Wednesday, June 30, 2010

sistem tatatertib KPM kembali lagi..

semalam, saya sudah jumpa ngan encik shahril (kononya la),
padahal saya jumpe yang duk sebelah encik shahril tu, puan niza untuk settle kan benda yang melibatkan sistem tatatertib ni.
sebenarnya, untuk mintak kebenaran memasuki server \\10.22.70.64, folder tatatertib je..
so, semalam dah berjaya la menakluki folder tu. tp, saya buta, buta coldfusion.
apa yang harus saya buat ni..
di mana kah database nya..adehh..kepala makin pening + kes opismate yang kursus tu..
akhir nya, buka je folder tatatertib sambil update entri kat encik blog ni..hehhee

perkahwinan linda

tiba la entri untuk kawan unikl saya yang sorang lagi,
yang naik pelamin sama tarikh dengan aza.
linda atau norazlinda baharuddin, classmate masa blaja UniKL.
linda ni orang Gemas N9. tarikh kenduri kahwin linda ni,
sama lak tarikhnya ngan kenduri aza,
so, saya nye perjalanan pada 14hb mac yang lepas, amat panjang la, thanks kat yen dan tunangnya encik Afandi sebab menumpangkan saya..
hehe, saya jadi mem besar, duk kat belakang sorang-sorang.:)
selepas terjah kenduri aza, terus gerak ke kenduri linda lak,
N pun follow sama, tp sayang tul, kitorang dah sampai kat umah linda hampir-hampir
kul 6 petang, khemah pengantin dah kemas dah, pengantin pun duk basuh periuk
kat belakang rumah dah pun, dah pakai uniform tukang cuci dah..
kempunan nak tgk linda n pasangan pakai baju pengantin..

saya sudah yakin...

saya sudah yakin?
hehehe..dah seminggu bawa 'si puteh' ke opis.
tp, tetap ade co-pilot kat sebelah.
hari ni, yes...co-pilot hanya diam je kat sebelah.
saya dah boleh tersenyum puas..
yess..yes..saya dah hafal jalan dari rumah (presint 14 ke opis presint1)
hehe..walaupun semalam, hampir-hampir masuk longkang
kat pasar malam presint 2, mesti co-pilot saya berdebar-debar,
cepat-cepat co-pilot tarik handbreak. sian co-pilot.
saya ni, main belasah je bila nak naik tempat tingi..hehe..
apa-apa pun, saya sudah yakin..
sabtu ni, boleh la saya menuju ke destinasi...(hari keluarga)

hari keluarga BPM

hari keluarga??
rasanya ni la 1st time dalam hidup, bila dah berkerjaya ni,
zaman kecik2 dulu, selalu la ikut hari keluarga tempat kerja ayah,
memang seronok pada tahun 90an, zaman kanak-kanak la kan.
sekarang ni, tak tau nak cakap la.
kena la join hari keluarga..teruja? berminat? berkeyakinan?
tah la, saya rasa macam tak de ape-ape perasaan.
sebab nya? hehe... sebab saya belum ada keluarga..
uwaaa...nanti, mesti saya akan berasa jeles tengok orang lain yang ada keluarga...
lagi 1 masalah, macam mana la saya mahu pergi ke destinasi hari keluarga...????
desa water park Kuala Lumpur, itu la destinasi nya.

3hb julai, hari sabtu, akan berlangsungnya hari keluarga BPM ni.
kena pegi jugak ni, sebab saya dah bayar yuran keahlian BPM sejak mula-mula
bertugas kat BPM lg..(berkira kan saya ni)..penting tu..hehehhehe
apa-apa pun, saya kena kuatkan hati dan semangat untuk mambawa 'si puteh'
ke desa waterpark ni...
kul 7 pagi dah kena daftarkan diri kat desa waterpark, so, kul 6.15 kut, dah kena
gerak dari umah. time ni, mesti boleh kira ngan jari je keta kat jalan...
mintak2 la semua berjalan lancar...
go puteh go..hehe..saya akan membawa kamu jauh dari putrajaya sabtu ni..:)



