Thursday, September 30, 2010

'give up'

'give up'??

saya sudah berputus asa..dah tak de perasaan.
teruk kan kalau takde perasaan langsung.
sebenarnya saya dah putus asa ngan 'someone special'..

malas nak pk, dah malas nak bersungguh dan harap kan apa.
lagi beberapa hari nak masuk 3 tahun perhubungan kami.

sekarang ni, dah mcm perigi cri timba, saya je yang bersungguh2 nak akhiri perhubungan ni ke jinjang pelamin, tp, dia, buat tak tau je.

2010 tinggal lg 3 bulan, 2011 dh nak dtang, makin bertambah la umur, bukannya makin muda..

aarrrggg...saya tensen ngan semua ni..
rasa macam hidup sorang2 lebih sonok, tp, saya cukup jeles bila tgk kawan2 dah ada baby.
saya ni, tah bila, sangat sangat geram.

huh....saya benci dgn semua ni.. mau tenangkan hati..mau pegi jauh2 dr hidup 'dia', saya sgt sakit hati ngan respon 'dia', tah la, saya semakin tak paham apa yang 'dia' tunggu lg,

nak kata saya demand bab2 hantaran or ape2 je utk kehidupan kami akan datang, sikit pun xde.
saya redha n rela je ngan apa yg 'dia' ada... tak pernah saya nak meminta minta..

cukup bosan, sedih...arrrgg..semua perasaan ada.

yang penting saya sudah give up, sekarang ni, saya dah malas nak terhegeh3. saya dah malas nak usaha utk eratkan lg hubungan saya dgn 'dia', ape nak jadi..jadi la..

kosong...semua kosong...saya sudah give up...

thanks ye, buat saya terus mengharap selama ni..

10 2010, saya dah stop mengharap ape2 dr encik ayie.
hidup sorang2 pun best gak kan...

ape lagi...ENJOY !!!!!!!!!!!!!!!!
bab kata Nora Danish dlm sitkom puteri.



#mood = sangat frust..:[
#sambung study pun best gak, tp, sapa nak bayarkan si puteh ye kalau sambung study..huh..makin fenin da

Monday, September 27, 2010

jamuan raya UAPT

hari ni, unit saya, UAPT (unit aplikasi pengurusan pentadbiran) mengadakan jamuan hari raya.

sebelum ni, dah kutip duit rm15 seorang untuk tempahan makanan, nasi beryani dan satey.
sepatutnya, saya kena bawa makanan jugak, sebab ramai kawan2 unit yang lain bawa makanan, di sebabkan semalam, saya berjalan sakan, sampai malam, tak sempat nak buat ape3 makanan..
maaf ye kawan2..

memang banyak la makanan nya, saya makan sepuasnya. yang paling saya suka, puding koktail yang kak syafinaz n kak ijan buat..mmg layan la puding koktail ni, tak sempat lak nak snap gamba puding koktail tu, saya siap bawak balik umah lg..hehe.

layan je la gamba2 jamuan kat bawah ni..:]


- posing lu sebelum makanan masuk ke dalam perut..kiki..bersama kak sity fadlina n kak shafarina.



- sebelum menjamu selera -



- saya tengah kusyuk makan nasi beryani..wink**

17 syawal

sudah 2 minggu lebih dalam bulan syawal. kat putrajaya ni, masih meriah, tibe je hujung minggu ramai yang buat open house.
saya ni jadi tukang makan je..hehe..

hari ni, saya pegi rumah opismate saya, merangkap orang kampung saya (besut), merangkap kawan sekolah abang dan saya. Kak Jahlawati..
sebenarnya bukan open house mana pun, sebab kak jahlawati jemput kawan2 sekolah die je, macam reunion. saya sorang je menyebok, saya tolong buatkan nasi minyak, acar timun, rojak buah n sambal belacan, rugi, tak sempat nak snap gamba, bz kat dapur kan..huhu..

Thursday, September 23, 2010

10 syawal

10 syawal, hari ahad, dah 4 hari saya ada kat kampung.

kul 10 pagi, bertolak balik ke putrajaya, abg dan n kak eza mau singgah membeli belah d kuala terengganu..saya layan je la, boleh window shopping je, sebab poket saya sudah kering..huhuhu...
kitorang akan lalu ikut leburaya pantai timur.(LPT)
1st tempat yang abg dan singgah, kat jeti pulau redang..g survey harga pakej ke pulau redang...
fuh..macam best je kan kalau dpt p pulau redang tu..sapa mau ajak saya holiday kat pulau redang ye?? hehe..berangan je la sorg3 kan.

