Friday, December 28, 2012

Pengalaman temuduga PPTM F29

selesai sudah..

lega.. kali pertama pengalaman temuduga untuk kerja tetap sbg penjawat awam.
dalam 15 minit je duk dalam bilik panel tu. memang tidak dapat jawab dengan lancar la. sbb ade la dua soalan yg membunuh. yg sememangnya NH tak study pun. hambekk kan.. lembek kat situ. terkulai layu kut.
ape2 pun. 9.45 NH dh selamat meninggalkan dewan temuduga. 





Soalan Umum
Perkenalkan diri.
Cerita pengalaman kerja.
Ceritakan tempat kerja skrg.(jika bekerja)
Huraikan pasal HRMIS yg anda tahu.
kenapa perlukan jawatan PPTM.



Soalan It.
Jenis metodologi. Huraikan salah 1.
Sebutkan fasa-fasa dalam SDLC. Huraikan kesemua fasa-fasa tersebut.
Apa maksud normalization dalam pangkalan data.
Apa maksud anomali dalam pangkalan data. Bagi 2 jenis anomali.
Apa maksud CGI. Bagi dua contoh filem guna teknik CGI.
Berikan tugas-tugas PPTM utk unit operasi dan rangkaian.
Huraikan 2 jenis topologi.



19 comments:

  1. Salam NH..

    Sy irine,salam perkenalan dr sy.. sy pn dpt interview jawatan yg sama pd 3.1.2013 nanti. terlebih dahulu sy nk mintak maaf sebab nk bertnya agak byk juga ni.Org kata malu bertanya sesat jalan kan..hehe.Ok..sy nk tny
    1.resume NH buat dlm BM or BI?
    2.Apa maksud sumbangan dan kebolehan istimewa di dalam resume tersebut?boleh x NH bari 1 cth?hehe TQ ye NH
    3.Perlu ke bwk sijil PMR/UPSR selain drpd sijil SPM/Diploma/Ijazah?
    4.Semua sijil2 kegiatan luar tu perlu difhotocopy n disahkan ke xperlu?
    5. Perlu ke memakai Blazer? Ketika NH temuduga tempohari ada ke yg memakai Blazer ketika interview?
    Anyhow..tahniah sy ucapkan kepada NH krna telah berjaya menempuhi Temudga tempohari.

    sekian, diharaplah kiranya NH sudi berkongsi sedikit maklumat berkenaan perkara2 trsbut.

    Terima kasih byk2 sy ucapkan.

    ReplyDelete
  2. irine :wsalam.. hai..salam kenalan.
    tahniah, sbb dpt interview. interview kat ne tu?
    no hal la.. ni jawapan2 pada persoalan Irine.
    1. NH wat resume in BI.
    2. sumbangan n kebolehan tu, NH wat computel skill yg NH tau.
    cthnya, software adobe photoshop = immediate.
    3. perlu bawa semua sijil termasuklah UPSR, PMR n SPM.
    4. sijil kegiatan luar, hanya yg ORIGINAL, xperlu fotocopy.
    5. NH pakai je blazer.

    apa2 kemusyilan. boleh je tanya..:)

    ReplyDelete
  3. Salam NH.
    Terima kasih sbb kongsikan pengalaman temuduga NH.
    btw, saya pn dpt panggilan temuduga pd 04/01/2013..
    bila saya lihat soalan yg ditanya, byk kekurangan yg perlu saya perbaiki...terima kasih pd NH.
    lg satu panel temuduga tu sorang ka, dua?

    ReplyDelete
  4. wsalam Hirule.
    nanti interview kat ner?
    gud luck tau.
    panel ade 2 org.
    1 dr JPA, 1 pegawai kanan It.
    buat yg terbaik k..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interview kat SPA Putrajaya.
      terima kasih atas sokongan.
      neves jugak nie.hehehe...
      lupa lak nak tanya, ramai tak aritu inteview?

      Delete
    2. tempat sama ngan NH interview.
      28hb hari tu, dlm 15 org je calon.
      dengarnya, ade 20 org dlm list.
      agaknya, 5 org tu xmo kije PPTM ni.

      jawab2 elok2 tau.. kalu x tau pun, merapu je..hehe..janji ade jawapan.:)

      Delete
    3. terima kasih NH atas sokongan..
      btw, slamat berkenalan..walupun hanya di dunia maya...hehehe

      Delete
    4. kalu dh kije it skrg, mmg pejam mata je kut nk menjawab..:)
      slmat berkenalan..:D

      Delete
    5. Smalam saje je godek2 web SPA...skali check keputusan akan dimaklumkan pada 21 Februari 2013...huhuhu..(lambat la plak..)

      Delete
  5. oh no..mautnya soklan..pasti diaorg taye pasal IT..dah lama tinggal

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang maut sgt2.. saya pun xkije bab pangkalan data.
      mmg nganga jap. merapu tu..tak yah ckp la.
      senyum je panel tu..

      Delete
  6. Salam..

    Hi NH..

    Ni sy irine, 1stly terima kasih byk2 krna NH sudi menjawab pertanyaan2 sy tu :) .
    Sy bakal interview kt Banggunan Persekutuan,Pulau Pinang.
    Semakin hari semakin x tenang selagi x lepas interview tu.
    Apa2pun terima kasih sekali lagi dan Good Luck kpd NH.