Tuesday, June 29, 2010

perkahwinan aza

dah lama dah perkahwinan aza @ raja norazah ni,
saje je saya baru nak update kat encik blog ni.
kenduri ni kat kg halaman aza, kat semerah, baru pahat johor.
jauh saya travel semata-mata nak tgk aza nek pelamin,,comel sangat2..
thanks kat yennie n tunangannya, encik afandi sebab bawa saya bersama men'travel'kan diri ke johor dan n9.
pada 14hb mac ni, dua kenduri saya telah terjah,
1st, saya terjah bersama yennie, en afandi dan N ni kat kenduri aza,
sebelah petang lak kami terjah kenduri linda kat gemas lak,
nanti saya update kat entry baru ye pasla kenduri linda ni...
seronok sangat tengok kawan-kawan nek pelamin...:)




pening

hari ni, macam hari malang lak untuk diri saya, masuk je opis, ade sorang opismate' datang, bagitau dia dapat memo amaran sebab tak hadirkan diri untuk kursus rekabentuk pada 7hb Jun yang lepas, 'opismate' tu, dah suruh saya gantikan, tiada hitam putih, just gtau mulut ke mulut, saya pulak, kebingungan di waktu itu sebab dapat arahan supaya bertukar Unit, saya mati-mati ingatkan, tak perlu la saya menghadirkan diri sebab tak dapat apa-apa emel. rupanya, mmg saya yang bersalah, dah kena marah kat penyelia kursus dah hari tu..hari ni plak kena la mengadap ketua unit 'opismate' tu. tp, sampai sekarang lum jumpe lg, pening btul kepala ni, niat nya nak tolong orang, tapi, tak sesampaian dan dapat susah lak ni..adehhh...:(

Monday, June 28, 2010

nokia E72


waahhh, sangat teruja tengok e72 ni..
hp impian saya sekarang..huhuhu...mampukah untuk dimiliki..:)

dari UPT ke UAPT

lupa lak nak update kat encik blog ni pasal bertukaran tempat kerja..hehe, mcam jauh je bertukaran ni, padahal pertukaran unit je pun, dari unit pengurusan teknikal ke unit aplikasi pengurusan pentadbiran, masih dalam bahagian pengurusan maklumat lagi.
dari depan ke belakang je pun tempatnye, cuma, skop kerja je yang berubah, sebelum ni, menguruskan, kat uapt ni, kena membangunkan. upt dulu, tak ramai sangat kawan-kawan seunit, ada dalam 9 orang je. uapt ni ramai, ade dalam 25 orang..
banyak benda baru nak kena belajar kat uapt ni, ok gak, boleh menambahkan lagi ilmu it. sememang nya tak banyak pun ade ilmu it sebelum ni. harap-harap saya boleh cepat belajar, tp, saya belum g jumpe encik Shahril tu lagi..bila ye nak g jumpe ni? nape berat sangat kaki nak melangkah turun ke tingkat bawah ni..kalau dah, tahap kemalasan sudah menguasai diri, memang tak kan maju la kan, tunggu la lepas luch hour jap lagi, mental pun tak cergas je pagi pagi isnin ni.:(

sistem tatatertib KPM

sistem tatatertib? 1 lagi benda baru yang kena saya kenal.. kak Ruhil bagi tugas baru untuk saya.
sistem tatatertib yang menggunakan CF..risau nye, macam susah je, kak Ruhil suruh selesaikan apa yang dia tak dapat selesaikan...ha???? macam mana ni..
1st kena masuk application server kat port \\10.22.70.64. tugas ni kak Ruhil bagi pada hari rabu yang lepas lg, tp, port tu saya tak leh masuk sampai hari ni, saya kena berjumpa dengan encik Shahril untuk minta kebenaran mengjelajah port tersebut. sape encik Shahril tu? sampai saat ni saya belum pegi cari lagi encik Shahril tu. malas kan saya ni...kemana hilang nye tahap kerajinan saya ni, kenapa la saya jadi malas macam ni,...paling susah untuk saya berjumpe dengan orang yang tidak di kenali...:(