2nd, singgah makan ikan celup tepung dgn sotong celup tepung kat pantai penarik. mmg tiap kali lalu ikut laluan pantai ke kuala terengganu, akan singgah pekene makanan laut ni dulu, kalau dengan ayah n ma pun sama, wajib singgah kat kedai akak ni..hehe, saya tak tau lak nama akak ni sape..:]


- pemandangan dari gerai ikan celup tepung, cantik kan pantai penarek ni -



- ikan dan sotong celup tepung yang sudah abis di belasah kamo ber3...
dah siap belasah baru la snap gambar..masa makanan banyak, selalu lupa nak snap, tu namanya, penangan perut lapar... makan bersama air nyiur..:]


tempat ketiga yang kitorang singgah kat tempat orang jual kopok lekor, kampung batu rakit, lagi beberape kilometer nak sapa kuala terengganu..kak eza saya borong kopok leko..saya jdi tukang makan jer...hehe...layan a gamba kedai kopok lekor yang kitorang singgah..lupa lak nak tgk apa nama kedai kopok leko ni..:]




perjalanan di teruskan ke bandar kuala terengganu. kitorang b3 ke pasar payang, kak eza saya mau beli baju batik untuk abg dan saya..alamak, masa g pasar payang, saya boleh lak tertinggal hp kat dlm keta. so, tak de gamba la kat pasar payang ni.. mau jd kelabu mata tgk kain3 batik yang cantik3..harga pun berbaloi2, batik sutera, rm200 sepasang, saya sgt berkenan. kena simpan duit ni nak g beli batik sutera kat pasar payang ni..:]

dah hampir kul 3 petang, baru gerak dr banda kuala terengganu.
pastu singgah lak di marang, area penjara marang, dekat orang jual barang kraftangan hasil dari banduan2 dr penjara marang. abg dan saya cari kipas mengkuang untuk nenek kak eza, singgah tengok harga, fuh...mahal yang amat...hehe...tak beli la..





- saya berkenan sangat ngan penyu pink tu...huhu..., lain kali la ye en. penyu, kite jumpe lagi nanti ye.

lepas singgah kat area marang tu, saya dah selamat ke alam mimpi..ngeh3, sedar2 dah nk magrib, dah masuk banda kuantan..
abg dan saya nak makan kat tepi pantai kat kuantan upe nye..
singgah makan seafood kat tangjung lumpur..
waahh....best sgt suasana kedai2 makan seafood kat sini.
makan kat kedai 'ana ikan bakar petai'
kiki...macam selalu la kan, siap makan baru nak snap gamba...dah jadi tabiat dh saya ni, lupa nak ambik gamba awal2, masa makanan terhidang..kiki...
ikan merah bakar (tak bg letak petai, sebab tak penah makan, risau takut tak leh telan), tomyam, sotong celup tepung, sayur kailam goreng, mmg terangkat la, mcm rumah kat kuantan je kan makan, padahal perjalanan jauh lg. dlm 4 jam lg baru sampai putrajaya..
- kak eza n abg dan saya yang sudah kekenyangan -

- suasana yang best kat kedai 'ana ikan bakar petai' -

lepas makan, perjalanan di teruskan, sampai kul 12 tgh mlm kat opis..
pagi isnin mesti kepala jd toing3 kat opis sebab tak cukup tido.;p

6 syawal

cerita 6 syawal bersamaan 15 september 2010 hari rabu..
saya dah masuk kije. opis sunyi sepi, macam lepas d landa garuda..hehe..ramai yang masih bercuti, saya pun dah rasa nak balik umah je, ada 3 4 orang je termasuk saya, sangat la bosan.
tersengguk sengguk depan pc je la saya.

petang kang, kak eza n abg dan ajak balik kampung lg...yahoooo!!! balik kampung utk beraya round ke 2..sonok2, tp, esok, saya tak ambik cuti, EL je la, takpun p cri kilinik, tp, mcm malas lak nak g jumpe doktor kan kalau tak sakit..ape3 pun, EL @ potong gaji je.. relakan je pemotongan gaji berlaku...

lepas magrib bertolak balik kampung, masing3 kelaparan,...hehe.singgah makan kat taman melati, restoran masakan china, lupa lak nama restoran tu. saya order nasik goreng thai..fuh, makanan selain masakan china, mmg out..kak eza order makanan china, saya mmg tak leh tekan la kan..hehhee...

higway karak, dpt tol free..hehe..rezki kan. saya layan tido je dlm perjalanan tu. yang saya sedar 2x abg dan berhenti tido, lokasi, tak dpt d pastikan..sebab mamai..hehe. penat agaknya abg saya tu, biasa nya, die drive terus je. kul 5 pg sampai kampung..
sampai2, si kecik, ayub bangun..layan main ngan dia dulu, baru saya layan tido..
aman nye duk kat kg...

