BAHAN UNTUK PUDING
1 cawan tepung kastad
1 cawan gula
5 cawan air
1 cawan santan - jgn terlalu pekat
BAHAN UNTUK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air masak ( gunakan tin susu )
1/2 cawan gula @ sesuai manis
HIASAN
Buah-buahan dalam tin
Nata de coco - optional (takde)
Jelly @ sumi - optional (takde)
Cara-cara...UNTUK PUDING
Masukkan semua bahan gaul sebati
Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
UNTUK KUAH
Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
CARA PENYEDIAAN
Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
Selamat mencuba.

saya mesti cuba ni..dah masuk dalam list makanan kegemaran ni..;]
No comments:
Post a Comment