Sunday, August 29, 2010

dari jalan TAR ke Taman Tasek Titiwangsa

salam....
macam dah lama tak update encik blog.
semalam, saya pegi shopping raya, plan yang tak d rancang sebenarnya.plan yg saya nak buat utk minggu ni, adalah menghabiskan masa bersama encik ayie, saya ingtkan encik ayie dapat cuti, rupanya, encik ayie dpt cuti minggu depan. abih la plan saya yang nak ajak encik ayie ke Bazar Raya Jalan TAR @ Tuanku Abdul Rahman n Sogo.

alang2 saya melangkah ke puchong, saya pun ajak la jee yang dh duk kat jalan klang lama, saya ni, tak tau jalan nak ke kl, sib baik jee sanggup temankan saya n tunjuk kan jalan..thanks ye jee sebab temankan kaknor pilih barang3 untk persiapan raya, saya sebenarnya, selesaikan pembelian barang raya untuk ma n ayah..akhirnya, semua dapat..lega, hadiah raya utk ma n ayah dah selesai.


-saya bersama jee..:)

barang barang utk adik je lum selesai, sedih, sebab gaji lum dapat. semalam pun, saya bajet2 ape yg patut je utk berbelanja sebab gunakan saki baki gaji bulan lps, sedihkan..beginila nasib pekerja kontrak..hehe, macam buruh binaan lak kan, gaji lambat, bonus pun tak dapat...

semalam, kul 9.30 pg, saya dah sampai jalan tuanku abdul rahman, wahhh..org sudah penuh di depan sogo, sogo pun lum bukak lg time tu..sogo bukak kul 10, saya pusing2 dulu kat bazar raya, byk barang2 menarik, saya cuma cuci mata je, tak leh berbelanja suka hati, jgn boros, ingt pesanan encik ayie, dia ckp, simpan duit..nak wat kawin..hehe..sonok je dgr. ok2, saya taknak jd seorang yang boros dah,saya nak beli apa yang perlu je..:]

sogo bukak je, terus la saya n jee serbu, saya terus menuju ke destinasi..hehe, mencari seluar untuk ayah, dpt je terus wat pembayara, fuhh, kaunter pembayaran masih kosong, semua orang yang mcam anai anai tu tengah memilih barang, xde sape pun nak wat pembayaran pada jam 10 lebih..lega..

destinasi seterusnya, bahagian selipar...saya rembat la selipar utk raya 1, 1 untk ma..selesai sudah... part seterusnya, part yg paling penin, handbeg,hehehe..utk diri sendiri..bajet sikit, tu yang penin.ape3 pun, thanks sgt2 kat jee, sebab sudi pusing tawaf lebih 5x d tempat yang sama utk cri handbeg yg berbaloi baloi untuk saya..thanks jee, jasamu di kenang.




dalam kul 1, selesai abiskan duit kat sogo, terus ke Bazar raya kat jalan Tuanku Abdul Rahman @ TAR, saya beli tudung je..huhuhu...sebab bajet dh ciput dh..sonok temankan jee shopping kat jalan TAr ni..byk gak jee beli barang utk familynye...comel je songkok n kain samping yg jee belikan utk anak buahnya..saya pun teringin nak belikan utk ayub n ajim, tp, keadaan kewangan saya tak mengizinkan..:[

kul 3 g masjid india, utk solat. saya nampak, banyak gile slipar kat tangga masjid, ingtkan ramai yang bersolat, bila sampai je tingkat 2, tempat saf wanita, lautan manusia duk tergolek golek..hehe, semua penat bershopping, ape lg, saya ngan jee pun join bergolek golek gak la sebelum solat.


kul 4, dah gerak ke parking kereta, nak ke taman tasek titiwangsa, jee teringin nak berbuka buffet kat restoran nelayan. saya ok je, sebab dh lama gile tak jumpe jee n makan ngan jee, hilang rase rindu kat jee hari ni, sembang je kije nye, sampai kering tekak..hhuu...dugaan puasa yg sgt kuat sebab bershopping raya..