16 september, cuti 1malaysia... thanks kat PM sebab create cuti umum yang baru. hari penubuhan malaysia. :]

mmg saya balik kg untuk berehat sepuas nya. saya dah tak g beraya ke mana2 pun..:]

4 syawal

4 syawal dah hari isnin, 13 september dah raya ke empat..
sedih, saya dh kena balik putrajaya..sangat2 sedih..lum puas duk kat kampung.
sebenarnya, cuti saya ada lagi sehari, saya start kije hari rabu, tapi, saya kesiankan encik ayie,
ye la, encik ayie kan balik kampung sama2 dengan saya, so, nak balik ke puchong pun, dengan saya la.

encik ayie dh kena start kije hari ni, tp, dia ponteng, tak cukup puas duk kat kampung katanye,
sib baik encik ayie dpt ponteng, kalu tak, ngan saya sekali kena balik ke putrajaya semalam..oh tidak!!!...hehee...

nasib saya cukup baik lg, sebab anak sedara saya nak join saya balik sana, so, saya dah ade pemandu..hehe..kononnye nak bergilir3 la kan..fuh...dh la saya berbaju raya hari ni..sebab nak singgah ambik encik ayie kan, encik ayie ajak makan tengahri kat umah dia..hehe, makan free, layan je la..

kul 10 pagi, saya gerak dr umah bersama anak sedara (ejoe) dengan si puteh..:]
kul 1.30, saya dah selamat sampai kat kampung encik ayie, felda chiku 6, perjalanan lancar, tp, agak slow, banyak kete kat jalan raya..maklumla hari raya kan. kat kuala krai, jem lama gak...
hehehehe...yg kelakarnya, bila nak sampai simpang masuk felda chiku 6, saya dah terlajak ke depan, tak ingat da.. bila dah masuk tu, tak jumpe lak umah encik ayie...hahhaa...mmg kelakar tak ingat, ye la, ni baru kali ke 2 masuk kampung encik ayie.. sib baik ade adik encik ayie yang tolong ambik kan saya..hehe..:]

sampai je umah encik ayie, fuh...ramai nya orang. semua adik beradik encik ayie ade, saya wat muka tebal je la.. sempatla berkenalan ngan semua adik beradik encik ayie..:]
tak snap 1 gamba pun..segan punya pasal..
sebelum bertolak, encik ayie ajak singgah umah pak sedaranya...fuuh....lagi la segan..sib baik la hari raya kan..wat2 tak tau je la..:]

magrib sampai kat kl, hanta ejoe kat bengkel n saya teruskan perjalanan ke puchong.
hehe...sepanjang perjalanan, ejoe je yg drive, ejoe tak bg saya drive, so, mmg leh berehat la kan..
dr kl ke puchong je saya drive.

kawan encik ayie call, suh g makan kat umah die. kitorang dah makan kat taman permata td, tp, layan je la..lepak2 umah member dia sampai kul 11 ..penat gak la hari ni..
ape2 pun, sudah tamat aidilfitri saya bersama encik ayie..hehhee...:]

Saturday, September 11, 2010

3 syawal

3 syawal.. saya masih belum puas beraya..

pagi semalam, telah selesai plan yang di rancang, reunion sekolah menengah tengku mahmud.
petang lak, saya bersama kawan sekolah menengah, lidawati pergi beraya d setiu, kampung gong batu.. beraya di rumah kawan sekolah, dah 10 tahun saya tak jumpe kawan yang duk setiu ni, saya ke rumah anura n haslina dunia.

anura tengah pregnant anak sulung, dah nak masuk 8 bulan. haslina dunia lak baru 4 bulan pregnant anak sulung, 2 orang duk berjiran je. tp, haslina dah tak ingat saya..huhu..ye la, saya tak glamor zaman sekolah dulu.

hari ni plak, lepas zuhur, saya, ma, adik ain n kakna beraya ke kampung ma, di kampung padang mengkali, peringat, kelantan.