adobe coldfusion

adobe coldfusion?? atau juga di kenali dengan coldfusion atau yang lebih glamor, 'CF'.
baru je seminggu yang lepas saya mendengar nama ini. apakah benda alaf ini? adehhhh..cukup takut dengan benda baru ni. coldfusion ni adalah bahasa pengaturcaraan. time belajar dulu, saya tak pernah jumpe pun, coldfusion ini mcm anak beranak PHP, ASP gak la..nasib baik la saya ni tau jugak sikit-sikit basic PHP dan ASP. penat gak nak berkenalan ngan benda alaf coldfusion ni..
thanks kepada penyelia saya, Puan Ruhil Hayati @ kak Ruhil sebab bagi pinjam buku coldfusion ni.
seminggu lebih mentelaah sorang - sorang buku ni, alhamdullillah, abih gak 1 buku, study sorang-sorang, masuk la gak dlm kepala ni..harap-harap, lepas ni, saya berjaya menghasilkan kerja yang kak Ruhil ingin kan.

Sunday, June 27, 2010

oh handpone.!

apesal la handpone saya ni buat hal. sayang betul la, baru je 2 tahun lebih2 saya gunakan dia. kamera nya sudah rosak, bateri nya, tak payah cite la, dah lama buat hal, sedih betul hati saya ni.
pergi tanya kat alamanda, satu amoi ni,mau ambik rm200, ok la gak, satu amoi lagi, mau rm100 je, teramat2 la sedih. apala nasib handpone hitam saya ni selepas ini..saya pun dah penat mau pk pasal handpone ni, sedih sebab tak leh nak ambik gamba kalau g jalan mana2. encik handpone hitam wahai encik handphone hitam..:(








encik gaji pun lum datang lagi, macam mana mau beli handphone yang lain..??

sepetang ke malam bersama

jalan-jalan petang sampai malam bersama kak eza, abg dan, nad, budak kecik alin N yasmin di Jalan TAR. dari kul 4 ptg sampai kul 10 mlm.. sangat sonok..:)


- bersama NaD, Alin, Yasmin n Kak Eza -


- bersama Alin, Yasmin n NaD -


- Kak Eza bersama Yasmin n Alin -


- bersama Yasmin, Nad n Kak Eza dalam kedai Kasut -


- bergumbira di tepi Jalan TAR -


- singgah makan steamboat dulu -


- abg dan bersama Alin -





Tuesday, June 22, 2010

en ayie

siapa En ayie ni? jeng2...hehe..

seorang lelaki yang buat hidup saya bahgia..

thanks ye mohd asri sebab rajin melayan kerenah saya yang tah ape2 ini..

insyallah, panjang jodoh kite, bersatu la kite satu hari nanti,

kita sama2 doakan moga kite cepat cepat naik pelamin ye..:)




#gambar ni di snap masa study kat unikl, tahun akhir n menyewa kat wisma akar depan masjid kampung Baru

- 1st asset dalam hidup..

lagi 6 bulan, genapla 27 tahun umur ku..waaaa...dah agak banyak angke 27 tu..hehe
jangan risau, ape2 pun, saya bahgia ngan kehidupan sekarang, cukup makan minum semua, kerja pun boleh di katakan dah stabil la..
21hb Jun 2010...'si puteh' telah datang..akhirnya, dapat gak saya miliki asset sendiri..thanks Ya Allah..:)
WUA ..pearl white..cantikkk..:)
asset pertama dalam hidup, kena jaga elok2 ni...kena blja drive lg.
mlm td, seram sejuk saya pegang stereng "si puteh" ni...mmm..berdebar2, dah hampir 6 bulan tak drive..hehe...

Panduan Doa Memandu Selamat
AMALAN DOA MEMBAWA KENDERAAN BAGI KESELAMATAN PEMANDU
Membaca doa menaiki kenderaan, Membaca potongan ayat Al Quran di dalam Ayat Qursi yg boleh dijadikan penawar untuk menghilangkan rasa mengantuk ini.
Potongan ayat tersebut berbunyi...
" LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM..."
maknanya: "[DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR")
Membaca Ayat Qursi 3x sebelum memasukkan gear pertamadibaca 3x.
Kemudian tawakkal kapada Allah SWT.