lepak2 kat dalam keta dulu sebelum menuju ke restoran nelayan tu. datang lg dugaannya, ramai tul mamat mamat yang berniaga barang keselamatan kete, penat nak layan, ambik kau, sampai saya naik angin sebab paksa beli..padan ngan muka, bulan2 puasa pun nak paksa2 org..huh..dah lama saya tak marah org, nasib la korang, time saya layan elok3, korang tak mau blah, last3, angin puting beliung datang, baru korang nak blah n perli3 lg,..lantak korang la, sape suh paksa saya beli..huhuhu...akan ku ingat sampai bile3, muka mamat2 ni...menyampah..tettttt..;p

dalam kul 5.30, saya n jee dah masuk lepak kat restoran nelayan...
akhirnya selamat jugak saya berbuka n jee berbuka kat sini..macam2 jenis makanan ada, yg pasti, ade menu kelate, nasik kerabu n budu..maybe owner restoran ni made in Kelate..hehhe.

buffet ramadan kat sini rm 35 utk dewasa, utk kanak-kanak, saya lupa lak nak tgk..hehe..ape3 pun, ade sikit gamba ngan jee time berbuka..:]







steamboat tak berapa nak kick da, tak leh nak lawan restoran Sri Q Thai..huhu..ade kuah tomyam je, bahan bahan mmg sikit je..:p...tp, udang mmg besar2..hehe..
menu paling best, nasi kerubu + budu + ikan celup tepung + telor itik masin..fuh..terangkat..
saya sgt sgt kenyang..berbaloi baloi la dengan pakej yang d tawarkan..:p

Wednesday, August 25, 2010

marriot hotel - buffet ramadhan

rabu, 18hb, saya berpeluang berbuka puasa bersama kawan kawan opis kat marriot hotel putrajaya, thanks sgt2 kat fila sebab ajak saya join majlis berbuka puasa yang d sponser oleh OKI Data, vendor utk KPM.

fuh, buffet kat marriot hotel, banyak sgt3 menu, sampaikan tak sempat merasai semua nya, rasa mcam perut sudah mau pecah..
dah siap makan baru la posing sana sini...
thanks sekali lg kat fila sebab tumpangkan saya..:]



- kat bawah tu tempat berbuka puasa..:p



- bersama fila, dania n nadya -



- possing lagi :p

Monday, August 23, 2010

Restoran Kak ieta Steamboat

ceritera bulan ramdhan.
sabtu lepas, kul 11 pagi, gerak ke kl, kena g umah my sister kat setapak Kl, sebab nak tolong buatkan mini popia..mau tercabut gak a pinggang saya ni duk melayan mini popia ni..
huhu, xpe la, bantu membantu, tolong menolong kan..
hehe..

petang sabtu ni, berbuka puasa bersama Rai, Fahmi n Raimi, kawan2 saya masa kije kat takaful malaysia dulu, saya mmg suka sgt kawan ngan Rai ni, sporting abis si Rai ni,
Rai n Raimi masih setia kat takaful malaysia lg, saya n fahmi je dah curang..hehe..
fahmi ni merangkap buah hati rai..
berbuka puasa kat Restoran Kak Eita Steamboat, Seksyen 2, Wangsa Maju.




saya belasah seafood byk2 la..saya mmg suka makan kepah + kerang + makanan laut yang sewaktu dengan nya..




tp, tak se hebat Restoran Sri Q Thai Steamboat yang fila bawa saya dulu..:]
bahan bahan utk steamboat kat sini sgt2 limited kalau nak di bandingkan dgn Sri Q Thai Steamboat. yang menjadi keunikan Restoran Kak Ieta Steamboat ni adalah sup dia, ade 3 jenis sup pilihan, boleh pilih 2 jenis utk d nikmati, sup ayam, tomyam n sup ekor,
saya pilih sup ekor n tomyam.
ada gak bermacam2 jenis siput yang tak pernah saya jumpa, tak sempat lak nak snap gamba2 siput ni..rugi kan. rasa mcm nak pegi lagi bile ade org belanja..hehe.

