Friday, June 29, 2012

pemeriksaan kesihatan

assalamualaikum..

entri kali ni, NH just nak share pengalaman buat medical check up kat bandar besar ni..
NH terpaksa buat medical check up ni sebab bertukar kerja lagi. kalu ikutkan hati, malas nak pergi hospital di waktu kerja..

al kisahnya bermula 18hb lepas, NH ke klinik kesihatan puchong, batu 14, bila dah sampai, jadi lost, tak jumpe kaunter pendaftaran. hehe.. klinik dh di upgrade, dah berbeza dr NH datang bulan 12 tahun lepas..
main redah je la masuk tanya nurse, punya la pelik ini klinik, takde tempat utk x-ray ok.. NH terpaksa ke klinik kesihatan presint 9 putrajaya. kalau la tahu dari awal, klinik di puchong ni tak de x-ray, awal2 lagi NH dah ke klinik presint 9... sudah berasa penat di situ okehhh..dan kena buat temujanji doktor utk check up 28hb..

sampai2 kat klinik p9 kul 3 ptg ok, punya la tak pernah datang, pintu depan pun tak jumpe.. hehe..
sib baik ler, encik husband cuti kan, leh ajak die tolong temankan. tp, parking lak takde, terpaksela encik husband tunggu dalam kete. padat tul klinik ni n tempat parking terhad sgt.


1st, NH kena urine test utk drug.. dah settle, pekerja kat makmal tu ckp, datang minggu depan tuk ambik result.. aduh... ingtkan hari ni leh settle. dah naik geram dah ni. susah sgt ke nak letakkan kertas litmus ujian drug tu dlm NH nye urine??? step ke2, baru la masuk bilik x-ray. sib baik la result terus leh ambik.

so, kali ke 2 NH kena g klinik presint 9 utk ambik result. 25hb NH pegi ambik result. punya la pegi bertanya kat kaunter luar klinik, pekije yg jaga kaunter ckp, nak ambik result urine pun kena daftar n NH pun ambik la nombor.. cite pasal parking, NH block je keta doktor yg duk dlm garaj, hehe.. tu la, tak cukup parking sangat kan... NH terpaksa menunggu giliran untuk daftar dalam 30 minit. tak sempat nak snap apa2 gambar..:) bila dah sampai giliran NH utk daftar, pekije kat kaunter pendafatran bgtau, tak perlu daftar, boleh pegi terus ke makmal. arggg... makin meninggi tahap kegeraman NH. urusan yang hanya bleh  settle 5 minit je pun. bila g kat makmal, tunggu tak sampai 5 minit, result dah dpt ambik. membazirnya masa menunggu utk daftar..

lepas dah selesai ambik result urine, nak minta time slip, kena tunggu lg. dlm 15 minit gak la, nurse yg jaga time slip tu p toilet.. mmm.. hampir 2 jam NH d klinik hanya utk ambik result urine test.






28hb persamaan hari khamis, temujanji dengan doktor d klinik puchong. pukul 2, NH sampai, lewat 30 minit. ingtkan, dah buat temujanji, terus boleh jumpe doktor. salah 100% apa yg NH pk, kena daftar dulu, tunggu giliran. dah sampai giliran, kena cek tekanan darah di tempat lain, cek mata, tinggi, berat di tempat lain, n urine test lg skali.. aduh...berape kali mau cek itu urine da... tung tang tung tang kat klinik tu, sampai kul 4.50 ok... dr 2.30 ptg... perut dah pedih minta nasik... sib baik la encik husband cuti, bleh temankan. sian cik husband pun ikat perut tunggu NH kat klinik.. thanks ye encik husband..



sekadar gambar hiasan di google oleh NH..hehee..:)




#huh.. menyampah dengan MA yg cek mata, tinggi n berat NH, berlagak n sombong, cakap elok2 tak boleh ke???

No comments:

Post a Comment