Thursday, August 4, 2011

bila puasa

assalamualaikum..

hari ni dah masuk hari ke 4 semua umat islam berpuasa kan.
bila tiba je bulan puasa, NH teringat semua kenangan-kenangan berpuasa zaman-zaman duk belajar dulu. zaman duk kat kampung. macam sadis la plak sebab sekarang berpuasa di tempat dan rumah orang.

time berbuka yang terindah.

Nh paling suka time berbuka puasa dengan kawan-kawan masa universiti dulu. kejadian tu dalam tahun 2007 kalau tak silap NH. time tu NH menyewa di kampung baru, wisma akar. NH bersama mimie izwanie, jee dan ikin. boleh dikatakan, setiap hari kami ber4 berbuka bersama-sama. tiap-tiap hari pun kitorang g menapak bazar ramadan kat kg baru tu. kg baru ada banyak bazar, yang selalu NH pegi kat depan masjid jalan nak menghala ke jalan chow kit n paling best kat area Flat tinggi jalan nak ke lrt kg baru. kat situ, banyak sgt3 pilihan makanan. kuih muih kelantan pun banyak. rindunya suasana berbuka bersama kawan-kawan.


perbelanjaaan.

tahun ni, perbelanjaan raya, NH terpaksa di catu. kena berjimat cermat. duit utk majlis perkahwinan NH yang mungkin akan berlangsung tahun depan, belum mencukupi. setiap bulan NH kena menabung separuh dari gaji, NH kena simpan utk majlis tersebut. so, perbelanjaan untk raya tahun ni, memang kena berhemah tersangat. memang tak terlintas nak beli baju raya, kasut raya n handbag raya pun kat kepala ni. cuma NH dah order biskut raya je untuk bawa balik kg. nanti kan, kecik lak hati ma kalu Nh balik dgn tangan kosong.

nasib baik la, raya cina hari tu, NH dah beli byk kain untuk baju kurung. kain2 tu semua belum siap jadi baju lg. so, sempat la NH suh akak NH jahitkan untuk buat raya. 1 pasang pun dah cukup la. just nak merasa baju raya je.


diet

kononnya nak terus berjuang untuk diet. tak mau duk dalam tahap obesiti tahap ke2 dah. tapi, semua melayang. 3 hari puasa, 3 3 hari la NH belasah nasik. Nh tak tau nak makan ape. nak g menapak ke bazar ramadan pun, encik gaji Nh lum muncul lagi. setakat beli kueh atau pengat pisang je la kat cafe opis. huhu.. memang tak sempat nak berdiet la. NH makan je nasi yang akak ipar masakkan n lauk yg akak ipar beli. tak leh nak memilih sgt. makan ape yang ada.. ;]

kampung.

apa apa pun yang paling dirindui masa hari 1st puasa, mestilah kampung, rindu ma. rindu masakan ma. tah apa la ma masak untuk berbuka kan. biasanya kul 3, ma dah masuk dapur. NH pun selalu menyebok. suka tolong ma buat kuih muih. paling best gentel onde-onde (buah melaka) pastu berebut ngan akak NH untuk rebus onde-onde tu.. tugas tegar NH kalau kat kg, bakar ikan. huh.. ikan cencaru sumbat cecah ngan colek (pencicah yang dibuat dengan cili kering + gula melaka). ma NH semua buat sendiri. ma dah masak kat rumah pun, NH masih sebok nak menapak ke bazar ramadan kg raja. time-time sekolah dulu, pegi ke bazar ramadan kg raja ngan basikal je. skrg ni, jalan dah makin sebok, dah tak berani nak nek basikal, basikal pun dah tak wujud dah kat rumah NH tu. dah rosak jahanam..hehehe.. menu wajib NH kat bazar ramadan kg raja, murtabak daging.


- onde-onde. gamba dari incik google. smlm, akak ipar NH beli onde-onde, tapi, NH tak sempat nak snap gamba.

2 comments:

  1. kak nor nasik kukus ayam dara.laka.pastu makan sempit satu meja empat org.lepas tu berbual sampai kering tangan..heheheh

    ReplyDelete
  2. hehe.. tu la, byk kenangan d wisma akar.. lepas tangan dh kering, berebut lak nak masuk bilik air. macam bilik air ade 1 je... hehe. alergik kan, tak leh masuk bilik air yg lain..;]

    ReplyDelete