apa apa pun, time kasih byk2 kat Rai, Fahmi n Raimi sebab sudi berbuka puasa bersama saya..

menu - menu yang ada kat restoran Ieta Steamboat ni,
- ada lebih kurang 20 jenis bahan-bahan utk stemboat.
- kuih muih, cucur, bubur, rojak buah.
- nasi putih, nasi goreng + lebih kurang 10 jenis lauk (tak sempat nak makan sbb duk belasah makanan steamboat je.)
- daging bakar (tak sempat nak makan gak, kul 8.30 dah tak bakar da. so sad)
-satay (tak sempat gak, tak tau duk kat mana) huhuhu

rm 33 utk dewasa n rm15 utk kanak2. kira nya buffet ramadhan la.

Friday, August 20, 2010

cerita 10 ramadhan

hari ke sepuluh ramadhan, saya berbuka puasa di puchong hari ni bersama encik ayie.
saya pun sebenarnya dah lama tak jumpe encik ayie.
rasa macam nak berbuka puasa hari hari je ngan encik ayie.
bila kah benda ni semua akan berlaku???
penat gak tunggu encik ayie ni..cepat encik ayie..cepat ..
hehe...rase mcm best sgt2 leh berbuka puasa ngan orang yg kite sayang kan?



# tah ape la saya merapu dlm entry ni, yg pasti, saya berbuka puasa ngan si jantung hati hari ni

Wednesday, August 18, 2010

Kediaman Rasmi TPM

semalam 7 ramadhan, saya join majlis berbuka puasa di kediaman rasmi Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kat presint 16, thanks tu my opismate, fila, sebab ajak saya join majlis berbuka puasa ni..

kul 7 kuar dr umah, sampai2, keta dah berderet deret, mana mau parking ni? akhirnya, parking atas jambatan, fuh..jauh menapak, dah azan pun lum sampai lg kat dewan satria, hehe, mcm kelaka lak kan, sampai lewat, fila bawak budak comel, dania, sian dania, menapak jauh2, last2 nek dokong fila, fila yang penat, nadya pun join sama..

teruja gak perasaan ni leh join majlis berbuka puasa ni..agak jakun kan? hehe...
rupanya, seluruh malaysia d jemput, semua yang di bawah kementerian pelajaran, orang besut pun ada, terutamanya, bos lama saya, pengarah IPGM kampus sultan mizan besut, Dr maznah bersama abg driver pendek..hehe, sape lagi kat tak abg die..hehe, sempat lg saya p sembang ngan abg die..:]

byk gak menu berbuka semlm, sampai2 je, saya terus telan air sirap selaseh n buah kurma, ade bubur lambok, kuih lapis pulut hitam, cara berlauk, kueh talam, n ade 3 4 jenis kueh lg yg tak sempat saya nak jamah..kueh talam pun tak sempat nak rase sebab nak kejar solat magrib.

selesai je solat magrib, terus g sambung makan lak, nasi + lauk2 yg agak mcm2 byk nye..
ade ayam goreng + asam pedas ikan parang + daging masak lemak + sayur goreng + sambal udang + 2 jenis lauk lg yang tak sempat saya jamah, dah abis rase nye, makan hidang, 1 meja 8 orang. saya duk ngan staff bahgian khidmat pengurusan..:]

ape2 pun, saya sgt kenyang...thanks byk2 kat fila sebab bawakan saya n nadya ke majlis ni, dapat kain pelikat n kurma 1 kotak..:]
thanks ye Tan Sri,..tak sempat nak tgk Tan Sri pun..;p

Tuesday, August 17, 2010

cerita hujung minggu

hujung minggu saya di abiskan di rumah kakak di setapak..
rindu sama anak anak buah ..
yang paling d rindu, amalina natasha @ debok..hehhee
















balik kampung - part 2

cerita balik kampung masih belum abis.. tak de ideal lak nak merepek pasal aktiviti balik kampung kat encik blog ni..
nape ek leh jadi tak de ideal ni? perut kosong kut...hehe..mau nye tak kosong, dah namanya pun berpuasa, ape daaa saya ni..kiki...