    ReplyDelete
    Replies
    1. wslam irine..
      sama perasan ngan NH sebelum ni. kuar je bilik temuduga, rasa lega sgt2..
      ape2 pun, jawab elok2. kalu xtau pun, jawab je. hentam pun hentam la, janji jgn diam membisu.

      Delete
    2. Salam..

      Hi NH, irine sini...

      Alhamdulillah sy dh pun selesai di interview pg td.
      btol ckp NH.keluar2 je bilik tu rasa lega sgt2 mcm dh lepas satu bebanan berat w/pun ada bbrapa soalan (sbnarnya agak byk jugak la..hehe)yg sy kurang berpuas hati dgn jwpn yg sy berikan.
      sy smp jam 7.34 pg.
      keadaan hujan renyai2 menyejukkan suasana..dtmbah lg dgn perasaan seram sejuk yg xhilang2.
      sy dftr jam 7.40 mcm tu.lps dftar n susun sijil2
      n dptkan no.giliran.calon lbh kurang 16 ++ org rsanya.
      jam 7.50,loceng dibunyikan n calon pertama pun masuk.
      awal gila blum lg jam 8pg.myb sbb interviewer dh ready kot.
      so dipendekkan cerita.ni antara soalan2nya.

      panel perempuan
      1.perkenalkan diri
      2.tugas2 yg dilakukan d tmpt kerja skrg.
      oleh kerana sy ni calon kpsl..so dia tny
      3.Nama Ketua Setiausaha Negara skrg.
      4.sebutkan apa itu 5S.
      5.apa itu PKPA
      6.perkara2 yg terdapat di dlm buku perintah2 AM.
      7.pasal ISO.skrg ISO bilangan berapa?
      8.pegawai perkhidmatan awam?

      lps tu dia pas kpd panel lelaki

      9.lps dia belek2 sijil sy..dia tny tntg apa yg sy bljr ms g kursus asas rangkaian.
      10.jenis2 kabel rangkaian yg digunakan.
      11.fiber optic.
      12.server apa yg digunakan.
      13.oleh kerana tmpt keje sy pakai suse linux dia tny katakanlah nk bangunkan sesebuah sistem e-apaapajelah. beri contoh jenis pangkalan data,os,web server yg boleh digunakan.
      14.sebutkan nama Ketua Pengarah Pelajaran.
      15.Model OSI ada berapa layer dan sebutkan serta ringkasan.
      16.protocol yg digunakan utk sending n recieving email.
      17.jenis2 port protocol tersebut.

      balik semula kpd panel perempuan

      18.Dasar2 kerajaan yg baru.terangkan pasal NKRA.
      19.Apa langkah2 yg kerajaan dh laksanakan bagi mengatasi masalah2 yg terdapat dlm NKRA tersebut.
      20.last but not least..Tell me ur strength/physical ability.

      fuhhh..berpeluh2 gak la nk menjawab ni...punya la byk dia tny..bila dh listkan semua balik br sy nampak brapa byk yg sy btol2 tau jawapan n brapa byk soalan yg sy xdpt jwb..jwb salah pn ada jgk..tp xkena marah pun..panel akan bgtau jwpn yg betul spya kita tau..
      yg jawab hentam pun ada jgk..yg sy jawab maaf sy tak tahu/kurang pasti pun byk..entahlah NH..klu nk ikutkan mmg lah rsa xbrpa puas hati dgn performance td..tp yg bagusnya dengan pergi i/v ni dpt menyedarkan lagi mngenai kekurangan yg kita ada dan perlu byk blajar n tmbah pngetahuan lagi selepas ni.

      apa2pun..kita dh cuba yg terbaik..byk2kan berdoa,bertawakal dan redha dengan ketentuanNya.Jika itu adalah rezeki kita xkemana.

      k lah NH,sy nk masuk beradu dulu..mlm smlm dh penat xtido lgsg gara2 nk i/v so malam ni lah baru dpt rasa ketenangan n selesanya tido sambil peluk bantal dan tarik selimut =).

      (p/s: maaflah NH..pnjg pulak bebelan sy mlm ni kt blog awak.heran tol mlm ni xbrapa nk ngantuk plak time2 ni sedang mlm smlm jam 10mlm mata dh kelip pok,kelip pok tahan ngantuk..pdahal masih byk pkra lg yg perlu di study blik.



      Delete
    3. Irine,

      byk tu soalan yg ditanya.
      sama la ngan NH, bila balik umah, mmg pk2, mmg tak puas hati ngan jawapan. rasa mcm nak g masuk balik bilik panel tu.

      NH ni byk rasa gugup. pastu, jawab soalan pun, main belasah je.. xtau la mcm mana kan/

      harap2 ada la rezki kita kan..:D

      Delete
  7. alhamdulilah NH da selesai intw saya 8.01.2013...adoai seram sejuk plak rasa nak intw...tak tau nak stdy pe ni..

    ReplyDelete
  8. wahhh Nor.... dappp dippp duppp di dalam dada..
    Hari ni baru berpeluang nak jenguk kat sini...busy dengan renovation d makmal.. besok pula ada pendaftaran pelajar baru...

    Apapun terima kasih ya nor atas perkongsian nih... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gud luck tau myna..
      jgn pk sgt.. wat mcm2 kite tau semua bende..hahaha..

      Delete