fuh, teruji kesabaran drive kat kelantan ni, raya kan, mmg jem teruk. saya lalu ikut gunung bachok. raya raya pun, orang dah wat kenduri kahwin, mau nye jalan kampung tak jem. patutnye 40 minit dah leh sampai kat kampung saya, tp, jadi 2 jam..pemamdu kat kelate ni pun sgt2 la best, membuat kan mulut saya membebel je..huhu.. sabar3..:]

kat kampung ade pakcik saya je skrg ni, pakdor nor n anak3.
lepak2 umah pakdor nor sejam dua, pastu akak saya yang sulung sampai bersama 2 org anaknye yg nakal tu..hehe.:p


- bersama ma, adik ain n kakna


- saya bersama adik yang manja..hhuhu..;p


- ni la 2 hero yang nakal tu -

adakah lelaki...????

ego?
huh...semestinya lelaki tinggi egonya..
so, terima la hakikat itu ye semua pompuan2..hehhee

memilih?
yezzzaa...kalau lelaki yang dah rase diri tu betul2 perfect, dah rasa diri tu hensem sgt, mmg memilih, mmg tak kan layan pompuan yang macam saya ni, size XXXL ni kan..hahhaha..









# entri yang merapu, sebab dah rase frust ngan encik ayie

2 syawal

sekejap je masa berlalu..hari ni dah masuk hari kedua semua umat islam meraikan aidilfitri..

tah kenapa, tahun ni, saya rasa, raya makin cepat berlalu..mungkin sebab emosi saya sedikit terganggu pada syawal tahun ni..

ape2 pun saya amat3 bersyukur padaNya kerana mempermudahkan segala urusan saya.

hari ni, segala yang di rancangkan oleh kawan sekolah saya 3 bulan lalu akan berhasil...

jeng jeng3x....hehe...mcam suspens je kan.

kawan saya ni, lebih di kenali sebagai kak zu di kalangan kawan2 sekolah menengah dulu..
sebenarnya, kak zu plan wat reunion ex sekolah menengah tengku mahmud tingkatan 1 tahun 1996. saya jugak menjadi org yg terlebih kuat yang menyokong plan kak zu ni..

akhir nya segala plan dpt dilaksanakan..
bertempat d bukit keluag beach resort, kitorang berkumpul. janji kul 9 pg..

mm.,...biasa la, semua dh ade comitment pada keluarga n anak-anak...saya gak a yang masih solo molo ni.. dah 10 tahun tak jumpe kawan sekolah ni, ada yang lebih 10 tahun, sebab, tingkatan 4 je, ada yg behijrah ke sekolah teknik..alhamdullillah, yg sekolah teknik tu, ada yang dpt jd engineer...seronok je rase bila tgk kawan2 berjaya... tak pe la, rezki saya lum sampai lg utk dpt yg terbaik dlm hidup..:]

layan je gmbar kitorang kat bawah ni..
thanks pada kawan2 yang sudi hadir pada reunion kali ni. hope lepas ni, kak zu tak serik untuk anjurkan reunion lagi..
saya cukup2 hepi dapat jumpe kawan kawan sekolah..:]


- bersama nini, fiza, lila n zila -


- bergambar beramai ramai. zamri izuan a.k.a mat jabir n yusmazura takde, coz balik awal -
berdiri dari kiri, husband lila, husband zila, hafizi zaki, shahir fawirul, husband kak zu, jamaludin hilmi a.k.a idin, asrol, rasuluddin, zainorimi, hanif bachik.
duduk dari kiri, lila, saya, zila, kak zu, fiza, ninie, wife shahir.

1 syawal

1 syawal, pagi yang sangat indah...alhamdullillah, syukur Ya Allah sebab di panjangkan umur untuk saya menyambut syawal pada tahun ni...



gambar yang sempat di snap selepas solat raya..
menu utama syawal tahun ni, nasi dagang + ayam gulai + udang gulai...
rendang + nasi himpit.... no satey..tak sempat tempah..


memang tak banyak gambar yang saya snap, mood pagi raya sedikit terguris..
huh..tensen gak sebenarnya, ada krisis adik beradik lak pada syawal tahun ni, saya pun pelik sebenarnya, nape la saya yang d attack oleh kakak saya yang paling tua.
penat gak layan karenah orang macam tu, anak anak dia, jangan usik, jangan di nasihat, jangan di larang, bia je, kalau d larang, musuh la jadinya..

penat la nak pikir perangai orang ni, lepas je bersalaman, maaf maafan, wat muka 14 lak...
tah la, redha je la... mmg tak tersangat best mood raya tahun ni. mungkin di sebabkan saya balik raya bersama en ayie, so, ada yang tak puas hati, byk lak di create2 cite tah ape2..
xpe la, saya pun tak leh melawan or ape2, saya cuma 'adik'. kita tunggu n lihat je ape akan terjadi...:( tak mau cakap lebih2, nanti takut makin parah sakit hati ni...huhuhuhu..