ok2..berbalik pada tajuk entri saya kali ni..fuh...balik kampung part 2, mcm banyak lak part part dlm edisi balik kampung kali ni..kikiki...
apa apa pun, saya mmg terasa amat sonok balik kampung kali ni, sebab dah hampir 5 bulan saya tak balik ke kampung + kawan baik saya zaman sekolah menengah dah selamat melahirkan baby sulung nya...saya tumpang gumbira dengan kehadiran si kecik dalam kehidupan hanim & koyie.. xde lak gamba pasangan ni, nanti a saya cari gamba diorang ye.

hari ahad, 8hb, pagi2 lg saya dah ready nak g melawat hanim n baby nya, orked zaara. kul 11 lebih saya sampai ke rumah hanim, ramai gak sedara hanim dtg melawat time ni, punya la lama tak jumpe hanim, sampai kul 1 saya melepak n bersembang ngan ibu yg tengah berpantang ni, kenduri hanim, raya tahun lps, saya tak leh datang sebab dah berangkat dtg kl.

so, pegi jumpe hanim sebelum keduri berlangsung la..time tu, saya seorang pengganugur berjaya, maaf ye nim, tak dapat nak bagi hadiah grand2..hehe, hanya itu yang mampu time tu..
thanks gak utk hanim sbb masih simpan n bagi cenderamata perkahwinan nya kat saya..
di sebab kan saya tak mampu nak bg hadiah kahwin hanim yg grand2, kali ni, saya bawakkan hadiah beg yang agak penuh ngan baju baby utk si kecik orked ni..:)



- ni la rupa baby orked, saya tak pandai nak snap gamba baby tgh tido..hehe


- baby orked tengah nyenyak tido.:)


balik je dr rumah hanim, terus ke rantau panjang ngan abg dan, kak eza n ma,...
saya jalan2 je, kak eza banyak bershopping kat rantau panjang..
tgh2 pilih barang, terjumpe lak ngan baby batrisya. sapa baby batrisya ni...???
jeng jeng..kkiki..baby batrisya ni, anak pekerja ariani yg kedainya sebelah opis kak eza n kak eza penah bawak balik baby batrisya 1 mlm kat umah, saya sempat la melayan baby batrisya ni, sonok main ngan baby ni, baby ni dah pandai sengih2, comel sgt...

mcm kecik je kan mesia ni, rupanya, nenek baby batrisya ni berniaga kat rantau panjang,
sempat la kak eza pinjam baby batrisya n bawa jln2 sekitar kedai neneknya..
kat bawah ni gambar baby batrisya bersama kak eza...:)



- comey lotey kan baby batrisya ni...geram kan tgk face die?


dalam perjalanan balik ke besut, singgah sembahyang kat masjid beijing @ masjid jubli perak sultan kelantan kat rantau panjang ni...
sempat lg saya snap 3 4 keping gambar kat masjid ni sebagai kenangan di hari tua..kiki...
layan je la gambar2 kat bawah ni...








berakhir lah sudah entry edisi balik kampung...kiki...harap2 entri ni tak membosankan sape2 yang sudi membaca bisikan hati noor hekmat ni...:)





Monday, August 16, 2010

ramadhan kali ini

salam ramadhan semua...
dah seminggu lebih rasenya saya tak update encik blog ni..

dr 1st puasa sampaikan ke hari ni, dah hari ke 6 berpuasa, tuntutan kije sangat banyak, syukur sgt2, sebab semua kije saya dapat selesaikan dengan sempurna, berkat bulan ramadhan agaknya, skrg ni, penyelia saya, kak ruhil, bagi task baru untk saya, cari data data dlm sistem SSb, kikiki...SSb tu pun, saya tak tau nama penuh nya, janji, saya jumpe semua data-data yang di kehendaki..:]

eh, melalut pasal kije lak, sebenarnya nak cite pasal puasa pada tahun ni.