Monday, June 21, 2010

Muvie...

THE A-TEAM
sabtu lepas g layan muvie kat TGV klcc dengan "teman lama"..ahak, best gak muvie the a-team ni, semangat berpasukan tu penting, banyak gak la part2 yang menggelikan hati, boleh ler menghilangkan tensen kerja..:)



LAGENDA BUDAK SETAN
5 jun, layan lagenda budak setan kat GSC alamanda ngan azwani (kawan Kptm).
cite ni tak de la menarik sangat. boleh la bagi 3 bintang dr 5 bintang.. cita jiwang2 karat gitu.
kisah budak nakal, jadi tak nakal sebab seorang perempuan yang buat dia jatuh cinta,berkahwin, dapat baby, wife meninggal time bersalin, yang paling pelik nye, last cite, tertulis "habis untuk bahgian 1". maknanya, ada sambungan la kan muvie ni..huuu..layan je


PRICE OF PERSIA
2 jun, 8.30 mlm..hehe. pas opis je, lepak alamanda, ngan baju kerja, bagus tul, janji ngan najmi (kawan KPTM) nak layan muvie Prince of Persia..hehe..maklumla hari rabu, tiket murah. GSC alamanda ni RM 6 je.. cita ni ada gak pasal magic2..ala, biase la omputih kan..pedang magic, boleh kembali ke masa sebelumnya. byk gak la part2 yang mengerunkan. best la layan cite ni. tak rugi la p tgk ngan baju kerja pun.

Resepi Diet - Quaker Oat




Quaker Oat nie dah jadi rutin bagi kita-kita yang berdiet. dah kena diet ni, risau nanti datang macam2 penyakit adik beradik..huhuhu..

Untuk tidak membosankan menu-menu diet kita, kita kena mempelbagaikannya. ehe!..


Oat dapat di sediakan dengan pelbagai kaedah, antaranya:


1) Beli je 3 in 1 Quaker Oat, then bancuh! hehe

2) Quaker Oat gak boleh di campur dengan milo atau susu pekat manis ( letak sikit je tau)

3) Boleh gak di campur dengan jagung low fat (yang dalam tin tu)..sodapp..

Wednesday, June 2, 2010

- cuti wesak day -

~~@@~~bestnya, wesak day 28hb mei jatuh pada hari jumaat..hooreyyy!! boleh rehat puas2 dan jalan2 abiskan duit..abih je kije hari kamis, terus g ERL stesen menuju ke destinasi..hehe..nak pegi rumah kakak dekat jalan air panas, setapak. naik ERL dengan opismate, kak zanariah. sampai klsentral, kena nak lrt putra lak, kena tukar lak kat stesen masjid jamek, naik lrt star ke stesen titiwangsa. kakak jemput kat situ...dah lama betul tak bermalam kat setapak ni. zaman2 mula-mula nak menapak kat kuala lumpur, rumah kakak ni la tempat berteduh..:)

hari jumaat tu, lepak2 kat umah sambil layan si nebok amalina. malam tu, dinner @ restoran chop & steak di kampung baru..mmm..kenyang gile.









~~@@~~ cuti untuk hari sabtu...zassssssssss..abihkan masa bersama my best frend, harlini mimie izwanie aka mimie di jalan masjid india n jalan tuanku abdul rahman aka jalan TAR,,

mmg kopak a poket, shopping kain baju raya..huhu..pose lum ganti abis lg, sebok nak beli baju raya da..ape2 pun,,best sgt2 dpt jalan2 kat kl..hilang la tahap keboringan kat putrajaya,,hehe..thanks ya mimie..



--- pemandangan di bazar masjid india ---



~~@@~~ zasssssss...huhu..hari ahad lak, g lepak kat wangsa walk mall, wangsa maju bersama kaknik's family, kaknik n abg nal layan bowling..hehe..aku ni, tak penah main bowling, so,, layan muvie la bersama nazira n nabila..layan shrek forever & after, best lor cite shrek yang last ni..
shrek dah ade 3 org baby yang cumel bersama puteri fiona..:)