- biskut raya yang di hidangkan untuk tetamu.

perjalanan pulang beraya

alhamdulillah, perjalanan pulang beraya pada tahun ni berjalan dengan lancar dan selamat.
buat kali pertama dalam hidup, saya pulang bersama si puteh..
terima kasih gak pada en ayie sebab sudikan temankan saya, banyak2 terima kasih pada kawan en ayie, amad, sebab jadi pemandu saya...hehe, saya n en ayie jadi dato' n datin je..

kami berempat, saya, en ayie, adik en ayie n amad bertolak dari puchong pada pukul 10.30 malam bersama 1 lg kereta kawan rumah en ayie..

sebenarnya, plan saya yang awal2, bila je sampai kat kg en ayie, saya akan tunggu kaknik saya untuk follow dia dr belakang, tp, kaknik saya dah bertolak awal lg, so, saya kena la gagahkan diri untuk singgah ke rumah en ayie.
seperti kebiasaan nya, musim perayaan, highway dah jadi lebih teruk dr jalan kampung, mmg gerak mcm siput, start dr tol gombak sampai la highway karak n simpang nak masuk bentong, mmg jem n slow je kete bergerak.

pukul 5.15 baru sampai kat merapoh, sepatutnya, kul2 lebih dh boleh sampai merapoh. singgah bersahur d merapoh, makan burger je, lapar gak perut ni sebab tak lena nak tido.

pukul 6.30 sampai kat kampung en ayie, felda chiku 6, 1st time saya jejakkan kaki kat kampung en ayie ni, buat2 muka tebal la ngadap family en ayie, nasib baik la saya dah penah jumpe ma en ayie sebelum ni, jadi, semuanya berjalan lancar, saya tido sampai kul 9 pg..hehe...mmg muka tak malu betul saya ni..

musim buah buahan tempatan lum abis lg, ma encik ayie bg buah duku untuk saya balik ke besut, en ayie panjat pokok duku..ruginye saya tak snap gamba masa kat kampung en ayie ni, mayb mood balik kg saya kuat, so tak pk pasal nak snap gamba kat kampung en ayie ni..
ape ape pun. thanks kat family en ayie sebab layan saya dengan 1st class..:]

pukul 11, saya n amad gerak balik, amad sampai kat kuala krai je, sebab kampung amad kat situ, saya drive dr kuala krai ke besut, kul 1,saya dah sampai pasir puteh, singgah umah akak (chek mek panggil manja utk akak saya ni) jap, rindu kat anak buah, ayub n ajim. sian ayub, dia naik chicken pop, ajim pun dah macam nak demam.

pukul 3, saya gerak balik ke besut, saya bawa ayub sama. sonok la budak kecik ni dpat jejalan naik keta, dekat2 kul 4, saya dah sampai besut, kampung halaman saya, ma tengah wat ketupat palas..



Monday, September 6, 2010

tercalar sudah

tensen di buat nya...mau menangis, sudah bertakung airmata..

kejadian berlaku pada pukul 1.20 tghari..time2 zuhur..saya sebok nak kuar. tu la, bawak si putih, tak ingat dunia, sian si putih saya, tercalar sudah.. saya dah cukup berhati hati, tak tau la ape silap nya bende ni terjadi..

saya mmg tak mahir lg nak kuar masuk parking, benda ni jadik masa saya mau kuar parking kat umah kaknik saya, nak g carefour, mau anta popia yang kawan saya oder, rai, sian die, tunggu lama2 kat carefour wangsa maju tu.

benda dah nak jadi. tercalar la cat si putih, uwaaaaaaaaa...sayang nye si putih saya ni...saya mmg tak suka parking kat tempat bz2, tp, nak wat mcm mana, org lain yg parking kan..
dah nasib malang hari ni..sabar aje la..tak sampai 2 bulan, si putih dah dpt sakit..sian si putih.
jgn la bende ni tau kat org org kat kg, nanti, saya tak d benarkan bawak si putih balik beraya d kg..



lepas ni, saya akan lebih berhati3. tak nak bg org parking si putih kat tempat sebok lg.

si putih dah kena service, tp, peroduo service centre kat putrajaya dh penuh, nampaknye nak kena service kat bengkel abg ipa saya je la..sian si putih, saya tak jaga die elok2..