saya nyambut puasa ngan kak eza n abg dan..1st puasa, saya sgt2 lembik, sebab mlm tu baru sampai dr kg, penat sgt2, mlm tak makan, kononnya nak bangun sahur, wah...time sahur, boleh lak tak sedar langsung, alarm hp menjerit sorang3 agaknya..

sebenarnya, berkobar-kobar nak blaja bangun sahur tahun ni,..kiki, dh tua tua baru nak belaja bangun sahur, saya ni, mmg dr kecil lg tak biasa bangun sahur...sayang tidor, teruk kan saya ni, tak dpt pahala sahur, kwang2,...dah la ramadhan sekali setahun je..

bilakah saya akan dpt bangun sahur ni..huu..tunggu dah berumah tangga kut...tanggungjawab dah besar kan bila jdi wife org, tp, bile kah ia nya akan berlaku???

eh, melalut lg..hehe..
hari 1st puasa, kul 8.30am, perut saya dah nyanyi2 n pedih2,..uwaaaa...kena la bersaba kan, sebab berpuasa, tghri, saya berkobar2 pegi cari lauk untuk berbuka kat anjung bersama kakti, opismate merangkap orang sekg..hehe..saya beli sambal paru-paru je, kul 1 lebih tu, dah tak byk pilihan lauk, sebab 1 kedai je buka yang jual lauk2 ni..kena serbu la, ape lg, harga pun, mahal tak hingat dunia... saya beli kurma 1 kotak..:]

1st day puasa, berbuka ngan lauk sambal paru-paru n sambal sotong yang fila bg ptg smlm, konon nya nak wt sahur, tp tak bangun sahur, fila ni jiran saya merangkap opismate..hehe..thanks fila, banyak lak dia bg sambal sotong tu. leh makan untk 3 org n 2x lg. kak eza n abg dan bangun sahur, saya je yang pengsan..hehe
saya makan nasik dengan banyak nye..huhuu....misi diet sudah terbengkalai..
susahnya utk diet d bulan puasa ni..

2nd day puasa, saya dah kembali normal..hehe, sebab berbuka mkn dengan terlebih2.
dah tak beli lauk dh, sebab cekik darah sgt, abg dan beli lauk kat bazar ramadhan presint 2, sup perut + kuih tepung pelita, kak eza rebuskan telor jeruk.
walaupun lauk sup perut + telor jeruk, saya tetap makan dengan tak hingat dunia..hhuuhu..mmg tak diet lg dah, tak leh nak kontrol lak pemakanan time bulan poser ni..

2rd day puasa, hari ni, rehat yang panjang, ape lg, ronda2 alamanda la ngan mimi, saya nak beli slipar baru, sebab dah lama saya tak beli selipar, last, beli slipar jepun comey3 kat rantau panjang, tp, tertinggal kat kg lak, kali ni, saya nak beli slipar yang lawa2 sikit, berkenan ngan slipar Nose, tp, hampeh je, takde size, kaki saya sgt kecik..susah nak dptkan size, tp, size 4 je pun, xde la kecik sgt kan??? kikiki... last2 berkenan ngan slipar primavera, sib baik la ade sale, kalu x, maunye saya pandang pandang jeling jeling je kat slipar ni..huhu..akhirnya, dpt gak slipar baru..
hari ni agak kalut, sebab, kakak saya yang kat setapak duk sms n call suh g ambik anak buah saya kat UPM. UPM? saya tak tau jln nak g Upm..aduh...mcm mana ni, kesian lak kat anak buah saya tu, tp, minah tu, tak mau nek lrt..huhu..saya ni sebenarnya dah janji ngan kakak saya, hujung minggu nak g umah die, nak tlg dia buat popia mini. kakak saya wat bisnes popia mini..
saya tlg3 ape yg patut je..
last2, tak jadi lak anak buah saya tu nak balik setapak..fuhh..lega sikit..
maknanya, saya boleh ke KL pagi sabtu la, tak perlu ke Kl mlm sabtu tu..huhu..selamat..

panjang lak entri saya kali ni..ni la penangan lama tak update encik blog ni,..dah start merapu merepek dah kan..nanti sambung entri lain la untk cerita hujung minggu saya...:]


