ni, ya ampun.... bile minum je, perut terus memulas mulas. tak tahan.. sehari, hampir 4x masuk bilik termenung.. minum 4 paket je. byk lagi lebihannya kat rumah.. kg nya tak turun pun.. 

so, pengajarannya dari semua di atas, jgn membazirkan duit ye... jom kita amalkan diet Atkins.