# mood sedih,... dugaan dlm kehidupan, jgn salahkan org lain, salahkan diri sendiri je ..;p

Wednesday, September 1, 2010

Hari Raya : Yang Perlu & Jangan Dilakukan







Bulan Ramadhan, sudah hampir tiba ke penghujungnya. Bagi individu yang sedar serta menghayati ‘tawaran' bonus yang di berikan oleh Allah SWT dan RasulNya di bulan Ramadhan, mereka sudah pasti akan merasa sedih atau amat sedih dengan pemergiannya.

Sebaliknya orang yang tidak sedar atau tidak ambil endah tentang kelebihannya pasti bergembira dan berpesta dengan pemergian bulan hebat ini. Lebih malang lagi, pestanya yang dianjurnya adalah jenis pesta hiburan yang sememangnya bertentangan dengan ruh dan objektif Ramdhan.

Seolah-olah individu yang berpesta maksiat di permulaan bulan Syawal ini ingin memaklumkan berkenaan ‘peperiksaan' Ramadhannya yang mendapat keputusan ‘gagal' dan berjaya peroleh doa khas Malaikat Jibrail untuk mendapat 'kecelakaan' iman yang lebih dahsyat pada bulan selanjutnya. Nau'zubillah.

Ahhh.. apa peduli apa !..Kata sebahagian mereka

Masalah pasti berterusan kerana sebahagian besar dari mereka yang berpesta maksiat ini tidak mempunyai ilmu bagi mengenal pasti perbezaan antara maksiat dan amal soleh, dosa dan pahala. Malah tiada minat langsung untuk mengetahuinya.

"waste of time!!" katanya lagi.

Padahal di bulan Ramadhan yang juga digelar bulan Al-Quran, Allah SWT mengarahkan kita merujuk Al-Quran yang fungsinya adalah sebagai Al-Furqan (Pemisah antara yang benar dan yang salah).

Malang bagi mereka yang masih tidak mahu bernaung dengan petunjuk Al-Quran dan Al-Hadis dalam kehidupan hariannya sejurus selepas Ramadhan ini.

Sebagaimana kata-kata hukama :-

الْقُرْآَنُ شَافِعٌ مُشَفَّعٌ فَمَنْ جَعَلَهُ إِمَامَهُ قَادَهُ إلى الْجَنَّةِ وَمَنْ جَعَلَهُ خَلْفَهُ سَاقَهُ إلى النَّارِ

Ertinya : "Al-quran itu boleh memberi syafaat, barangsiapa yang mengambilnya sebagai pemandu (kehidupannya) nescaya ia akan membawa ke Syurga dan barangsiapa yang meletakkannya di belakangnya, nescaya ia akan mengheret orang itu ke Neraka" ( Riwayat At-Tabrani, Ibn Hibban, 1/331 ; Ia sukar untuk dianggap sebagai hadis kerana perawinya Al-Rabi' bin Badr yang dinilai Matruk ; Majma Az-Zawaid, 7/164)

BOLEHKAH BERSUKARIA DI MUSIM RAYA?

Jika demikian, adakah Muslim di tegah untuk bersuka ria di hari raya dan hanya bersedih sahaja ?.

Jawapannya, bergembira di Syawal tidak ditegah, malah Rasulullah s.a.w sendiri membenarkan umat islam bergembira di Syawal, dengan syarat gembira itu mestilah dilaksanakan dan dizahirkan dalam bentuk yang di terima Islam.

Nabi SAW juga pernah menegur kepada Abu Bakar As-Siddiq apabila melihat Abu Bakar memarahi Aisyah r.a dan penghibur kanak-kanak yang sedang menyanyikan nasyid di rumah Rasulullah SAW dengan katanya :

دعهما يا أبا بكر فإنها أيام عيد

Ertinya : "Biarkan ia ( wahai Abu Bakar) kerana ini adalah hari raya" ( Riwayat Al-Bukhari)

Mukmin sebenar akan merasa gembira kerana berterima kasih kepada Allah s.w.t atas kurniaan kesempatan dan peluang untuk mereka mendapat keampunan di bulan Ramadhan.

Sudah tentu mukmin ini merasa puas dengan usahanya yang berganda, walaupun penerimaannya adalah terpulang kepada Allah SWT semata. Ia bertepatan dengan Hadith Nabi SAW :

من سَرَّتْهُ حَسَنَتُهُ وَسَاءَتْهُ سَيِّئَتُهُ فذلك الْمُؤْمِنُ

Ertinya "Sesiapa yang merasa gembira apabila ia melakukan amal baik dan merasa buruk dengan perlakuan dosanya, itulah ciri Mukmin sejati " (Riwayat At-Tirmizi, no 2165, 4/465 ; Tirmizi : Hasan Sohih ; Al-Haithami : perawinya sohih , rujuk Majma Az-Zawaid, 1/86 )

Selain mengenangkan usaha berganda yang telah dilakukan sewaktu Ramadhan, bergembira juga atas kejayaan membina ‘benteng kukuh' dari godaan Syaitan, bukankah Nabi SAW telah menyebut bahawa "Puasa itu benteng" (Riwayat Al-Bukhari).