Thursday, August 12, 2010

Popia Mini - Jualan

POPIA NESTUM






RM 18 ( sebalang )

Tuesday, August 10, 2010

balik kampung - part 1

7hb, kul 7.45pg, saya, kak eza n abg dan bertolak balik ke kampung di besut trengganu..bersama si puteh saya... 1st time si puteh berjalan jauh, xpe la kan, si puteh pun kena la lasak2 mcm tuannya..hehe..


kali ni, abg dan lalu ikut lebuhraya pantai timur - jerangau jabor - kuala berang - setiu penarik.


biasa nya, saya balik kampung, melalai jalan gua musang, kalu bas pun, akan lalu jalan gua musang, tp kali ni, jauh sikit la perjalanannya, tp lebuhraya la kan..hehe.



dalam kul 2, dah sampai kuala berang, kak eza saya teringin nak kenal tasik kenyir, abg dan saya pun masuk la simpang ke tasek kenyir, dlm 15 minit je masuk ke dalam, tasik kenyir ni, kena nek bot, g ke tengah tengah tasik, baru la best, kitorang tgk3 kat tepi tasik je la,..kat bawah ni, gamba tasek kenyir dr darat..ni je yg sempat saya snap, sebab, time ni, org terlalu ramai, org org dr jabatan JPJ kuala terengganu ade buat majlis penyampaian hadiah utk pertandingan memancing..




- saya teringin gak nak nek bot, pegi ke tengah3 tasik,nanti la, 1 hari nanti, saya mau bercuti ke tasek kenyir..:)



dalam 20 minit je rehat kat tepi tasek kenyir ni, kitorang teruskan perjalanan, melalui jalan pantai, setiu penarik..ruginye, tak sempat nak snap gamba, saya terlalu excited nak balik kampung. singgah makan ikan + sotong celup tepung kat pantai penarek.



dalam kul 5, selamat sampai di kampung halaman ku...wah....sonoknye..

kul 6 lebih, pegi anta adik ke Usm Kubang kerian, sebelum tu, singgah ambik ayub + ajim + ibunya, kitorang 5 beradik dapat berkumpul kali ni, ke kubang kerian.


sampai kat usm, dh magrib, naik ke hostel adik, n terus g masjid besar kubang kerian untuk solat magrib. lepas tu, ayah ajak ke tesco, minum n makan kat sana, saya cukup penat melayan ayub n ajim kat playground..:]




- ayub dah pandai cakap dah skrg, dah banyak benda yang boleh dia ckp, 1hb september ni, genaplah 2 tahun umur ayub. kecik je orang nya, tp, samseng..hehe, skrg ni, ayub dah pandai buli ajim, ajim dah kalah ngan ayub. senjata utama ayub, adalah gigit...waa.nanti, mesti saya bakal kena gigit kat dia..


- ayub telah merampas tempat duduk pemandu tu dengan ajim..sian ajim, hanya mampu tgk dr jauh, makcik3 semua marahkan ajim kalau dia berebut ngan ayub, saya pun akan marah ajim..sian ajim..muka tak puas hati je kan..kikiki...


- ayub tengah cari skill macam mana nak merebut tempat pemandu ngan ajim..kiki...
- ajim tengah seronok dapat jadi pemandu yang berhemah..;p


- muka samseng ayub..hehe..rindu sangat kat ini budak kecik..:)


- kikiki..ayub n ajim dlm troli tesco, saya punya keja la ni, sebab saya dah penat nak layan ayub, dia berjalan ikut sedap kaki melangkah je, saya pun, ape lagi, sumbat dlm troli n tolak sampai ke kereta, gelak je dia, sonok agaknya leh masuk dlam troli tu..