Kerana itu mereka menyambutnya dengan kegembiraan.

MENGAPA ORANG MUKMIN TULEN BERSEDIH?

Jika tadi disebut mukmin gembira, kali ini mengapa pula mukmin bersedih dengan pemergian Ramdahan?.

Secara ringkasnya, dengan berdasarkan dalil-dalil yang sohih, peluang dan kemudahan yang diberikan Allah SWT di bulan ini yang pastinya akan dirindui dan di tangisi oleh para mukminin dan solihin adalah :-

1) Peluang untuk meraih ke Syurga yang terbuka luas di dalamnya, berdasarkan hadith yang menyebut tentang pintu syurga dibuka, pintu neraka ditutup dan Syaitan di belenggu. Lalu mukmin sentiasa bimbang akan penerimaan Allah SWT terhadap diri dan amalannya.

2) Tawaran pengampunan dosa-dosa silam bagi yang berpuasa dan menghidupkan malamnya dengan solat terawih ikhlas kerana Allah. Berdasarkan hadith Bukhari dan Muslim. Tamat jua peruntukan hebat ini di akhir Ramadhan.

3) Kemaqbulan doa yang hebat ketika berpuasa dan berbuka berdasarkan hadith Riwayat Ibn Majah yang sohih. Berlalulah tawaran ini dengan pemergian Ramadhan.

4) Peluang mempertingkat taqwa, iman dan menambah keberkatan dalam hidup dunia dan akhirat. Ia berdasarkan firman Allah SWT.

5) Peluang terbesar di Malam al-Qadar yang amat istimewa. (Rujuk artikel lepas)
Hasil dari sebab inilah, kita dapati ramai ulama silam disifatkan amat sedih dengan pemergian Ramadhan, terutamanya apabila memikirkan samada akan dapat bertemu lagi pelaung sehebat Ramadhan di tahun hadapan.

TAMATNYA SIRI YANG DIMINATI

Bagi sesiapa yang ingin memahaminya dengan lebih lagi. Cuba anda bayangkan anda meminati sebuah rancangan drama di televisyen yang disiarkan tepat jam 5-6 petang setiap hari.

Rancangan yang tidak pasti akan ada ulangannya atau tidak ini, sudah anda ikuti siri-sirinya sejak sekian lama, tiba-tiba dengan sebab jem yang teruk di jalanan, anda terlepas dari menyaksikannya. Anda juga tidak pasti bagaimana atau samada anda boleh mendapatkan rancangan ulangannya. Demikian juga anda pasti merasakan sedih kerana rancangan kegemaran anda sudah hampir berakhir. Sedangkan anda masih belum puas menontonnya dan menikmatinya.

Sebagaimana perasaan hiba dua ibubapa yang ingin berpisah dengan anak kesayangannya setelah selesai musim cuti hariraya.

Dan sebagaimana sedinya ibubapa En Jazimin dan isterinya berpisah dengan buah hati mereka Al-Marhumah Nurin Jazlin buat selama-lamanya.

Demikianlah para mukmin soleh dengan Ramadhan, tamatnya siri hebat ramadhan ini amat memilukan bagi mereka yang hatinya bersinar dengan cahaya iman.



RINGKASAN AMALAN DI HARI RAYA

Di hari mulia Syawal ini pula, umat Islam adalah amat digalakkan untuk :-

1) Mandi sunat hari raya sebelum keluar menunaikan solat sunat idil fitri .
Ulama besar Tabien Said Bin Jubayr berkata : "Tiga perkara sunnah di hari raya iaitu antaranya : mandi sunat sebelum keluar solat hari raya".

2) Menjamah makanan sebelum keluar.
Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya idil fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."

3) Memperbanyakkan Takbir dan bukan memperbanyakkan menonton TV dan bermain mercun ;
Seharusnya umat Islam jangan terlalu di sibukkan dengan aktiviti persiapan raya sehingga meninggalkan peluang takbir ini. Ini adalah penting bagi syiar Islam selain kalimah Takbir yang dibenci oleh Syaitan. Ad-Dar Qutni melaporkan bahawa apabila Ibn Umar r.a keluar di hari raya Idul Fitri, beliau akan berterusan bertakbir sehinggalah imam keluar untuk mengimamkan solat hari raya.

4) Mengucapkan selamat dan mendoakan antara satu sama lain ;
Tiada masalah untuk menggunakan apa jua kalimah, asalkan ianya mempunyai maksud yang sama. Bagaimanapun, kalimah yang digunakan di zaman baginda SAW adalah "Taqabbalallahu minna wa minkum" ertinya : Semoga Allah menerima amalan (amalan dan ibadat di Ramadhan) kami dan kamu".

Disebut dalam sebuah riwayat :
قال واثلة لقيت رسول الله يوم عيد فقلت تقبل الله منا ومنك قال نعم تقبل الله منا ومنك

Ertinya : Berkata Wathilah, Aku bertemu Rasulullah s.a.w pada hari raya dan aku katakan pada baginda "taqabballahu minna wa minka", baginda menjawab : Ya, taqabbalallahu minna wa minka" ( Al-Baihaqi, rujuk perbincangan di Fath Al-Bari, 2/446 )

5) Memakai pakaian terbaik yang ada ;
Walaupun demikian, perlulah mengikut kemampuan dan tiada pembaziran dibenarkan.
Tidak dibenarkan untuk menghina pakaian orang lain yang kurang indah dan mahal (kecuali pakaian seksi dan tidak menutup aurat memang di haramkan di dalam Islam).

6) Menukar jalan ke tempat solat (balik dan pergi) ;
Ia berdasarkan hadith dari Jabir r.a yang menyebut bahawa Nabi SAW biasanya menukar atau berbeza jalan pergi dan pulang apabila di hari raya" (Riwayat Al-Bukhari)

7) Berziarah dan merapatkan hubungan baik sesama Muslim sempena musim cuti yang diperolehi.

RINGKASAN KESILAPAN DI HARI RAYA

Dalam pada masa yang sama, secara amat ringkas saya sertakan beberapa kesilapan kesilapan kerap di musim perayaan :-

1) Sentuhan ; Berjabat tangan di antara lelaki dan wanita secara meluas ketika berziarah rumah jiran dan rakan. Walaupun terdapat perbezaan pendapat para ulama dalam bab ini. Ia lebih baik dijauhi terutama apabila melibatkan pemuda dan pemudi.

2) Aurat & Ipar ; Ipar duai yang tidak menjaga aurat di antara satu sama lain ketika berada di dalam rumah. Seperti adik ipar perempuan tidak menutup aurat di rumah sedangkan abang iparnya berada di rumah. Termasuk juga, tidur secara terbuka di ruang tamu tanpa menutup aurat, sehingga membolehkan abang ipar atau adik ipar lelaki melihat aurat yang terdedah.

3) Wangian Wanita ; Kaum wanita memakai wangian dan solekan ala artis di musim perayaan lalu keluar dari rumah mendedahkan diri mereka kepada lelaki bukan mahram.
4) Pakaian Wanita ; Pakaian yang mendedahkan susuk tubuh dengan sempit dan nipisnya lalu bertandang ke khalayak ramai.

5) Kubur ; Berkumpul beramai-ramai di kubur hingga duduk di atas kubur orang lain dengan alasan untuk membaca Yasin yang agak panjang dan meletihkan jika berdiri. Larangan ini disebut jelas di dalam mazhab Syafie sebagai dihurai oleh Imam Khatib As-Syarbini, malah bersandar kepadanya juga dilarang ( Mughni Al-Muhtaj, 1/354 ; Minhaj at-Tolibin)

6) Meninggalkan solat ; kerana terlalu sibuk beraya di sana sini.

7) Dosa Bertempoh ; Kembali melakukan dosa yang ditinggalkan di bulan Ramadhan. Malah memang sebahagiannya diniatkan untuk disambung selepas Ramadhan. Sebagai contoh, ada yang menangguhkan pergaduhan di Ramadhan, maka syawal bolehlah bergaduh kembali. Syawal dijadikan tempat lambakan maksiat berdating, bersyahwat melalui telefon dan 'chat', berjalan jauh berdua-duaan dengan teman wanita dan lain-lain. Hancurlah seluruh kebaikan yang baru hendak sebati dengan hati, sudah dibuangnya jauh-jauh.

Terlalu banyak lagi senarainya, bagaimanapun cukuplah terlebih dahulu apa yang dicatatkan. Semoga ada manfaat.

Selamat Hari Raya Idil Fitri

# copy dari blog ustaz zaharuddin, http://www.zaharuddin.net/