Tuesday, August 3, 2010

sistem tatatertib Kpm

akhirnya, masalah codding kat sistem tatatertib dah selesai..
thanks sgt2 kat my opismate, mazyana @ ana dan penyelia saya kak ruhil..
sekarang ni, dapat task baru..sesi mengupdate design..
kat bawah ni hasil yang saya updatekan, tapi lum siap sepenuh nya..
yang design asal, tak sempat lak nak print screen..wiwiwi..;p


- ni bukan main page, ni tah page ke berape tah, tp, yang ni la byk saya update.
main page dah lawa, tak yah update...

pasar Malam Presint 2

abis je time kije, saya dengan berkobar kobar nye melangkah ke presint 2...
kikikiki..bersemangat je kan..saya mau beli makanan kat pasar malam presint 2..
perut dah lapar bangat ni..saya teringin beli ayam bakar kat brother tu,

3 minggu lepas, saya dah mmg teringin nak beli ayam bakar tu,
tp, kul 6.30 pun brother tu lum siap bakar lagi ayamnya..sungguh sedih.
hope, hari ni leh makan ayam bakar...:)

akhirnya, tercapai gak keinginan saya nak makan ayam bakar, tp, kena tunggu lama sikit, sebab, masa saya sampai kat pasar malam tu, ayam lum masak lg.
lepas ni, saya nak pegi jumpe encik ayie, dia cuti hari ni, so, saya belikan dia nasi ayam + kopok leko + buah dokong untuk encik ayie n adiknya..

sebenarnya, agak penat gak pergi jumpe encik ayie selepas waktu bekerja, tp, nak buat mcm mana, cuti kami tak sama..:(

thanks ye encik ayie, sebab suka melayan karenah saya yang tah ape2 ni...hhuu..

Monday, August 2, 2010

saya mempunyai MASALAH

Berat Badan Bertambah???

Risiko Penyakit Merbahaya??? Jantung?
Darah Tinggi? Kencing Manis?

Malas Bersenam???

Tak tahan Lapar bila berdiet???

Diejek kerana masalah berat badan???

Susah mendapatkan pakaian yang bersesuaian???

Kurang Berkeyakinan akibat masalah obesiti???

Masalah PJK (Perut Jalan Kedepan)???


tensennya hidup bila mempunyai masalah kat atas tu..
waahhhhhh..banyak betul masalah dalam hidup saya ni disebabkan berat badan.
bilakah masalah ini akan selesai???
sudah setahun saya menjalankan xtxt berdiet, tp, ada gak suara suara yang menyatakan saya tidak berdiet. tah la, saya punya badan, saya tau la kan.
masa belajar dulu,
saya tak pernah pk pasal berat badan, main bedal je segala makanan n tido tak ikut waktu yang sepatutnya, sekarang ni, mmg saya jaga la pemakanan, time lapar tahap tapir la baru saya makan nasik, biasa nya hari jumaat, sabtu n ahad saya ambik nasi pada waktu siang.
kiranya, 3 hari seminggu la saya akan bertemu dengan nasi, tp, berat badan saya tetap lambat utk turun.. kalau boleh, saya tak mau makan nasi langsung, tp, rasa macam kebuluran n macam hidup kat somalia la plak kalau tak jumpe nasi.. adehhhh..macam mana ni?????

2 minggu = 1 kg je...

adehhh..sangat frust..
2 minggu lebih, saya dapat hilangkan 1 kg je..
kenapa jadi mcm ni?
saya sangat frust.. produk easy Slim ni lambat nye..
ke lemak saya makin degil.
saya dah ikat perut tahap tapir dah ni.
makan pagi + petang je..
apa nak jadi ni, macam mana nak hilangkan 15 kg lg ni..
lambat nya, lemak saya makin degil ker????
harap-harap, di bulan puasa yang akan datang lg 3 weeks,
akan dpt membantu saya utk hilangkan kg.
dah macam2 web diet saya terjah ni, utk dptkan menu2 sepanjang
bulan puasa nanti.
ya allah, bantulah hambamu ini untuk mencapai berat badan yang ideal.
saya sudah penat..huhuhu..uwaaaa..mau nangis.

Cadangan Diet di Bulan Ramadhan

Menu bulan puasa.

Berbuka
segelas air suam
2 biji buah tamar
sebiji kuih
selepas 1-2 jam
1 senduk nasi dan seketul ikan masak kuah dan sayur
atau semangkuk kwyteow sup.

sepanjang malam cuba minum byk air...

ketika sahur
2 senduk nasi dengan seketul ayam tanpa kulit dan sayur
sepotong buah
segelas air suam..

ELAKKAN AIS!!!....Cuba dulu Boleh Tak??

Menu Diet

menu diet ni saya ambil kat web SIY.com.
produk SIY ni agak mahal, mcm susah untuk saya mencuba produk ni,
nak kena tunggu poket tebal sikit la untuk cuba produk SIY ni.
tp, saya akan try utk ikut diet yang di sarankan oleh perunding produk SIY ni..


Pilihan sarapan pagi

1. semangkuk oat dan nescafe
2. sekeping capathi dan kuah dal dan secawan teh o
3. 2 keping roti mil penuh , 4 sudu tuna dangan timun dan salad serta air soya.
4. Semangkuk bijirin fiber dan secawan teh o
5. sekeping tosai dan nescafe
6. 2 ketul popia basah dan segelas teh o
7. 2 biji karipap kentang dan secawan nescafe 0
8. 2 keping roti bakar serta jam dan segelas susu.
9. 2 biji telur setengah masak dan secawan kopi.



Pilihan Makanan tengahari.
( kalau boleh padankan dengan air suam dan minum segelas air sebelum makan .)

1. 1/2 senduk nasi dan 1/2 senduk kacang buncis goreng dan seketul ikan tongkol masak kuah.
2. 1/2 senduk nasi dan 1/2 ikan kembung bakar dan ulaman dan setengah sudu sambal belacan.
3. 1 senduk mee hoon goreng
4. 1 mangkuk kecil bubur ayam/ikan dan 1/4 telur masin
5. kweyteow sup
6. 1/2 cawan makaroni goreng
7. 1/2 senduk nasi dan 1/2 ekor ikan masak halia (kukus) dan 1/2 senduk sayur campur.
8. 1/2 senduk nasi dan seketul ayam dada masak sup dan beberpa ketul kentang.
9. 1/2 senduk nasi dan ayam dada masak paprik.
10. 1/2 senduk nasi ayam dan ayam dada steam buang kulit.dan potongan timun,
11. 1/2 senduk nasi ,ikan masak tiga rasa (makan isinya)dan 1/2 senduk sup sawi.
12. 1/2 senduk nasi satu mangkuk besar kerang rebus dan cili sos.
13. 1/2 senduk nasi,tauhu goreng dan satu senduk sayur campur.
14. 1 mangkuk wantan mee.
15. 1/2 mangkuk pasta
16. 1/2 senduk nasi putih, dan seekor ikan kembung masak pindang dan 1/2 senduk
sayur kubis
17. 1/2 nasi goreng kampung dan lai chee kang
18. 1/2 nasi putih ,sambal tempe ikan bilis dan sup bayam.

kalau hari cuti boleh ambil satu senduk penuh nasi tapi malam jangan makan ok,malam ambil desert ok. ingat.



Pilihan desert/atau makanan ganti makan malam/minum petang pun boleh.


1. 2 ketul popia basah dan jus tembikai.
2. 1 mangkuk rojak buah
3. sanwich sardin dan segelas susu rendah lemak.
4. beberapa potong buah naga.( sangat baik diamalkan as snack , masa nonton tv)
5. 5 keping biskut dan secawan milo panas.
6. 2 keping vadai dan segelas lassi sejuk
7. 1 mangkuk salad buah.
8. kunyah-kunyah sebiji carrot
9. semangkuk tau fu fah
10. satu biji jagung rebus.
11. segelas jus tomato.
12. seketul tahu sumbat dan segelas soya.
13. 1 ketul pau kukus dan susu rendah lemak
14. 1 cawan yogurt asli ( baik diamalkan setiap malam sebagai penganti dinner)
15. 1 keping sandwich keju
16. seketul puding roti dan teh o
17. 4 ketul cekodok he,he dan nescafe o ( peberet nih)